Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Na Facebooku na mě dneska vyskočilo tohle:
http://www.extra.cz/…zruka-rodina
Je to článek o rodině, kde matka má genetickou poruchu a narodila se bez rukou, tuhle vadu po ní zdědil i její syn.
Mě osobně první, co napadlo bylo „Ty jo, ta je dobrá, že to všechno zvládá“, ale komentáře pod článkem mě zarazily. Hlavně to množství příspěvků, že je nezodpovědná, že přivedla vědomě na svět dítě, který nemůže žít „plnohodnotnej život“ a tak se ptám co pro vás osobně znamená žít „plnohodnotnej život“?
Mně totiž přijde, že je to šíleně relativní, že oni i bez těch rukou můžou žít milionkrát „hodnotnější“ život, než já, která mám všechno „na svým místě“. ![]()
No a mě to tedy přijde nezodpovědné, mohli dítě adoptovat, přivést na svět dítě, tak hodně postižené. Já bych do toho nešla, jsou i jiné možnosti… Je to z mého pohledu sobecké a nezodpovědné ![]()
@araw píše:
No a mě to tedy přijde nezodpovědné, mohli dítě adoptovat, přivést na svět dítě, tak hodně postižené. Já bych do toho nešla, jsou i jiné možnosti… Je to z mého pohledu sobecké a nezodpovědné
Souhlasím. Taky bych do toho nešla.
Já s rukama řeknu, že bych na svět dítě s rizikem přenosu téhle vady nepřivedla. NIKDY.
Pokud budu ale celý život s tímhle postižením, budu s ním denně žít a právě přesně vědět, jak moc (NE)plnohodnotný ten život je, budu mít úplně jiný základ pro rozhodnutí.
Zajímalo by mě, kterej bezrukej tam kritizoval k věci…
Klobouk dolů, když si uvědomím, pro kolik žen je dítě děsná zátěž a hroutí se pod náporem mateřských povinností.
edit. vypadlo mi slovo z věty
Příspěvek upraven 15.08.14 v 10:21
Nevím co k tomu napsat, je to smutný a plnohotnotný život to podle mě není, je mi líto maminy i toho malého ![]()
Tak pokud bych si byla jistá, že to mé dítě bude mít taky, raději bych byla bezdětná. Určitě se dá žít bez rukou, ale co já vím, jak na to bude reagovat mé dítě. Třeba to psychicky snášet nebude. Bude mít v pubertě deprese. Těžko říct. Rozhodně jí ale neodsuzuji. To ne. Touha po dětech je někdy šílená. ![]()
Mě to tedy nezodpovědné přijde. Nikdy bych na svět nepřivedla dítě i s jen malým rizikem téhle vady. Sama ta žena ví, že plnohodnotný život nevede…
Co na to rict… je fajn byt smirena s osudem, ale vedome ho dat i svemu diteti, to je podle me ujete a hodne sobecke. A jeste se nechavat placat po ramenou, jak to statecne zvlada… ![]()
@Vertiline píše:
Mě to tedy nezodpovědné přijde. Nikdy bych na svět nepřivedla dítě i s jen malým rizikem téhle vady. Sama ta žena ví, že plnohodnotný život nevede…
Jenže co když je přesvědčená o tom, že ten život, kterej vede, plnohodnotnej je? To je jak kdyby ona řekla, že lidi s rukama nevedou plnohodnotnej život, protože nohama nedokážou třeba umejt nádobí…
![]()
A taky si říkám, jaký „vady“ jsou ještě akceptovatelný a jaký už ne… ![]()
V clanku pisi, ze zila s umelymi nahradami, predpokladam, ze tuto moznost bude mit I ten chlapec. Jejich zivot bych neznehodnocovala, netvrdim, ze to maji snadne ale pani ma manzela, ktery je oba ma rad a I pres jejich handicap s nimi zije a maji v nem velkou oporu. Nebyla jsem nikdy na jejich miste, nejsem ani v roli toho chlapce, proto si nedovolim soudit, jak neplnohodnotny zivot ziji a uz vubec bych si nedovolila nekoho takhle kritizovat.
@Agnesita píše:
Já s rukama řeknu, že bych na svět dítě s rizikem přenosu téhle vady nepřivedla. NIKDY.
Pokud budu ale celý život s tímhle postižením, budu s ním denně žít a právě přesně vědět, jak moc (NE)plnohodnotný ten život je, budu mít úplně jiný základ pro rozhodnutí.
Zajímalo by mě, kterej bezrukej tam kritizoval k věci…
Klobouk dolů, když si uvědomím, pro kolik žen je dítě děsná zátěž a hroutí se pod náporem mateřských povinností.
edit. vypadlo mi slovo z větyPříspěvek upraven 15.08.14 v 10:21
Souhlasím.
Mě to může připadat nezodpovědné a vůči dítěti i trochu kruté, protože si takový život a takové omezení nedokážu vůbec představit. Ona ano, žije s tím. Stejně tak bude muset žít i s tou zodpovědností a rizikem, že ji tohle rozhodnutí samo dítě možná jednou bude mít za zlé.
Mě by zajímalo procentu rizika přenosu, určitě to nebylo 100%. Tyhle články jsou o ničem, akorát rozvířit plané debaty pod nimi.
Rozhodně záměrně zplodila dítě. Ale jak moc záměrně zplodila postižené dítě?
A přesně tak, jak píše kate02, jaké vady jsou ještě akceptovatelné a jaké ne?
Kdo vůbec „zhodnotí“ jejich neplnohodnotný život, než oni sami. To je fakt na dlouhou debatu co se může prolnout s etickými až náboženskými aspekty.
@kate02 píše:
Na Facebooku na mě dneska vyskočilo tohle:http://www.extra.cz/…zruka-rodina
Je to článek o rodině, kde matka má genetickou poruchu a narodila se bez rukou, tuhle vadu po ní zdědil i její syn.
Mě osobně první, co napadlo bylo „Ty jo, ta je dobrá, že to všechno zvládá“, ale komentáře pod článkem mě zarazily. Hlavně to množství příspěvků, že je nezodpovědná, že přivedla vědomě na svět dítě, který nemůže žít „plnohodnotnej život“ a tak se ptám co pro vás osobně znamená žít „plnohodnotnej život“?
Mně totiž přijde, že je to šíleně relativní, že oni i bez těch rukou můžou žít milionkrát „hodnotnější“ život, než já, která mám všechno „na svým místě“.
přesně. cítím to úplně stejně.
daleko víc mne děsej citoví a morální mrzáci - nedej Bože, aby si někoho takového - sobce, který chce přivádět na svět jen „teoreticky“ dokonalé lidi - vybrali za svého životního partnera moje děti.