Poctivost lidí?

23
27.11.15 16:08

Poctivost lidí?

Ahojky dnes jsem videla zajimave video jak lidi vraci penezenku, jako experiment, v Praze https://www.youtube.com/watch?…

Myslite ze to je pravda a fakt jsou lidi tak poctivi? Jako pekne me to prekvapilo, takovy experiment, to bych vubec nerekla jestli je to teda pravda 8o :roll: :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17565
27.11.15 16:16

No my v Praze jsme celkově takoví slušňáci :-D Ale ať si pán zkusí s tou peněženkou v kapse projít se davy na předvánočních trzích a potom ať spočítá, kolikrát mu zmizela, ani ji nemusí pohazovat po zemi :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5808
27.11.15 16:21

Si taky myslím, že pokud někdo ztratí peněženku, má velkou šanci, že se mu vrátí… ať v praze, nebo kdekoli… jednou jsem ztratila peněženku ve škole na poslední přednášce, večer už bylo zavřeno, když jsem se tam vrátila a druhej den ráno mi volala paní ze školy, že tam na recepci mám peněženku, byla v ní i ta jediná stovečka, což by mi ani nevadilo, kdyby si nálezce vzal 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
27.11.15 16:25
@Gosi píše:
Si taky myslím, že pokud někdo ztratí peněženku, má velkou šanci, že se mu vrátí… ať v praze, nebo kdekoli… jednou jsem ztratila peněženku ve škole na poslední přednášce, večer už bylo zavřeno, když jsem se tam vrátila a druhej den ráno mi volala paní ze školy, že tam na recepci mám peněženku, byla v ní i ta jediná stovečka, což by mi ani nevadilo, kdyby si nálezce vzal 8)

ty jo, to je super lidi se k sobe umi chovat fakt pekne! bych nerekla, i kdyz taky bych ji kazdemu vratila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30628
27.11.15 16:26

Kolegyně v práci špatně vrátila, večer jí v kase chybělo tisíc korun. Musela to dát ze svého. U nás je to cca sedmina měsíčního příjmu :zed:
Další den přišla paní a tu tisícovku donesla :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
27.11.15 16:31

To je skvele, pro ni to nemuselo znamenat tolik penez a vrati to! :dance:
pak ma clovek viru v dobrotu lidi :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5473
27.11.15 16:34

Zbytečně bych naší populaci nedémonizovala, v takto nastavené situaci by jí vrátil téměř každý. Už asi jiná situace by nastala, kdyby někde ležela peněženka, u které by nebylo zřejmé, komu vypadla. Pokud by tam byly doklady, věřím, že by jí většina odnesla majiteli či na policajty, pokud by tam byla extrémně vysoká hotovost, tak asi taky (možná hlavně ze strachu z trestného činu), ale pokud by tam byla nějaká „normální“ částka a žádné doklady, nikdo kolem, tak by to asi dopadlo jinak (logicky).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
27.11.15 16:41
@Samamama píše:
Zbytečně bych naší populaci nedémonizovala, v takto nastavené situaci by jí vrátil téměř každý. Už asi jiná situace by nastala, kdyby někde ležela peněženka, u které by nebylo zřejmé, komu vypadla. Pokud by tam byly doklady, věřím, že by jí většina odnesla majiteli či na policajty, pokud by tam byla extrémně vysoká hotovost, tak asi taky (možná hlavně ze strachu z trestného činu), ale pokud by tam byla nějaká „normální“ částka a žádné doklady, nikdo kolem, tak by to asi dopadlo jinak (logicky).

Vidis to me nenapadlo. Ale prijde mi zvlastni ze to nikdo nenechal plavat ze neprosel kolem bez zajmu neignoroval to. I mamca s kocarkem co to prejela si vsimla :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5473
27.11.15 16:50

@Alena.Ka Možná proto, že v takové chvíli reaguješ bez rozmyslu, každého asi napadne- vypadla mu peněženka, honem podat, ať nezmizí v davu. Zamyslet se nad možnými benefity z toho nálezu se v sekundě asi dokáže jen hodně bezcharakterní člověk, a těch je v populaci (myslím) minimum.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
27.11.15 16:52

Tak on by ten experiment byl asi průkaznější v nějakých zapadlých uličkách, ne na přeplněným václaváku, kde to vidí ještě hodně dalších lidí. Ale jinak si myslím, že to není zas tak tragický. Ale tohle nemá s kapsáři nic moc společnýho :nevim:

• Citovat
  • Upravit
2064
27.11.15 16:54

Musim potvrdit, ze jsem byla příjemné překvapena předevčírem, když jsem v HM zapomněla telefon - iPhone 6 (při vybírání věcí jsem ho tam položila na poličku). Vrátila jsem se tam cca za 30 minut a pán, který si ho všimnul mi ho tam vrátil

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
27.11.15 16:55

Jasna vec, clovek reaguje instinktivne. A na vaclavaku chodi spise turisti nebo lidi do práce a tak. Nekde na jiznim meste by to asi tak nedopadlo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15419
27.11.15 16:56

Tak peněženku bych vrátila určitě. A na špatné vrácení taky prodavačku upozorním, stejně bych měla jen výčitky a žádnou radost z cizích peněz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
27.11.15 16:57

Já jsem jednou málem darovala auto :lol: Rodičů :mrgreen: Jsem byla v Tescu nakoupit a u pokladny jsem si položila klíče na tu odkládací plochu tam a už jsem je tam nechala. Šla jsem ještě pro kytku a pak k autu a v tu chvíli by se ve mně fakt krve nedořezal :zed: No klíče byly u paní u pokladny, dal jí je pán, co byl za mnou. V tu chvíli ze mě spadlo něco neskutečně ohromnýho :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
3165
27.11.15 16:59

Osobně jsem už 2× vracela mobil, který jsem našla. A co se týče vydávání peněz, tak když mi prodavačka vydá více (většinou je to záměna desetikoruny za padesátku), tak ji to přiznám. Zrovna nedávno jsme byli nakoupit v obchůdku u hřbitova svíčky. Když jsem si to pak na hřbitově v hlavě počítala, došlo mi, že mi 10ks svíček zaúčtovala za 20Kč/ks a přitom ve skutečnosti stály 25kč/ks. Partner mi říká, ať se na to vykašlu, že má prodavačka počítat správně, ale neexistovalo, mi by to nedalo spát - i když ve výsledku šlo jen o „blbých“ 50Kč. Při odchodu ze hřbitova jsem navštívila i ten krámek a řekla prodavačce, že mi špatně zaúčtovala svíčky. Ta na mě vyvalila oči, že to se jí ještě nestalo, aby někdo po 40 minutách přišel s tím, že ji vrací peníze, protože kupujícímu vydala víc, než měla. :mrgreen: Nevím, jestli je to o mojí poctivost, možná to v mém případě hraničí i trošku se sobeckostí, protože moje špatné svědomí je pouze o mě samotné - to mě by tížilo, že jsem si ponechala něco, co není moje (i když něčí nepozorností/hloupostí) :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová