Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Dobrý den, mám možná hloupý dotaz. Platí se druhy screening ve druhým trimestru?
První jsem platila, pak jsem tam musela znovu v 17tt kvůli zvýšeným hodnotám a teď půjdu na druhý klasický screening a nevím, jestli si pro jistotu peníze vzít s sebou nebo ne. Děkuji
Zavolejte si do prenatal. centra kam ste objednana a zeptejte se. Nebo se podivejte na jejich stranky.
Ve vetsine pripadu se plati.
Cena taky jak kde.
U nas treba 1500kc.
Jinak oba screeningy (celkem 3000kc) mi nasledne proplatila pojistovna. Mam ZPMV.
Příspěvek upraven 23.05.21 v 00:35
Ja mela oba screeningy v ramci tehotenskeho balicku a nasledne mi 3000 kc proplatila VZP.
Ale dala jsem si pozor, kdo mi screening bude delat, aby byl na seznamu od VZP a proplatili ho.
Musíš si to zjistit tam, kde půjdeš. Někde se platí, někde si to vyúčtují na pojišťovnu. Každý pracoviště to má jinak. Já na své klinice neplatím, kamarádka u svého lékaře ano…
V minulém těhotenství mi “2. screening” dělal můj gynekolog - bylo to asi 3-minutové vyšetření ve stylu, že dítě má dvě ruce a dvě nohy
za to jsem neplatila, vyúčtoval to pojišťovně.
Teď ve druhém jsem u jiného gynekologa, který mi vypsal žádanku a jdu do centra, kde provádějí screeningy a tam budu platit 1500, které si nechám proplatit od pojišťovny, stejně jako prvotrim. screen.
Ano, platí. Já platila 750,– u druhého scr.
a pojišťovna mi ho neproplatila. Prý se to vztahuje na proplacení jen prvního screeningu.
Druhy jsem neplatila ani u dcery, ani ted. Ale ted jsem chodila do rizikove poradny od 1. screeningu a druhy mi delali primo tam, takze mozna proto?! Nevim, ale neplatila jsem. Jak pisou holky, zavolej si tam a poptej se. Pripadne si proste penize vem a uvidis…
Co já vím, tak všechny screeningy se platí, pokud je teda nemáš napsané gyndařem do nemocnice a pod (rizikové těhu.)
Pokud tě neinformovali předem, tak je lepší se vždycky zeptat sama a nebo si tam alespoň zavolat. Docela často mají ceníky i na stránkách.
Platila jsem u prvního i druhého 1500 a zpětně mne to VZP proplatilo.
Platila jsem 1000…co jsem se dívala, ceny se pohybují od 700 do cca 1500…
2 a 3 hradi pojistovna a pokud mas zadanku od tveho OG tak se neplati. respektive nemel by. nektera centra ale chteji nejaky doplatek. ja koukala na dve centra prenatalni diagnostiky a v jednom se neplati nic a v druhem 700
pokud treba ho dela tvuj OG, tak pak ti ale zadanku nenapise, takze pokud budes chtit jit nekam do centra, tak ho zaplatis, je to tak 1 500-2 000. nekteri OG maji take ruzne balicky ve kterych je i ten screening
prvni pojistovna nehradi, takze ten si musis plati vsude
Tady jeste slovo pojistovny
První ultrazvukové vyšetření se provádí do 14. týdne těhotenství. Jedná se o vyšetření, kdy je zjišťován počet plodů, vitalita plodu a mj. je také určen termín porodu. Další plně hrazená ultrazvuková vyšetření jsou tzv. screeningová (tj. slouží k včasnému záchytu patologií plodu) a standardně bývají prováděna ve 20.–22. týdnu těhotenství (hodnotí se vitalita plodu, biometrie, odhadována hmotnost plodu, morfologie plodu, lokalizace placenty, množství plodové vody apod.) a ve 30.–32. týdnu těhotenství (hodnotí se vitalita a poloha plodu, hmotnost plodu, lokalizace placenty, množství plodové vody atp.). Případná další ultrazvuková vyšetření překračují rámec dispenzární péče o těhotnou s nízkým rizikem a jsou hrazena u rizikových těhotenství (viz níže).
Zeptej se. Já platila vždy jen první. Jelikož jsem u obou těhotenství měla špatné hodnoty, tak další už jsem neplatila (v 17tt, 21tt). Na vyšetření jsem byla poslána do gennetu.
Dobrý den, mám možná hloupý dotaz. Platí se druhy screening ve druhým trimestru?
První jsem platila, pak jsem tam musela znovu v 17tt kvůli zvýšeným hodnotám a teď půjdu na druhý klasický screening a nevím, jestli si pro jistotu peníze vzít s sebou nebo ne. Děkuji