Plynový kotel Baxi Mainfour, zkušenosti?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Plynový kotel Baxi Mainfour, zkušenosti?
Dobrý den,
máte někdo plynový kotel od Baxi? Jak jste s ním spokojeni? Nám byl doporučen Mainfour od Baxi, že prý vydrží mnohem déle bezporuchově než Junkers, ale zjistila jsem si, že se jedná o italskou výrobu a nějak si s tou značkou nejsem jistá ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Máme - běží už dva roky a je úplně OK
Zajímá tě něco konkrétního?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Za mě Baxi ne! pracuju v plynoservisu a často jezdíme na Baxi na opravy, reklamace apod. Junkers je lepší. náš servisák už to dělá dvacet let a na Junkers nedá dopustit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@luckaa85
Náš plynař zas říkal úplný opak
Prý ale taky hodně záleží na tom, jak velká plocha se jím vytápí. My máme podkrovní byt cca 150 m.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
![]()
Holky, já v tom ležím od léta.. Pročítám internet, otravuju prodejce kotlů, servisáky.. Dneska mi přijel servisní technik domů, a poté, co jsem po dlouhém vybírání se přiklonila k jednomu komínovému Junkers kotli, tak mi servisák vysvětlil, že s Baxi má mnohem lepší zkušenosti, že Junkerskám v posledních letech často odchází ta počítačová technika (jsem azpomněla, jak se ta součást jmenuje)…
Tak bych právě ráda slyšela názory od uživatelů.. My máme cca 90 m2, staré litinové radiátory, které nehodlám měnit, a původní dřevěná dvojokna v zateplené vile, v prvním patře, pod vysokou střechou, takže tepelné úniky skrz okna, ale zase vyhřejvaná podlaha a relativně zaizolovaný strop.. No.. Já nevím, to snad abych vystudovala ještě plynařinu a topenařinu
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak jsem celou noc studovala
A asi teda ten Baxi vezmeme, ale přijde mi teda vhodnější turbokotel. A 24kW mi taky přijde přestřelené ![]()
@Jura007 poradíš?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, máme ho taky, Baxi, zkušenosti s jiným nemáme, ale spokojeni nejsme. nemá zásobník uvnitř či co to je, je to nižší řada. dům o dvou patrech absolutně nezvládá, tj. když se pustí současně teplá voda v přízemí i patře, tak tomu nahoře teče v tu dobu studená. když napouštím vanu (jen nahoře, dole teplá voda zapnutá není), čekám cca 2 minuty, než teče teplá. máme ho přes rok, cca po několika měsících jsme měli opraváře doma, říkal, že stavební firma nevyčistila trubky, takže on pak musel vyměnit nějakou součástku v kotli (vím, chyba stavební firmy). ale při té příležitosti říkal, že baxi prostě nééé, doporučoval od vaillantu s nějakým zásobníkem / výměníkem uvnitř. měnit samozřejmě nebudeme. co se týče topení, problém zatím nebyl, jen s tou vodou. ale třeba někdo, kdo se v tom orientuje, řekne, že problém s vodou závisí na absenci toho zásobníku.. nevím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Damael píše:
Tak jsem celou noc studovalaA asi teda ten Baxi vezmeme, ale přijde mi teda vhodnější turbokotel. A 24kW mi taky přijde přestřelené
@Jura007 poradíš?
Jistě že poradím (dobrý večer…) Ale z mojí rady budete asi dost rozmrzelé. Ono to není jenom o značce. Především je potřeba aspoň laicky rozumět oboru, který se jmenuje „měření a regulace“ (MaR). A taky tomu, že existuje něco jako projekt topné soustavy. Když má soustava malý objem topné vody, tak ta voda hodně rychle oběhne dokola, předá teplo a šupajdí se zase ohřát… Když je vytopeno, řídicí jednotka kotle vypne ohřev - a když voda v trubkách o trošku zchladne, jde se topit znova… Kdežto u soustavy s větším objemem vody, která má trochu větší objem, nespíná řídicí jednotka tak často. Říká se (a něco na tom bude), že dnešní jednotky vydrží tak 50-100 tisíc sepnutí (neboli topných cyklů). A když necháte topné soustavě přidat pár desítek litrů navíc, případně necháte vestavět 100litrovou akumulační nádrž (takový „jakoby boiler“), šetříte tím jednotku a prodlužujete životnost kotle do první větší opravy. No a opravy se hodně prodražují u německých kotlů (o francouzských ani nemluvím…) U italských kotlů se nekvality nemusíte bát, to platilo před 25 lety, kdy Italové začínali kopírováním cizích vzorů. Pokud má někdo z vašich známých ještě starší italský kotel OCEAN, tak asi neprozradím tajemství, když řeknu, že stejný kotel se teď jmenuje BAXI. Je to pořád jedna firma. A součástky italské výroby používali v minulosti i čeští výrobci kotlů, teda když ještě nějací čeští výrobci byli…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
K turbokotlům taková poznámka - u nich odpadá investice do komína, což hlavně u vícepatrových budov peněženka pocítí. Taky odpadají dohady s kominíkama. Ale na druhou stranu je potřeba turboodtah kotle seřídit před spuštěním (povinnost instalujícího servisáka), vyústění odtahu na fasádě MUSÍ být ve vhodném místě (existuje na to speciální předpis - myslím že má označení TPG 800 01, nejsem si jistý…
) a po celou zimu se „košíček“ na odtahu musí uržovat v takovém stavu, aby ho nepokrývala námraza (při spalování plynu vzniká vodní pára, která kondenzuje a v zimě namrzá v „košíčku“). Je dobré už při projektu, při instalaci a i při spuštění kotle nahlížet dotyčným přes rameno a snažit se odhadnout, jestli nepáchají nějakou prasečinu. Úroveň znalostí plynařů se časem pronikavě zvýšila, ale občas se nějaký neumětel najde…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jura007 Mooooc vám děkuji, kolego e-diskutére ![]()
Takže Baxi beru, ten turbokotel mě napadl, že by se nainstaloval s vývodem do komína, ne skrz zeď.. - to je asi tedy hloupý nápad, což? ![]()
No a jelikož máme staré litinové radiátory, jakési předchůdce žeber, a je jich moc a jsou dlouhé, tak předpokládám, že vody tam proteče celkem dost, ale pochopila jsem, že výkon kotle se projektuje dle tepelných ztrát bytu.. No, mně prostě furt ten výkon 24 kW přijde moc. Ale tak - nechám to tedy na plynaři a nebudu se prdět do všeho, čemu nerozumím..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Damael píše:
@Jura007 Mooooc vám děkuji, kolego e-diskutére
Takže Baxi beru, ten turbokotel mě napadl, že by se nainstaloval s vývodem do komína, ne skrz zeď.. - to je asi tedy hloupý nápad, což?
No a jelikož máme staré litinové radiátory, jakési předchůdce žeber, a je jich moc a jsou dlouhé, tak předpokládám, že vody tam proteče celkem dost, ale pochopila jsem, že výkon kotle se projektuje dle tepelných ztrát bytu.. No, mně prostě furt ten výkon 24 kW přijde moc. Ale tak - nechám to tedy na plynaři a nebudu se prdět do všeho, čemu nerozumím..
Turbokotle s odtahem do komína samozřejmě existují - ale odtah od turbokotle se MUSÍ udělat takovým způsobem, který předepisuje výrobce. Pokud je v podkladech pro projekt stanoveno od výrobce kotle, že odtah musí být vodorovně, pak to nejde obejít bez zásahu do konstrukce kotle - a to příslušné nařízení vlády nedovoluje. (Plynové spotřebiče jsou vyhrazená technická zařízení - jejich pozměňování může být hodnoceno jako trestný čin obecného ohrožení).
K těm vodorovným odtahům - první generace turbokotlů to měla výhradně takto. Bylo to právě z důvodu obav z předčasné kondenzace vodních par ze spalin v zimních měsících. Podle typových projekčních podkladů má být vodorovný odtah provedený s mírným sklonem 1-3% ve směru od kotle, aby případný kondenzát odtékal pryč. No a pokud je odtah proveden svisle, musí být „pata“ odtahu ošetřena nějakým zařízením pro vypouštění/vylévání kondenzátu. A délka svislých odtahů, stejně jako vodorovných, bývá omezena na 3 metry. Kdo chce delší, musí použít potrubí o větším průřezu (je na to fyzikální vzoreček). Důvod? S rostoucí délkou potrubí (pokud zachováme průřez) roste i jeho vnitřní aerodynamický odpor. Spalinový ventilátor pak dostává pěkně na prd… eeh, sedací část těla.
Takže i projektování instalací turbokotlů je docela složitá věda.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jura007 Aha, děkuji za vysvětlení, tohle jsem potřebovala přečíst, protože se mi přihlásil ještě topenář, který mi nabídl kotel namontovat, dohodli jsme se na Prothermu a teď od výrobce, nebo od nějakého prodejce zjišťuje přesný typ a cenu - vypadá to na nějaký turbo s integrovanou nádrží na vodu, takže tak nějak tuším podle katalogu, který mi zítra nabídne
A vím stoprocentně, že s tím odtahem do komína zatím neví, to chtěl taky zjistit u Prothermu.. Takže uvidím, s čím přijde a kdyžtak se s ním o tom, co jsi napsal, pobavím, a případně se dohodneme, že to namontuje prostě servisák, který to asi montovat má..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit