Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@Anonymní píše:
@Litta Dle mne lékaři dobře vědí, proč dali hranici tak jak ji dali. Tedy legálně do 12tt. 24tt bych tam nepletla, to jsou zcela jiné případy, zdravotní důvody. Já to vnímám tak, že lékaři rozhodli, že ta hranice bude 12tt, protože takový plod zřejmě ještě neumí myslet a vnímat natolik, aby si nějakým závažným způsobem uvědomoval, že ho „někdo vraždí“. Tedy dle mne to tak určili proto, protože v tomto období embryo ještě netrpí.
@Anonymní píše:
@hanka.br. Takto to vůbec není, tomu věř. Velmi paušalizuješ a mluvíš o tom, co kdo jak cítí a prožívá aniž bys to sama prožila. A dítě ve 12tt rozhodně není hotovo. Mozek se vyvíjí ještě dlouuuuuho potom. V tomto okamžiku má co dělat, aby zvládl ovlivnit činnost orgánů tak, aby bylo srdce apod. Na hluboké úvahy o životě opravdu nemá kapacitu.
Jak můžeš tvrdit něco takového? Jsi si jistá? A co se týče hlubokých úvah o životě, těch není schopné ani dvouleté dítě. Nebudeme snad tvrdit, že kvůli tomu neexistuje.
@Anonymní píše:
@Litta Dle mne lékaři dobře vědí, proč dali hranici tak jak ji dali. Tedy legálně do 12tt. 24tt bych tam nepletla, to jsou zcela jiné případy, zdravotní důvody. Já to vnímám tak, že lékaři rozhodli, že ta hranice bude 12tt, protože takový plod zřejmě ještě neumí myslet a vnímat natolik, aby si nějakým závažným způsobem uvědomoval, že ho „někdo vraždí“. Tedy dle mne to tak určili proto, protože v tomto období embryo ještě netrpí.
Když zabiješ jakékoli zvíře dost rychle, tak taky netrpí, protože to jednoduše nestihne. A ta hranice byla stanovena v roce 1976 a dneska se na správnosti určení neshodne nikdo – lékaři, vědci, etici,… Je prostě střelená od boku a v jiných státech je to jinak. Například Švédsko do 18. týdne. Asi jsou tam děti vyvinutější později.
Příspěvek upraven 29.05.16 v 21:52
@Anonymní píše:
@hanka.br. Takto to vůbec není, tomu věř. Velmi paušalizuješ a mluvíš o tom, co kdo jak cítí a prožívá aniž bys to sama prožila. A dítě ve 12tt rozhodně není hotovo. Mozek se vyvíjí ještě dlouuuuuho potom. V tomto okamžiku má co dělat, aby zvládl ovlivnit činnost orgánů tak, aby bylo srdce apod. Na hluboké úvahy o životě opravdu nemá kapacitu.
Na hluboke uvahy o zivote nema kapacitu leckdy ani dvou ci trilete dite. Taky je v poradku ho tim padem nechat utratit? Nebo takove novorozene…taky na zivote asi nijak extra nelpi, kdyz si neuvedomuje proadne samo sebe… ale to je fuk, to je dost eticka a moralni otazka a kazdy to am ve svem svedomi nastavene trochu jinak, jedna strana druhou nepresvedci.
@hanka.br. No tak pokud jsi tím prošla, ok. Ale stále nemáš právo hodnotit paušálně. To žes to nějak prožívala ty ještě neznamená, že to tak má každá a tudíž to nic nedokazuje.
@sakota Narozené dítě již přece jen má nějaké myšlenky. Velmi rychle si dělá pouto k matce, vnímá její hlas a sleduje okolí, čímž se mozek neskutečně rychle rozvíjí. Nebudeme to srovnávat s embryem ani ne 12 tt starým, že ne? A jinak souhlasím, nikdo se na ničem tady nedomluví, protože tohle má každý nastavený sám v sobě jinak a je to jen a jen jeho věc, nikdo nemá právo ho soudit ať už uvažuje a cítí to tak či onak. Proto dneska končím a přeji pěkný večer všem.
@Anonymní píše:
@hanka.br. No tak pokud jsi tím prošla, ok. Ale stále nemáš právo hodnotit paušálně. To žes to nějak prožívala ty ještě neznamená, že to tak má každá a tudíž to nic nedokazuje.
Tady těch diskuzí a deníčků je snad málo? Každá žena, která potratí své vytoužené dítě, je zdrcená a nešťastná. Každá.
@Anonymní píše:
@hanka.br. Znova opakuji, není to pravda!
A já znovu opakuji, že je.
@Anonymní píše:
@hanka.br. Opakovat můžeš, z vlastní zkušenosti vím, že není.
Vždyť jsem o pár stránek zpět psala, že jsi bezcitná, a ty ses divila. ![]()
@Litta Věř mi, že nejsem bezcitná. Nesuď, nic o mne nevíš a takové soudy vyznívají do ztracena a působí komicky.
@Anonymní píše:
@hanka.br. Opakovat můžeš, z vlastní zkušenosti vím, že není.
Tak pokud jsi přišla o vytoužené dítě a nebylo ti to líto, nebyla jsi smutná, pak ovšem nejsi normální.
@Burj Chalifa píše:
zakladatelka se nám snad jemnocitně neurazí pro pár slov, když má žaludek a pofidérní pseudoargumenty pro utracení zárodku.
Treba neurazi, ale pokud je ona nebo jeji dite nemocne, bude ji to nejspis lito. A treba ma proste depku, protoze zjistila, ze je tehotna, chlap ji nepodrzel, barak nedostavenej, ona treba nevyspala, unavena…napadaji ji ruzny myslenky a nikde neni napsano, ze na potrat pujde. Muzem to byt chvilkova slabost. Chtela vedet, co by zensky v jeji situaci delaly. Je nutny, aby napriklad misto „vydrz, promluv si s chlapem, to zvladnete, to dite si nechte“ cetla neco o koblihach a nevychovanych detech?
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat