Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@AliTad píše:
Tak příjemné to asi nebude, ale říct, že bude trpět? Zase se vracím k tomu, kde je ta hranice. Jedna ruka už je v pořádku? Nebo pár prstů? Najdou se lidi, kteří se na mě budou dívat divně, protože mi odstávají uši.
Odstáté uši jsou trochu něco jiného a můžu ti říct i kvůli takové hlouposti dokážou být děti neskutečně zlé a kruté, což po tom dítko co nemá ruce
Rozhodně to nechci soudit, je to každého rozhodnutí, ale já bych do toho asi nešla ![]()
Tak můžu si myslet leccos, každopádně, mně se to kecá, když jsem zdravá (ťukťuk) a mám čtyři zdravé (ťukťuk) děti. O jejich životě nevím ani prd.
A na takovéto - viz dále - soudy, nemá podle mě nikdo právo. Lidi na vozíku žijí taky neplnohodnotně? Nebo slepí, hluší, kdo všechno? Můžu říct - nebo spíš si myslet - že má někdo život sakra těžký. Ale neplnohodnotný?! Spousta postižených žije daleko plnohodnotnější život než leckdo zdravý. Než leckdo v této diskusi. Třeba.@rozmary píše:
Nevím co k tomu napsat, je to smutný a plnohotnotný život to podle mě není, je mi líto maminy i toho malého
@Vertiline píše:
Mě to tedy nezodpovědné přijde. Nikdy bych na svět nepřivedla dítě i s jen malým rizikem téhle vady. Sama ta žena ví, že plnohodnotný život nevede…
A co vlastne povazujete za plnohodnotny zivot?
Ktosi tu spominal cloveka bez noh, co prevadza adrenalinove sporty a diskutuje po hospodach… lenze ja som si taky zivot vyskusala… a som vdacna ze s manzelom uz takto plnohodnotne zit nemusim…
Viem ze s mojou dusou domaseda keby som nemala ruky by som sa dnes neucila viazat frivolitky, ale najskor by som skusala novu techniku malovania nohami, ale naozaj neviem ci by u mna vyhrala tuzba mat vlastne dieta nad strachom ze bude bojovat kazde rano so zapinanim gombikov a cistenim zubov ![]()
@rozmary píše:
Od mala se nevyhne vyděšeným pohledům jak dospělých, tak dětí. Může být šikovnáý a žít jakýsi plnohodnotný život, ale společnost ho šetřit nebude
Jenže to se ani nevyhne můj tříleťák, kterej se narodil s ohněm. I přesto si troufnu tvrdit, že je to spokojený dítě, který žije „plnohodnotnej“ život v rámci našich možností…
Mně právě přijde smutný, že spousta lidí staví názor okolí nad život vlastního dítěte…
Předpokládám, že kdyby ta matka sama o sobě viděla, že její život nestojí za nic, určitě by nechtěla pro svoje dítě život stejnej. Ale tím, že se rozhodla tak, jak se rozhodla, dává docela jasně najevo, že svůj život za „neplnohodnotnej“ nepovažuje…
![]()
@kate02 já s těmi lidmi souhlasím taky bych nepřivedla na svět dítě kdyby byla možnost že bude i bez ruk on..to že je ona ok stane se, ale když vím co to je tak nedopustím aby mělo ten život i takhle neplnohodnotný i dítě..ve vedlejší obci mají hodně silně věřicí lidé slepou holčičku dozvěděli se to až po narození, poté se jim narodil ještě kluk to lidé okolo ještě brali..pak chtěli ještě jedno dítě to už jsme si říkali že je to riziko že i to dítě může být znova slepé ( řekli jim to i lekaři) přesto do toho šli a narodila se jim naštěstí zdrava holčička..poté otěhotněla paní znova v době kdy ještě mohla jít na potrat se zjistilo že bude holčička slepá..všichni jim radili at jdou na potrat oni šli ale za farařem se poradít zda ji mají přivest na svět nebo ne a on jim řekl že ano že je to dar boží..i když se budou muset starat o dvě slepé dětí oni ne farař tak ho poslechli a mají další slepou holčičku..jednou jsem je viděla a bylo mi těch holek dost líto a ty rodiče byli hodně nezodpovědní
@Len-til-kah píše:
Tak můžu si myslet leccos, každopádně, mně se to kecá, když jsem zdravá (ťukťuk) a mám čtyři zdravé (ťukťuk) děti. O jejich životě nevím ani prd.A na takovéto - viz dále - soudy, nemá podle mě nikdo právo. Lidi na vozíku žijí taky neplnohodnotně? Nebo slepí, hluší, kdo všechno? Můžu říct - nebo spíš si myslet - že má někdo život sakra těžký. Ale neplnohodnotný?! Spousta postižených žije daleko plnohodnotnější život než leckdo zdravý. Než leckdo v této diskusi. Třeba.
To je právě ono, co si kdo představuje pod pojmem plnohodnotný život. Vystudovat dvě vysoké školy? Budovat kariéru? Mít vlastní byt, dům? Auto? Chodit v sobotu odpoledne s rodinou do obchodního centra? Pro někoho naprosto prázdný život beze smyslu.
@Bábi Zlopočasná píše:
A co vlastne povazujete za plnohodnotny zivot?Ktosi tu spominal cloveka bez noh, co prevadza adrenalinove sporty a diskutuje po hospodach… lenze ja som si taky zivot vyskusala… a som vdacna ze s manzelom uz takto plnohodnotne zit nemusim…
Viem ze s mojou dusou domaseda keby som nemala ruky by som sa dnes neucila viazat frivolitky, ale najskor by som skusala novu techniku malovania nohami, ale naozaj neviem ci by u mna vyhrala tuzba mat vlastne dieta nad strachom ze bude bojovat kazde rano so zapinanim gombikov a cistenim zubov
Však na to jsem se ptala. Co pro koho ten plnohodnotnej život znamená… ![]()
Pro me je plnohodnotnost v tom milovat a byt milovan. Tezko rict jaka byla pravdepodobnost postizeni, zda o tom vedela atd. Kdyz nic jinyho-jsou plne sobestacni, to je pro nekoho hodne.to budem vsechny hendikepivane strilet? Ano, deti umi byt krute, a ne jen kvuli odlisnostem, ale treba i kvuli oblekani, tomu ze nekdo jiny zije jinak. Ot-nemame doma televizi, i to muze byt duvodem k posmeskum. To mame vsechno delat proto abysme splynuli s davem? Proc? Ano, nesouhlasim kdyz matka vedome privede na svet dite ktere se samo nenaji, nedycha, nikdy se nepohne. Ale ta hranice je strasne tenka…
@anubis25 píše:
@kate02 já s těmi lidmi souhlasím taky bych nepřivedla na svět dítě kdyby byla možnost že bude i bez ruk on..to že je ona ok stane se, ale když vím co to je tak nedopustím aby mělo ten život i takhle neplnohodnotný i dítě..ve vedlejší obci mají hodně silně věřicí lidé slepou holčičku dozvěděli se to až po narození, poté se jim narodil ještě kluk to lidé okolo ještě brali..pak chtěli ještě jedno dítě to už jsme si říkali že je to riziko že i to dítě může být znova slepé ( řekli jim to i lekaři) přesto do toho šli a narodila se jim naštěstí zdrava holčička..poté otěhotněla paní znova v době kdy ještě mohla jít na potrat se zjistilo že bude holčička slepá..všichni jim radili at jdou na potrat oni šli ale za farařem se poradít zda ji mají přivest na svět nebo ne a on jim řekl že ano že je to dar boží..i když se budou muset starat o dvě slepé dětí oni ne farař tak ho poslechli a mají další slepou holčičku..jednou jsem je viděla a bylo mi těch holek dost líto a ty rodiče byli hodně nezodpovědní
Takže lepší být mrtvá než slepá? Nevidomí to určitě mají těžké, ale myslím, že plnohodnotný život mít klidně můžou, můžou pracovat (se mnou v ročníku na právech studovaly dvě nevidomé dívky), mít rodiny ( i tady na emiminu je jedna nevidomá maminka, pokud se nepletu je nevidomý i partner).
@Jura007 píše:
A co se týká adopce - a i pěstounské péče - zkuste zvážit možnost, že se vám dítě, které přijmete do své rodiny, takříkajíc „nepovede“. Může se stát, že v pubertě se svým „kamarádem“ vám vybílí byt a ukradené věci skončí v zastavárně. A váš osvojený miláček je na útěku a chce za každou cenu do své bio rodiny, i když tam se třeba nic dobrého nenaučí. Diskusí na toto téma tady máte dost.
Ale prosimtě, vybílit byt ti může i biologický potomek. Každý kriminálník je něčí potomek a pochybuji, že všichni jsou osvojenci nebo z kriminálnické rodiny.
@kolik píše:
Plnohodnotne vyresit si to umela akorat Sparta. Od te doby genofond upada.
A vidíš, přesně na toto jsem myslela, že pokud bychom věci řešili takto, tak bychom byli za chvíli jako v antické Spartě.
Zkuste se na to podivat z druhe strany.
Te mamince to postizeni asi tak desive nepripada. Zije s tim zrejme docela spokojene a podle sebe i plnohodnotne, tak ji riziko postizeni ditete nepripadalo tak desive.
Vedely jste, ze neslysici odmitavaji dat svym neslysicim detem voperovat kochlearni implantat?
@Pudloslava píše:
Zkuste se na to podivat z druhe strany.
Te mamince to postizeni asi tak desive nepripada. Zije s tim zrejme docela spokojene a podle sebe i plnohodnotne, tak ji riziko postizeni ditete nepripadalo tak desive.
Vedely jste, ze neslysici odmitavaji dat svym neslysicim detem voperovat kochlearni implantat?
Tohle už mi sobecké příjde
Proč by na tom nemohli být lépe?
Souhlasím s Tebou. Posuzovat, zda vedou nebo nevedou plnohodnotný život bych si vůbec netroufala.