Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
A je to určitě plíseň? Nemá to třeba k cukrovce? Pokud je to plíseň, pomohla bych jí se léčit a nespekulovala, že o to nestojí. Vždyť jste se jí ani nezeptala.
@Aleriga píše:
Já jsem v tomto směru poněkud drsná, tady žádný věk neomlouvá…
Docela drsné, máš pravdu. Jeden je v 90 čilý, myslící, druhý v 70 neví, jak se jmenuje a hygiena se u něj musí provádět téměř násilím. Tak jen doufat, že budeš ten první případ.
@BohunkaP píše:
Já bych nic neriskovala - já bych babičce prostě dala dítě v zavinovačce, posadila se vedle ní a dala pozor, aby mu nesahala přímo do obličeje, ale hladila ho jen po vláskách (nebo po ručičkách, které bych mu pak otřela, aby si s nimi nehráblo k očím).Všechno je řešitelné - ale to se musí chtít… samozřejmě, nedovolit pochovat je jednodušší. Co na tom, že to babičce bude líto.
A to se ta babicka neurazi, ze dite musi chovat pod dohledem a pak ho vydezinfikuji, at uz pred ni nebo tajne? ![]()
Doufam, ze az budu stara, rodina ke mne bude uprimna. Nekdo mi taktne rekne, ze mam plesnive nehty nebo ze mi zapacha z ust a pomuze mi to vyresit, pokud uz toho nebudu schopna sama.
@malákráličice píše:
A to se ta babicka neurazi, ze dite musi chovat pod dohledem a pak ho vydezinfikuji, at uz pred ni nebo tajne?
Doufam, ze az budu stara, rodina ke mne bude uprimna. Nekdo mi taktne rekne, ze mam plesnive nehty nebo ze mi zapacha z ust a pomuze mi to vyresit, pokud uz toho nebudu schopna sama.
Až ti bude devadesát let, tak budeš možná ráda, že na to dítě vůbec uvidíš nebo že pochopíš, kdo a proč ti ho ukazuje. Leccos není samozřejmé… ![]()
Ale samozřejmě doufej… je ti přáno.
@malákráličice píše:
A to se ta babicka neurazi, ze dite musi chovat pod dohledem a pak ho vydezinfikuji, at uz pred ni nebo tajne?
Jo, mně taky zaráží, jak málo lidí tady by se té staré babičce snažilo nějak pomoci. Smutné.
@BohunkaP píše:
Až ti bude devadesát let, tak budeš možná ráda, že na to dítě vůbec uvidíš nebo že pochopíš, kdo a proč ti ho ukazuje. Leccos není samozřejmé…Ale samozřejmě doufej… je ti přáno.
Muzu jen doufat, ze pokud budu slepa a dezorientovana, rodina mi pomuze resit moje zdravotni problemy a nenecha me zplesnivet. ![]()
@lucad77 píše:
Jo, mně taky zaráží, jak málo lidí tady by se té staré babičce snažilo nějak pomoci. Smutné.
A kdo se o tu babičku stará? Je v DD? Se divím, že by to tam neřešili? Nebo ji má někdo na starost? Proč to neřeší ten?
A ano nebylo by mi příjemné, že se někdo dotýká takovýma rukama novorozence.
Nicméně zavinovačka to jistí.
@Anonymní píše:Řeš to s manželem a jeho rodičem, který je dítětem té prababičky. Řešit jste to měli už dávno. Ti by měli mít ještě svěží mysl a zdravý úsudek, abyste to mohli narovinu probrat.
Ahoj, prosím o zachování anonymity, chodí sem příbuzní a nechci, aby na mě útočili kvůli tomu, že tu řeším toto téma. Za pár týdnů se nám má narodit mimčo a už teď se děsím návštěv manželovy babičky. Má pokročilou plíseň na nehtech na rukou, tzn žluté, rozdrobené nehty. Pochybuji, že to někdy léčila, je taky ve vysokým věku a toto asi bere jako to nejmenší zlo z toho, co jí trápí. Mne ale dost vaší představa, že by chovala nebo nedej bože sahala na obličej mimču, jelikož tyhle plísně jsou hodně přenosné a ona si to určitě neuvědomuje, že tím ohrožuje ostatní. Ale zároveň nevím, jak to řešit, když jí tento problém určitě připadá malicherný, ve svém věku má závažnější ( i když věku přiměřené) zdravotní potíže a tohle určitě neřeší. A říct ji, že na malýho nemůže sahat kvůli tomuto asi nepochopí, ona to ta starší generace ( i manželovi rodiče) berou jinak. A chtít po ní nějakou samoléčbu asi nemá smysl, má toho dost na to, aby ještě myslela na to, že musí mazat nehtyNapadá mě tedy jediné, je ji stejně k 90ti, má problém s citem v rukou, špatně chodí, takže asi by bylo celkem obhajitelné, že tam malýho budeme brát, ale nebude ho chovat, prostě se na něj jen mrkne? Jako já chápu, že má věk a zdravotní neduhy k tomu, ale na druhou stranu proč bych měla jen z ohleduplnosti riskovat nakažení mimina, které ještě nemá poradny imunitní systém
Plíseň na rukou by mi vadila taky. Zrovna plíseň není pro organismus miminka OK.
Snažila bych se to ale udělat tak, aby si prababička miminko pochovat mohla. Staré lidi přítomnost nejmladších členů nabíjí a pochování miminka může zvlášť té staré ženě dodat energii, ze které bude čerpat.
I ono může mít čepičku a rukavičky. Pravděpodobně půjde jen o chviličku.
Zase ta stará generace byla zvyklá, že se u novorozence vše dezinfikovalo, nosily se roušky, udržovalo sterilní prostředí ap. (tchýně mi ukazovala knihu, co si koupila jako nastávající maminka, s prima fotkami
. Třeba by si babi dala říct a vzala si rukavice, které byste jí přichystali ![]()
@brambora80 píše:
Zase ta stará generace byla zvyklá, že se u novorozence vše dezinfikovalo, nosily se roušky, udržovalo sterilní prostředí ap. (tchýně mi ukazovala knihu, co si koupila jako nastávající maminka, s prima fotkami. Třeba by si babi dala říct a vzala si rukavice, které byste jí přichystali
Jj, to je pravda, taky si vzpomínám. Dát rukavice i jí by mě napadlo taky, ale až po nemožnosti využít mírnější opatření.
Teď ale záleží, do jaké míry je babi ještě orientovaná.
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím o zachování anonymity, chodí sem příbuzní a nechci, aby na mě útočili kvůli tomu, že tu řeším toto téma. Za pár týdnů se nám má narodit mimčo a už teď se děsím návštěv manželovy babičky. Má pokročilou plíseň na nehtech na rukou, tzn žluté, rozdrobené nehty. Pochybuji, že to někdy léčila, je taky ve vysokým věku a toto asi bere jako to nejmenší zlo z toho, co jí trápí. Mne ale dost vaší představa, že by chovala nebo nedej bože sahala na obličej mimču, jelikož tyhle plísně jsou hodně přenosné a ona si to určitě neuvědomuje, že tím ohrožuje ostatní. Ale zároveň nevím, jak to řešit, když jí tento problém určitě připadá malicherný, ve svém věku má závažnější ( i když věku přiměřené) zdravotní potíže a tohle určitě neřeší. A říct ji, že na malýho nemůže sahat kvůli tomuto asi nepochopí, ona to ta starší generace ( i manželovi rodiče) berou jinak. A chtít po ní nějakou samoléčbu asi nemá smysl, má toho dost na to, aby ještě myslela na to, že musí mazat nehtyNapadá mě tedy jediné, je ji stejně k 90ti, má problém s citem v rukou, špatně chodí, takže asi by bylo celkem obhajitelné, že tam malýho budeme brát, ale nebude ho chovat, prostě se na něj jen mrkne? Jako já chápu, že má věk a zdravotní neduhy k tomu, ale na druhou stranu proč bych měla jen z ohleduplnosti riskovat nakažení mimina, které ještě nemá poradny imunitní systém
A zkousel ji s tim nekdo pomoci nebo ji nechate chodit s plisni? Nebo lecbu odmita? Ma se resit pricina ne to jestli saha na mimco.