Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Když jsem googlila, jak na plíseň, tak mě právě překvapilo doporučení na ten technický líh. To je pro nás lepší varianta než chlor.
Spíše bych použil ISOPROPYLALKOHOL který je znám i jako ISOPROPANOL, či jen zkráceně IPA.
Při opakovaném použití má velmi negativní vliv na stěny.
@Ledová káva píše:
Já na to používám savo na plísně.
@Prostě Vodnář píše:
Při opakovaném použití má velmi negativní vliv na stěny.
To jo, má to pak tendenci oprýskávat, nějak jsem nevynalezla nic lepšího ![]()
Přípravky bez chlóru…fungisan např.
Líh plisen nezabíjí, max. rozvířiš spóry tě plísně a usadí se jinde…
Omyt co nejvic to jde - savo či jiné prostředky proti plísní, jestli je to hodně zazrany tak seskrabat/obrousit a zkusit prostředky který zamezuji tvorbu - penetrační nátěr proti plísní + protiplisnova barva.
A hlavně, plíseň se odstraňuje za mokra… postříkáš, necháš působit 24hod a za mokra mechanický odstraňuješ
Je to krapek složitější. Savo obsahuje soli a ty zase přitahují vlhkost, no a v té si libuje plíseň. Takže to čištění je dočasné a čím častěji se savo použije, tím více se bude snižovat jeho účinnost, až se úplně vytratí. Neb stěna bude důkladně prosolená.
@Ledová káva píše:
To jo, má to pak tendenci oprýskávat, nějak jsem nevynalezla nic lepšího
@Prostě Vodnář píše:
Je to krapek složitější. Savo obsahuje soli a ty zase přitahují vlhkost, no a v té si libuje plíseň. Takže to čištění je dočasné a čím častěji se savo použije, tím více se bude snižovat jeho účinnost, až se úplně vytratí. Neb stěna bude důkladně prosolená.
Aha, tak to jsem zase o něco chytřejší, ale co s tím mám dělat, když mi to kolem okna přes zimu zplesniví?
@Prostě Vodnář píše:
Savo se musí hned umýt po použití
@Prostě Vodnář tak samozřejmě pokud je někde výskyt plísně, je tam vlhkost pravděpodobně v kombinaci s chladem a řešit tudíž jen plíseň postrikem nebude mít trvaly efekt.
Ano postrikat Savem určitě, ať to zmizi, ale zároveň intenzivne odvlhcovat dotčený prostor a také vytapet, jinak to bude zpátky, že. Ani výměnou omítky a natrenim spesl barvou by ta vlhkost samozřejmě nezmizela a problém by se zřejmě objevil zas nebo jinde.
My s plísní bojovali tak dlouho všemožnými prostředky bez dlouhodobých úspěchů. Ani ten líh nepomohl na dlouho. Zdivo nakonec partner odsekal až na cihly, poté to napenetroval, nechal vyschnout, nalepil polystyren, tmel s perlinkou, štuk a barvu eternal. Od té doby se u nás plíseň neobjevila. Chápu, že je to velký zásah, ale jsem moc ráda, že se do toho pustil, protože máme doma malé dítě.
Máte prosím někdo zkušenost s použitím technického lihu na plíseň na stěně?
Doporučuje se před seškrábáním použít nějaký prostředek, nechat působit a pak na mokro seškrábat.
Dívala jsem se na prostředky s chytrou houbou, ale to funguje v rámci týdnů či měsíců, než ta houba tu plíseň celou sežere.
Plíseň máme u podlahy na jedné stěně, nejhorší je to v části za skříní, je to i zezadu na skříni. Tu asi vyhodíme nebo nevím
Děkuji za rady.