Po rodičáku mi nabízí stejný zaměstnavatel nižší plat
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Po 6 hodinách je ze zákona půl hodinová pauza ne? tak vám to akorát spočetli do toho výměru si myslim, my to tak taky mame
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@dituleska píše:
Po 6 hodinách je ze zákona půl hodinová pauza ne? tak vám to akorát spočetli do toho výměru si myslim, my to tak taky mame
To je blbost, spíš tam historicky byl nižší úvazek, než mohl být, firma si toho všimla, a upravila plný úvazek z 37,5 na 40h týdně, což odpovídá jednosměnnému provozu. Novou smlouvu můžeš nepodepsat, ale jestli jsi už předtím měla mzdový výměr a ne smluvní mzdu, tak se mzdovým výměrem může zaměstnavatel jednostranně hýbat téměř jak chce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak já myslím, že záleží na tom, proč jsi měla 7,5 hodiny. jestli to byl zkrácený úvazek, tak pak ano, bylo by logické, při přechodu na plný taky dodržela hodinová mzda a tedy došlo ke zvýšení. na druhou stranu pokud to byl plný úvazek, ale méně hodin bylo z nějakého důvodu - nepřetržitý či třísměnný provoz nebo dohoda s odbory nebo tak něco, tak ta měsíční mzda je prostě za plný úvazek a pokud důvod ke snížení hodin pominul, tak není důvod mzdu navyšovat = je pořád mzdou za plný úvazek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sagina - no, je to tak, že dříve všichni THP měli plný úvazek 7,5 hodiny. Jak se změnilo vedení, dostávali nově nastoupivší THP plný úvazek 8 hodin. Bylo to tak, že půlka THP měla smlouvu na plný úvazek 7,5 hodiny a druhá 8 hodin. Ředitel se rozhodl, že to sjednotí, aby na tom všichni byli stejně - tzn. plný úvazek THP = 8 hodin. Já už jsem poslední, kdo má smlouvu na 7,5 hodiny, protože jsem byla na rodičovské. Teď za chvíli nastoupím a logicky dostanu taky smlouvu na 8 hodin a nevím, jestli se mohu nějak dožadovat toho navýšení, abych na tom byla stejně jako před tou změnou.
Zakladatelka
- Citovat
- Upravit
@zrcadlo píše:
To je blbost, spíš tam historicky byl nižší úvazek, než mohl být, firma si toho všimla, a upravila plný úvazek z 37,5 na 40h týdně, což odpovídá jednosměnnému provozu. Novou smlouvu můžeš nepodepsat, ale jestli jsi už předtím měla mzdový výměr a ne smluvní mzdu, tak se mzdovým výměrem může zaměstnavatel jednostranně hýbat téměř jak chce.
Právěže mám ještě starou smlouvu a mám smluvní mzdu, ale teď po novu budu mít pracovní smlouvu + mzdový výměr.
- Citovat
- Upravit
Dožadovat se nemůžeš, protože máš měsíční mzdu, a podpisem nové smlouvy respektuješ týdenní fond hodin. Samozřejmě můžeš zkusit vyjednávat, ale já bych asi byla vděčná, že tě berou zpátky, takže bych to maximálně podala stylem „Novou smlouvu podepíšu, přestože to pro mě znamená reálné snížení hodinové mzdy, ale budu ráda, pokud budete s mou prací spokojeni, když bude možnost do budoucna nějakého navýšení mzdy, které by mi tuto ztrátu dorovnalo. Chápu, že to nechcete udělat rovnou, ale můžeme si sednout třeba za půl roku a zhodnotit mou práci?“
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Měla bych se vrátit po 3 RD zpět do práce, už jsme se víceméně dohodli na datu nástupu, půjdu o trošku dříve, protože se uvolnilo stejné místo, ze kterého jsem odcházela. Jenže se ve firmě momentálně trošku změnila situace a měnily se všechny smlouvy, aby všichni měli stejné - tzn. budu mít smlouvu a mzdový výměr. To mi vůbec nevadí, jenže tím, že podepíši novou smlouvu se mi zvýší hodinový úvazek - dříve bylo 7,5 hodiny a teď po novu je 8 hodin. S tím vším jsem souhlasila, nemám s tím problém, ale přijde mi logické, že když jsem za úvazek 7,5 hodiny měla 20000 tisíc, tak by mi za 8 hodiny měli přece dát 21333Kč a ne zase jen 20000. Mzdy se navyšovaly směrem nahoru, ale to po nich asi ani nemůžu chtít. Jen bych chtěla, aby mi dali stejný hodinový výměr jako předtím. Nevíte, co je v zákoníku práce? Nechci vyloženě zaměstnavatele prudit, práce mě bavila a chci se vrátit, ale taky za ní chci dostat zaplaceno.