Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Přeji hezký večer maminky
chtěla bych se zeptat mam dvoumesíčního synka a poslední dva dny se strašně potí. Pokaždé když ho vyndám ze zavinovačky na krmení tak ma uplně propocené bodíčko a zavinovačka je také mokrá a v mistnosti mame pořad stejnou teplotu…Teplotu nema a vypada spokojene ale mam strach jestli mu neco nechybí a nevim jestli je to normalni
nikdy před tím se to nestalo…Děkuji za rady ![]()
Tak je mu třeba horko?
Jestli to má na zádech, malej to měl taky, až sem si myslela jestli není počůranej ![]()
EllMattress píše:
Mohu se zeptat, v jakých místech bývá spocený ?
Určitě
Bodíčko ma mokré na zádech a zavinovačka je mokrá podním cela i pod hlavičkou. A ke spanku ho ukladam na bok.
Právě, pokud je to jen na zádíčkách, tak je to počůraný. Malému se to stávalo taky. Pokud je dost počůraný nebo trochu sesunutá plenka, prosáknou ty okraje, až se to nasaje do oblečení. Taky jsme tuto záhadu luštili, a přece jen to bylo počůraný ![]()
ewounek píše:EllMattress píše:Určitě
Mohu se zeptat, v jakých místech bývá spocený ?Bodíčko ma mokré na zádech a zavinovačka je mokrá podním cela i pod hlavičkou. A ke spanku ho ukladam na bok.
Tak je to pročůrané ![]()
julniki píše:
Tak je mu třeba horko?Jestli to má na zádech, malej to měl taky, až sem si myslela jestli není počůranej
To nevim ale jelikož mame teplotu v pokoji pořad stejnou a oblikam ho jen do bodiček tak bych nerekla že by mu bylo najednou horko ![]()
ewounek píše:julniki píše:
Tak je mu třeba horko?Jestli to má na zádech, malej to měl taky, až sem si myslela jestli není počůranej
To nevim ale jelikož mame teplotu v pokoji pořad stejnou a oblikam ho jen do bodiček tak bych nerekla že by mu bylo najednou horko
Jinak to poznáš vzadu za krkem, jestli je tam spocenej, je mu horko, jestli studenej, je mu zima ![]()
EllMattress píše:ewounek píše:Tak je to pročůranéEllMattress píše:Určitě
Mohu se zeptat, v jakých místech bývá spocený ?Bodíčko ma mokré na zádech a zavinovačka je mokrá podním cela i pod hlavičkou. A ke spanku ho ukladam na bok.
To už se mi parkrat stalo že se počural zkrz ale tak hrozne to nebylo a ted je to pokazdé co ho krmim což se zda prave divne a že to ma i pod hlavičkou
Stačí aby se to nacucalo trošku a směrem od plínky to postupuje až na horu, ke krčku. Náš drobek to měl také
Stačí když i změříš teplotku, pokud ji má na normě, tak je to opravdu tím pročůráním. Protože pokud by mu bylo vyloženě vedro, měl by ji vyšší. A takhle hodně by se malinký mimčo nikdy nezpotilo. ![]()
ewounek píše:EllMattress píše:To už se mi parkrat stalo že se počural zkrz ale tak hrozne to nebylo a ted je to pokazdé co ho krmim což se zda prave divne a že to ma i pod hlavičkouewounek píše:Tak je to pročůranéEllMattress píše:Určitě
kluci curaji smerem pod zadek,taze kdyz protecete, leze to smerem nahoru
a male miminko by se v techto zimnich dnech rozhodne takhle nepotilo… to se mi nepotil ani kdyz v lete byly ty tropy nad 30 a nam byl mesic ![]()
Dcera to tak taky měla, v porodnici to byla zmrzlina a po pár dnech doma v zavinovačce úplně zpocená, tak jsme postupně ubírali vrstvy a snižovali teplotu v pokoji. Nakonec jsem ji místo do zavinovačky balila do lehké bavlněné deky a ted už většinou nezavinuji, spí jen pod peřinou v bavlněném overalu a peřinu má maximálně mírně nad pas. A v ložnici topíme minimálně i při tomhle venkovním počasí.
Třeba váš malej bude potřebovat na spinkání chladněji…
Muj syn je tak často propocený,i když je teplota i oblečení stejné občas se stane že ho vyndám z postýlky a má mokrou hlavičku vzadu a zádíčka,jestli je to pročůrané nevim spíš si myslim že se takhle potí
Některá miminka se potí víc nekterá mín snad to neni nic vážnějšího ![]()
Já si taky vždycky myslela že je syn spocený, ale doktorka mě s úsměvěm na tváři vysvětlila, že takhle malá miminka se ještě nepotí, pr. nemají vyvinutý termoregulační systém. Byl počůraný ![]()