Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, snad někdo přidá svou zkušenost.☺️
Dcera, za pár dní 5let, stále má pleny na noc. Ale s tím že je ráno plena úplně plná, kolikrát je i pročurana. Zkoušela jsem nedávat večer pít, v nocí jsem jí jednu dobu 4× za noc budila a dávala na záchod, i tak se v mezičase počůrala. Samozřejmě s Dr. jsem to řešila s tím že v 5ti letech nás čeká kolečko doktorů a vyšetření, za chvíli bude mít 5 tak nás to čeká.
Prosím o zkušenosti, co nás vlastně čeká? Jak se problém vyřešil u Vás? Děkuji.
Ještě dodám že si dcerka částo stěžuje že jí štípe z venku pipina, vždy namažu sudokremem a je klid, přikládám to těm plenkám.
@Lucie1906 píše: Více
A co jste dělaly mezi prvním a pátým rokem? Dostaneš tady bídu, tak se připrav.
@Sadman To je mi fuk, je mi jasné že mohu očekávat jednu normální odpověď z 20ti. Víc tady asi ani nečekám.
Dcera je přes den bez plen od 2let, ale tu noc já bohužel neovlivnim i kdybych se na hlavu postavila. Já jsem pro to udělala maximum, takže si myslím že problém bude nejspíš zdravotní.
Na ten UTZ na urologii si skočte (má MUDr. i další plány?), ale moc se s tím netrapte. Je to výrazně častější, než se o tom mluví, jsou děti, co se plen zbaví v 7, 8, 9 letech… (a vždycky byly, i před 30 lety, preventivně uvádím). Vyloučit zdravotní příčiny je určitě užitečné, ale pravděpodobně budete potřebovat hlavně trpělivost a čekat.
Nebo prostě jen nedozrala.
Moje dcera ma 5 let, přes den je bez plin od 2 let. Na noc je stále má. Neřeším to..Někdy je plina sucha, někdy pocurana..Ale u nás je to i pitným režimem.
Ahoj,
podle toho co píšeš, jsi v podobné situaci jako byl můj syn. Na noc měl plenu stejně dlouho. Samozřejmě jsem řešila s pediatričkou dříve než v pěti letech. Původně radila počkat, dítě nestresovat, na noc nedávat pít atd… Když nebyl žádný progres, dostali jsme žádanku na dětskou urologii. Tam jsme dostali za úkol snad týden zapisovat veškerý pitný režim a také zachytávat veškerou moč a zapisovat. Noční plena se vážila. Z toho pak vyplynulo, že tělo si vytváří více moči než by mělo, prý to i děti trochu vyčerpává, takže je běžné, že se v noci neprobudí. Dostali jsme medikaci, po které se vše poměrně rychle srovnalo a syn byl na noc bez pleny. Léky bral opravdu poměrně krátkou dobu, tuším v řádu týdnů. Pak už bylo jen pár drobných nehod a klid. Je to tedy už nějakých 8 let ![]()
@Lucie1906 Ahoj podle mě se počůrá, protože ví že může. Já bych jí plenu určitě nedávala, je na to fakt velká. Dala bych ji pod prostěradlo sáček, nebo igelitku ať nemáte pročůranou matraci. Taky jsi to měla začít řešit dřív, než v pěti letech.
@Tajemnadama Vážně ti nevadí že máš pětileté dítě s plenou?? Moje dcera má šest a nedokážu si představit, že bych na ni cpala plenu. Baby vzpamatuje se!
@Lucie1906 Noční pocuravani do 5 let je norma, pak se to řeší na nefrologii, kde je příčina. Nesmysly o reseni dřív jsou jen nesmysly. Dřív se to prostě neřeší. Noční pocuravani je odlišné od toho denního a jina, než režimova opatření (nepit hektolitr před spaním a dojít se před spaním vycurat) udělat nemůžeš. Noční buzení ne, jen se tím narušuje spankovy režim.
@Anonymní píše: Více
Zatím dr nic neříkala, jen že počkáme do 5ti, pak vezme krev a začneme to řešit.
@Tajemnadama tak nám se ještě nestálo aby byla suchá, bohužel @spagetka Děkuji za odpověď, jste mě povzbudila, že nejsme jediní a doufám že i u nás se to vyřeší co nejdřív ☺️ @Pitřice Samozřejmě i to jsme zkoušeli a stejně se počůrala. A samozřejmě jsem to řešila s Dr dřív ale řekla že počkáme do 5ti let, a já jí věřím když říká počkat, tak jsme čekali.
Cccfpcvbckfkjgjrurifkfifkcckckkckcckkckfkckgk
difkelfkfkfkfkcm mclcckckfowodikffififorikfkf😁 🫠 🫠 🫠 🫠 😏 🫠 🫠 🫠 🦴
@Pitřice píše: Více
ted se zblázníš až ti napíšu, že mám 7 leté s plenou na noc a představ že ten důvod není zanedbání
Je to tak. Noční pocuravani se do pěti let neresi. Moje dcera je od necelých dvou let přes den bez plínky. Na spaní přes den ji odložila měsíc před čtvrtými narozeninami. Na noc po čtvrtém roce, ale s tím, že ji v deset dám ještě vyčůrat. Sama se nevzbudí ani omylem, má hrozně tvrdý spaní. Dětská doktorka mi říkala, že je to časté, některé děti se pry dokážou při potřebě curat probudit třeba až v sedmi letech.
@bertoldina Děkuji za povzbuzení, zkoušela jsem jednu dobu budit ale trápily jsme se tím obě a výsledky stejně žádné. Jak říkám, myslím si že jsem udělala maximum, a z toho že mi někdo bude psát opak si nic nedělám, kdo nezažil nemůže pochopit.
Syn mel dlouho pleny na noc, do 6 let. Od 5 jsme chodili na nefrologii, zadanku ti vypise doktorka. Budete chvilku merit kolik vypije a kolik vycura pres den a s moci tam dojdete. Tam bude curat do spesl nadoby, ktera meri silu prutoku moci, nebo tak nejak to bylo (uz je to 3 roky dozadu, tak se omlouvám za nepresnosti). No a muj syn dostal leky na zahusteni moci. Kazdy vecer bral jeden, od 17 hodin nesmel vypit vice, nez 200 ml a to uz se nepocural. Po cca pul roce nam rekli, davat prasek ob den a takto jsme to postupem casu stahli, az nebral uz zadny. Dneska ma 8 let a od doby, co dostal ty leky, se nepocural.
Takze i tvoje dcera muze mit nejaky problem a ne, ze je jen lina. Nas ma k tomu vsemu i fakt hodne tvrdy spani, takze ho to probudilo, az kdyz uz to studilo.