Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
A víš jistě že je to přenosné? Nechápu proč by si ho nemohla pochovat.
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím o zachování anonymity, chodí sem příbuzní a nechci, aby na mě útočili kvůli tomu, že tu řeším toto téma. Za pár týdnů se nám má narodit mimčo a už teď se děsím návštěv manželovy babičky. Má pokročilou plíseň na nehtech na rukou, tzn žluté, rozdrobené nehty. Pochybuji, že to někdy léčila, je taky ve vysokým věku a toto asi bere jako to nejmenší zlo z toho, co jí trápí. Mne ale dost vaší představa, že by chovala nebo nedej bože sahala na obličej mimču, jelikož tyhle plísně jsou hodně přenosné a ona si to určitě neuvědomuje, že tím ohrožuje ostatní. Ale zároveň nevím, jak to řešit, když jí tento problém určitě připadá malicherný, ve svém věku má závažnější ( i když věku přiměřené) zdravotní potíže a tohle určitě neřeší. A říct ji, že na malýho nemůže sahat kvůli tomuto asi nepochopí, ona to ta starší generace ( i manželovi rodiče) berou jinak. A chtít po ní nějakou samoléčbu asi nemá smysl, má toho dost na to, aby ještě myslela na to, že musí mazat nehtyNapadá mě tedy jediné, je ji stejně k 90ti, má problém s citem v rukou, špatně chodí, takže asi by bylo celkem obhajitelné, že tam malýho budeme brát, ale nebude ho chovat, prostě se na něj jen mrkne? Jako já chápu, že má věk a zdravotní neduhy k tomu, ale na druhou stranu proč bych měla jen z ohleduplnosti riskovat nakažení mimina, které ještě nemá poradny imunitní systém
To jsem opravdu zvědavá, jak budeš devadesátileté stařence vysvětlovat, že si (vsedě a pod dohledem) nesmí pochovat svoje pravnouče.
Tedy… vlastně na to zvědavá nejsem. Chudák babička.
Tak nehtova plíseň není nakzaliva tak, ze když se te dotkne, chytnes plíseň na obličej. To bys mimcu musela stříhat nehty nuzkama po babi, nosit stejné boty, koupat ve stejne vane apod.
@Anonymní píše:Čili nač se ptáš? Evidentně jsi rozhodnutá chování nedovolit. Tvoje volba. Já bych dovolila.
@BohunkaP tak že ty bys radši riskovala zdraví dítěte je tvoje věc…
@Anonymní píše:
@BohunkaP tak že ty bys radši riskovala zdraví dítěte je tvoje věc…
Já bych nic neriskovala - já bych babičce prostě dala dítě v zavinovačce, posadila se vedle ní a dala pozor, aby mu nesahala přímo do obličeje, ale hladila ho jen po vláskách (nebo po ručičkách, které bych mu pak otřela, aby si s nimi nehráblo k očím).
Všechno je řešitelné - ale to se musí chtít… samozřejmě, nedovolit pochovat je jednodušší. Co na tom, že to babičce bude líto.
Nicméně mně by se to tedy taky hnusilo. Mojí mámě je 88 a nikdy by si něco takového nenechala na nohou ani na rukou. ![]()
@BohunkaP píše:
Já bych nic neriskovala - já bych babičce prostě dala dítě v zavinovačce, posadila se vedle ní a dala pozor, aby mu nesahala přímo do obličeje, ale hladila ho jen po vláskách (nebo po ručičkách, které bych mu pak otřela, aby si s nimi nehráblo k očím).Všechno je řešitelné - ale to se musí chtít… samozřejmě, nedovolit pochovat je jednodušší. Co na tom, že to babičce bude líto.
Babička to měla řešit už dávno.
@Aleriga píše:
Babička to měla řešit už dávno.
To samozřejmě. Nicméně, 80-90 letý člověk už vidí bohužel věci jinak a s tím zakladatelka nic neudělá.
Může si pouze vybrat, jakým způsobem se k tomu postaví - jestli se snahou najít konstruktivní a ohleduplné řešení… nebo holt, bez té snahy, no ![]()
@BohunkaP píše:
To samozřejmě. Nicméně, 80-90 letý člověk už vidí bohužel věci jinak a s tím zakladatelka nic neudělá.Může si pouze vybrat, jakým způsobem se k tomu postaví - jestli se snahou najít konstruktivní a ohleduplné řešení… nebo holt, bez té snahy, no
Já jsem v tomto směru poněkud drsná, tady žádný věk neomlouvá…
@Aleriga píše:
Já jsem v tomto směru poněkud drsná, tady žádný věk neomlouvá…
Chápu, to je samozřejmě věc názoru, já to mám jinak… možná proto, že mám těch velmi blízkých seniorů kolem sebe aktuálně poměrně dost a každý z nich je natolik „svéráz“ (v dobrém slova smyslu), že mám vypěstovaný vysoký toleranční level ![]()
Ahoj, prosím o zachování anonymity, chodí sem příbuzní a nechci, aby na mě útočili kvůli tomu, že tu řeším toto téma. Za pár týdnů se nám má narodit mimčo a už teď se děsím návštěv manželovy babičky. Má pokročilou plíseň na nehtech na rukou, tzn žluté, rozdrobené nehty. Pochybuji, že to někdy léčila, je taky ve vysokým věku a toto asi bere jako to nejmenší zlo z toho, co jí trápí. Mne ale dost vaší představa, že by chovala nebo nedej bože sahala na obličej mimču, jelikož tyhle plísně jsou hodně přenosné a ona si to určitě neuvědomuje, že tím ohrožuje ostatní. Ale zároveň nevím, jak to řešit, když jí tento problém určitě připadá malicherný, ve svém věku má závažnější ( i když věku přiměřené) zdravotní potíže a tohle určitě neřeší. A říct ji, že na malýho nemůže sahat kvůli tomuto asi nepochopí, ona to ta starší generace ( i manželovi rodiče) berou jinak. A chtít po ní nějakou samoléčbu asi nemá smysl, má toho dost na to, aby ještě myslela na to, že musí mazat nehty
Napadá mě tedy jediné, je ji stejně k 90ti, má problém s citem v rukou, špatně chodí, takže asi by bylo celkem obhajitelné, že tam malýho budeme brát, ale nebude ho chovat, prostě se na něj jen mrkne? Jako já chápu, že má věk a zdravotní neduhy k tomu, ale na druhou stranu proč bych měla jen z ohleduplnosti riskovat nakažení mimina, které ještě nemá poradny imunitní systém