Po ekonomce zdravotní laborant

59
9.3.22 12:03

Po ekonomce zdravotní laborant

Zdravím :)
chtěla bych se zeptat, zda tu náhodou není někdo, kdo studovat SŠ nebo VŠ ekonomického zaměření a šel následně studovat zdravotnický obor?
Před rokem a půl jsem dostudovala Bc. z ekonomické fakulty a měla jsem celkem velký problém najít práci. Nakonec jsem našla aspoň něco mimo obor. Práce je to sice pohodová, ale docela špatně placená a navíc mě štve, že pracuji mimo obor a nemám se zde kam posouvat. Když jsem zkoušela psát na jiná místa - účetní, referentky apod. tak znovu neúspěch, jako když jsem hledala poprvé po škole. Tak si začínám myslet, že ekonomka byla chyba…
většina mojí rodiny pracuje ve zdravotnictví (hlavně jako sestry) a líbí se mi představa, že se práce sežene vždycky, placená taky není špatně. Nejvíc se mi zamlouvá obor zdravotní laborant. Jenže studium je pouze prezenční a tak bych musela odejít z práce a najít si alespoň brigádu… V prváku by mi bylo už 26 let, tak nevím, jestli už není pozdě. Váhám mezi tímto a nebo zůstat v současné práci a zkoušet hledat dál v oboru, který jsem vystudovala. :nevim: i když už jsem celkem skeptická, když vidím, kolik je absolventů a kolik volných míst…
děkuji za případné názory :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
9.3.22 12:45
@emihorsen píše:
Zdravím :)
chtěla bych se zeptat, zda tu náhodou není někdo, kdo studovat SŠ nebo VŠ ekonomického zaměření a šel následně studovat zdravotnický obor?
Před rokem a půl jsem dostudovala Bc. z ekonomické fakulty a měla jsem celkem velký problém najít práci. Nakonec jsem našla aspoň něco mimo obor. Práce je to sice pohodová, ale docela špatně placená a navíc mě štve, že pracuji mimo obor a nemám se zde kam posouvat. Když jsem zkoušela psát na jiná místa - účetní, referentky apod. tak znovu neúspěch, jako když jsem hledala poprvé po škole. Tak si začínám myslet, že ekonomka byla chyba…
většina mojí rodiny pracuje ve zdravotnictví (hlavně jako sestry) a líbí se mi představa, že se práce sežene vždycky, placená taky není špatně. Nejvíc se mi zamlouvá obor zdravotní laborant. Jenže studium je pouze prezenční a tak bych musela odejít z práce a najít si alespoň brigádu… V prváku by mi bylo už 26 let, tak nevím, jestli už není pozdě. Váhám mezi tímto a nebo zůstat v současné práci a zkoušet hledat dál v oboru, který jsem vystudovala. :nevim: i když už jsem celkem skeptická, když vidím, kolik je absolventů a kolik volných míst…
děkuji za případné názory :)

Změnit obor není nic špatného. Pokud by tě práce naplňovala, tak směle do toho. A určitě ještě před dětmi.

• Citovat
  • Upravit
9305
9.3.22 12:47

Ahoj,
jsem o dost starší, než ty a o zdravotním laborantovi jsem taky uvažovala… Jenomže já mám hrozný třes rukou, tak jsem to nakonec zamítla, ale jinak co jsem se dívala na vyučované předměty i pak na možnost zaměstnání, tak obojí mi přišlo hodně zajímavé a dobré. Myslím, že ve 26 letech jsi ještě mladá. Jinak nevím, odkud jsi, ale mám dojem, že se dá zdravotní laborant studovat i kombinovaně. Našla jsem to např. v Ústí nad Labem a pak na VOŠ Mills Čelákovice, ale tu bych ti nedoporučovala, tam jsem chvíli chodila na farmaceutického asistenta a za mě dost hrozná škola, ostatně je tady na ni jedna diskuze.
Každopádně ti moc držím palce, ať se správně rozhodneš, mě by ten zdravotní laborant hrozně bavil, kdybych neměla ten třes a a pořád strašně suchou a rozpraskanou kůži.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42859
9.3.22 15:31

Zdravotní laborant je hezká práce, ale špatně placená taky, sestry mají víc. A extra posun taky nečekej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
559
9.3.22 15:34

Pracuju jako sestra v laboratori. Myslim, ze u nas maji laboranti stejne nebo vic nez my sestry.
Prace laboranta mi prijde super! Jdi do toho :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
864
11.3.22 21:25
@nelaa píše:
Pracuju jako sestra v laboratori. Myslim, ze u nas maji laboranti stejne nebo vic nez my sestry.
Prace laboranta mi prijde super! Jdi do toho :wink:

Laboranti jsou bohužel o jednu třídu níž než sestry, takže plat máme menší, ale práce je to krásná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
864
11.3.22 21:37

@emihorsen zdravotního laboranta lze studovat kombinovanou formou např.
v HK na farmaceutické fakultě UK.
Studuje se 1 za 14 dni v pátek od odpoledne a celou sobotu, tři roky, absolovent je Bc. Se mnou studoval ajťák, většinou tam ale studují laboranti, co chtějí nebo potřebuji titul, například zdravotničtí asistenti.
Práce je to krásná a může být pestrá, můžeš si pak vybrat biochemii, hematologii, mikrobiologii, histologii, imunologii, serologii… Někde mají třeba biochemii a hematologii dohromady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.7.22 14:25

Sice už je to starší příspévek, ale možná to autorce ještě pomůže…
Jako laborantka jsem úspěšně státnicovala loni, na vysokou jsem šla z humanitně zaměřeného gymplu a neměla jsem problém, vše jsem se doučila bez větších problémů. A měla jsem i spolužačky, kterým bylo 25.
Ještě bych dodala, i když nevím jak je to jinde, že u nás (Pardubice) odcházelo nebo prodlužovalo dost lidí kvůli matice a fyzikální chemii… a celkově té chemie bylo dle názoru mě i mých spolužaček zbytečně hodně, ale asi to bude tím že jsme byli chemická fakulta. Slyšela jsem že v Hradci je studium zaměřeno více zdravotnicky, ale osobní zkušenost nemám.

Nicméně bych osobně studium na laboranta nedoporučovala, plat je to opravdu bídný. Najdi si platové tabulky ať víš do čeho jdeš.
Upřímně si vyčítám že jsem raději nešla na sestru nebo něco úplně jiného.

Na druhou stranu pokud máš pocit, že je práce v laboratoři Tvůj dream job, tak směle do toho :)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze