Plíseň na stěně - čištění lihem?

Anonymní
24.3.23 11:21

Plíseň na stěně - čištění lihem?

Máte prosím někdo zkušenost s použitím technického lihu na plíseň na stěně?
Doporučuje se před seškrábáním použít nějaký prostředek, nechat působit a pak na mokro seškrábat.
Dívala jsem se na prostředky s chytrou houbou, ale to funguje v rámci týdnů či měsíců, než ta houba tu plíseň celou sežere.
Plíseň máme u podlahy na jedné stěně, nejhorší je to v části za skříní, je to i zezadu na skříni. Tu asi vyhodíme nebo nevím :-(
Děkuji za rady.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
24.3.23 11:22

Když jsem googlila, jak na plíseň, tak mě právě překvapilo doporučení na ten technický líh. To je pro nás lepší varianta než chlor.

• Citovat
  • Upravit
Prostě Vodnář
24.3.23 11:29

Spíše bych použil ISOPROPYLALKOHOL který je znám i jako ISOPROPANOL, či jen zkráceně IPA.

• Citovat
  • Upravit
Ledová káva
24.3.23 11:32

Já na to používám savo na plísně.

• Citovat
  • Upravit
Prostě Vodnář
24.3.23 11:37

Při opakovaném použití má velmi negativní vliv na stěny.

@Ledová káva píše:
Já na to používám savo na plísně.
  • Citovat
  • Upravit
Ledová káva
24.3.23 11:41
@Prostě Vodnář píše:
Při opakovaném použití má velmi negativní vliv na stěny.

To jo, má to pak tendenci oprýskávat, nějak jsem nevynalezla nic lepšího :think:

• Citovat
  • Upravit
9166
24.3.23 11:43

Přípravky bez chlóru…fungisan např.
Líh plisen nezabíjí, max. rozvířiš spóry tě plísně a usadí se jinde…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22944
24.3.23 11:43

Savo na plísně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31195
24.3.23 11:45

Omyt co nejvic to jde - savo či jiné prostředky proti plísní, jestli je to hodně zazrany tak seskrabat/obrousit a zkusit prostředky který zamezuji tvorbu - penetrační nátěr proti plísní + protiplisnova barva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9166
24.3.23 11:46

A hlavně, plíseň se odstraňuje za mokra… postříkáš, necháš působit 24hod a za mokra mechanický odstraňuješ

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Prostě Vodnář
24.3.23 11:49

Je to krapek složitější. Savo obsahuje soli a ty zase přitahují vlhkost, no a v té si libuje plíseň. Takže to čištění je dočasné a čím častěji se savo použije, tím více se bude snižovat jeho účinnost, až se úplně vytratí. Neb stěna bude důkladně prosolená.

@Ledová káva píše:
To jo, má to pak tendenci oprýskávat, nějak jsem nevynalezla nic lepšího :think:
  • Citovat
  • Upravit
Ledová káva
24.3.23 11:51
@Prostě Vodnář píše:
Je to krapek složitější. Savo obsahuje soli a ty zase přitahují vlhkost, no a v té si libuje plíseň. Takže to čištění je dočasné a čím častěji se savo použije, tím více se bude snižovat jeho účinnost, až se úplně vytratí. Neb stěna bude důkladně prosolená.

Aha, tak to jsem zase o něco chytřejší, ale co s tím mám dělat, když mi to kolem okna přes zimu zplesniví?

• Citovat
  • Upravit
31195
24.3.23 11:53
@Prostě Vodnář píše:

Savo se musí hned umýt po použití

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14668
24.3.23 11:54

@Prostě Vodnář tak samozřejmě pokud je někde výskyt plísně, je tam vlhkost pravděpodobně v kombinaci s chladem a řešit tudíž jen plíseň postrikem nebude mít trvaly efekt.

Ano postrikat Savem určitě, ať to zmizi, ale zároveň intenzivne odvlhcovat dotčený prostor a také vytapet, jinak to bude zpátky, že. Ani výměnou omítky a natrenim spesl barvou by ta vlhkost samozřejmě nezmizela a problém by se zřejmě objevil zas nebo jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
108
24.3.23 11:58

My s plísní bojovali tak dlouho všemožnými prostředky bez dlouhodobých úspěchů. Ani ten líh nepomohl na dlouho. Zdivo nakonec partner odsekal až na cihly, poté to napenetroval, nechal vyschnout, nalepil polystyren, tmel s perlinkou, štuk a barvu eternal. Od té doby se u nás plíseň neobjevila. Chápu, že je to velký zásah, ale jsem moc ráda, že se do toho pustil, protože máme doma malé dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný