Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Já myslím, že oni nijak nespěchají, jen ať valuty naskakují. Takže při pochybnostech bych si obvolala jak soud, tak místo, kde jsi dlužila a zjišťovala a zjišťovala. Páč se může stát, že za pár let přijde nemilá návštěva a zabaví vše co doma máte…
Nějak nechápu, proč jsi to neudělala už před tím rokem a půl, pak se lidi diví, že je exekutoři navštíví doma…a nedej bože si dovolí i zabavit věci ![]()
@RyBANA protože sem v té době ležela v porodce kvůli začínajícímu porodu ve 22.týdnu a pak sem na to zapoměla
.Já si volala na tu firmu kde dlužím a oni říkali že to může být každým dnem,ale tak nějak nevím je to na čtú a tam nevím jaký je postup
Jinak sem se snažila domluvit se na zaplacení ale nechtějí o splátkách ani slyšet a tak velikou sumu nemám ![]()
No rozhodně bych tam volala, nenechala to být. Za zkoušku nic nedáš a třeba se s nimi dá rozumně domluvit ![]()
Jaký je postup ti řeknou tam, se přece nic neděje, když nevíš jak to u nich chodí. Prostě se zeptáš a oni ti řeknou ![]()
Ano, je to možné, jednak toho mají exekuční kanceláře hodně a dostanou z tebe větší penále. Volej tam, zastav se tam, řeš to (což jsi bohužel apriori měla udělat už dávno, na to, že jednak někomu dlužíš peníze a jednak už i na to, že ti přišlo něco od soudu, přeci nemůžeš zapomenout). Teď už je to možná ve fázi, že už s tebou zájem domluvit se mít nebudou - opravdu tam radši urychleně jdi osobně, ať to nedopadne zle
. Kéž by se ti povedlo domluvit se.
Pokud je pravomocné rozhodnutí v rámci nalézacího řízení, má exekutor na zahájení exekučního řízení 10 let.
@RyBANA takže mám dojít na to čtú?Jenže tam mají úřední hodiny až ve středu:-/
@Anonymní píše:
Ahoj,
chci se zeptat.Asi před rokem a půl mi přišel papír od soudu o tom,že někomu dlužím,ale nemohu si vzpomenout zda to byl a nebo nebyl platební rozkaz(myslím si že ne).Chci se zeptat zda je možné aby byla exekuce rok a půl po obdržení plat.rozkazu.Myslela jsem že exekuce následuje hned nebo v nejbližší době…Tak se chci zeptat zda nemáte někdo zkušenost nebo jen názor
Je-li ti doručen platební rozkaz a ty nepodáš odpor ani nezaplatíš do 15 dnů, nabude platební rozkaz právní moci, stane se exekučním titulem a může být exekučně vymáhán do 10 let po nabytí právní moci.
Ahoj, pokusím se obnovit dotaz, předem děkuji za zachování anonymity, jsem z toho trochu v rozpacích a nevím, co´mám dělat. V srpnu jsem si od jedné firmy přes email objednala okna, firma oknala dodala, přijel pán s manželkou, okna jsme převzali, nechtěli ani potvrdit dodací list, zaplatili z ruky do ruky u auta a dostali klasický paragon o zaplacené v hotovosti, takový ten propisovací z bločku, je tam uvedeno účtenka platba za hotové, cena oken, doúravné, je tam jejich razítko a podpis. Po měsící přišel mail, že nemáme zaplacená okna, volala jsem, že máme, že jsme to paltili v hotovosti a pán, že tedy neplatili, že jsme mu peníze měli poslat na účet, proto ten účet napsal nahoru na ten paragon, tak jsem na něj koukla, a skutečně tam napsal číslo účtu, myslela jsem, že je to nějaký jejich pořadový číslo, nezkoumal jsem. No a od té doby x telefonů, že jim dlužíme, že má maželku jako svědka, že jsme mu peníze nedali, že jsme je měli zaplatit na účet, už jsem ho poslala někam, ať neitravuje a dnes mi přišel mail, předžalobní upomínka, že pokud do tří dnů nezaplatím na jejich účet, podají na mě k soudu návrh na platební rozkaz a že pokud se odvolám, bude se semnou soudit
jsem z toho mimo, pán si stále trvá, že jsem mu nezaplatili a má svědka jako manželku, vůbec nevím, co mám dělat. Díky, pokud by někdo věděl fakt skutečné informace. Děkuju
Píšeš, že jste okna převzali a zaplatili. Takže vás tam taky bylo víc? Bude to slovo proti slovu ![]()
Nicméně paragon je přeci doklad o zaplacení, ne? Neřeknu, kdyby to byla faktura, ale napsat na paragon číslo účtu a pak to vymáhat mi příjde jako kravina.
Přesně tak, nějaké číslo účtu napsané na paragonu absolutně nic neznamená
Pokud jste někde v nepozornosti nepodepsali, že zaplatíte na účet - pak by to bylo slovo proti slovu, tak oni se mohou stavět na hlavu jak chtějí, ale vy máte v ruce platný paragon ![]()
No nejsem účetní, ale je to postavené na hlavu, aby na Příjmový pokladní doklad (máš toto napsané na té účtence, ne?), psali č. ú. Takže příjmový pokladní doklad se vystavuje k platbě v hotovosti, tečka.
Pokud má dojít k platbě přes účet, musí být vystavená faktura.
No ne, já a manžel, manžel nosil okna, já to zaplatila, poděkovala jsem, převzala paragonek a oni odjeli. Já na to zírám jak hrom
pán dost vyhrožuje, vůbec to nechápu, on si skutečně trvá na tom, že jsme to nezaplatili, on totiž psal, že zavolá dopředu dva dny, než přijefe a nezavolal, pak volal, že je za půl hodiny u nás, byl večer, bydlíme mimo město v takový díře, jsem mu říkala, že ale nemám vyzvednuté peníze, on že nevadí, že nám to dá na fakturu, než dojel, vzala jsem peníze od mamky, ona bydlí vedle a zaplatila mu to v hotovosti a obdržela paragon o zaplacení, on teď stále trvá na tom, že jsme se domluvili o platbě na fakturu a že jsem mu to nezaplatila,
Ahoj,
chci se zeptat.Asi před rokem a půl mi přišel papír od soudu o tom,že někomu dlužím,ale nemohu si vzpomenout zda to byl a nebo nebyl platební rozkaz(myslím si že ne).Chci se zeptat zda je možné aby byla exekuce rok a půl po obdržení plat.rozkazu.Myslela jsem že exekuce následuje hned nebo v nejbližší době…Tak se chci zeptat zda nemáte někdo zkušenost nebo jen názor