Každá rada drahá - problém s kamarádkou..

Anonymní
27.11.15 11:08

Každá rada drahá - problém s kamarádkou..

Ahojky, prosím o zachování anonymity - jedná se o citlivé téma. Celý život (30 let) mám jednu z nejlepších kamarádek, která šla rovnou ze školy na mateřskou a po 6ti letech si hledá práci. Všechno začalo tak před půl rokem, kdy začla přemýšlet o jakou práci má zájem (má vystudovaný technický obor, žádná praxe, dvě děti - chce práci přizpůsobit i jim, manžel dělá na směny, jazyky na nule, žije na vesnici). V tu dobu jsme se jí s manželem snažili co nejvíce pomoci, hledali jsme inzeráty, pomáhali jsme jí na ně odpovídat, pomohli jí udělat CV (teď už vím, že to byla přehnaná aktivita, ale jsme prostě tak hodní jak jsme blbí…). Stalo se to, že jsme u ní byli pečení vaření buď my, nebo ona u nás. Kdykoliv přišla s novým nápadem, co by mohla dělat, zeptala jsem se, co na to říká, její manžel a ona na to: „Ale, tomu jsem to ještě neříkala, on ví, že pro mě je Váš názor důležitější apod.“ - brala jsem to pořád jako legraci. V tu dobu se její manžel začal chovat divně, měli doma problémy s komunikací, říkala jsem si, že mu asi vadí její utrácení peněz, když nic nevydělává nebo jeji občas šílené podnikatelské nápady, které stejně nikam nevedou. :zed:
Jednou jsme takhle potkali jejího manžela samotného a ona nám mimo řečí řekl, že mu rozbíjíme rodinu, že si myslí, že můj manžel má něco s kamarádkou (prý o něm mluví doma v superlativech - že je skvělý, že umí rodinu zabezpečit, že všemu rozumí, že jenom on jí poradi ohledně hledání práce…) a že na nás má averzi (přesně takto to řekl). V tu chvíli jsem se blokla a řekla jsem si, že už ji kašlu, že jí pomáhat nebudu. Člověk se snaží a pak se dozví, že rozbíjí rodinu. Kamarádka hned volala, že jí to manžel řekl, ale že to není pravda, že si něco vsugeroval. Od té doby jsme se distancovali - přestali jsme chodit na oslavy narozeniny jich dětí. Ona nejspíš vycítila, že to je mezi námi jiné. Vidíme se sporadicky. Před dvěmi dny volala, že dostala pozvání na pohovor a jestli má jí. Kalkulovala zleva doprava a já ji poradila, že bych na pohovor šla. I kdyby práci neměla vzít, tak aspoň posbírá zkušenosti a bude vědět, jak to chodí. Pak jsme se na toto téma bavily asi 20 min. a sama řekla, že jí manžel řekl, aby se obrátila na nás, že tomu rozumíme více než on (myšleno vážně!). Včera jsem na ní myslela, měla jet na pohovor, večer jí volám, jak to dopadlo a ona na to, že tam nešla. Že co jsme si dovolaly, tak to odmítla, že si dala všechno dohromady, a že jí to nevyhovuje. V tu chvíli jsem byla naštvaná a hlavně se mě to drží pořád. Jsem na ní naštvaná, protože po tom všem co se stalo se klidně ozve a jedem dál ve starých kolejích a člověk jí chce poradit a ona si to stejně udělá po svém. To, že nešla na pohovor se stalo už asi potřetí. Manžel se mi směje, že se ještě vzrušuju, ale mě to neskutečně točí. Hlavně, když řekne, že by do práce šla tak za 30 hrubého a s pracovní dobou, aby měla čas na své děti.
Spíš jsem se potřebovala vykecat, ale i tak by mě zajímalo, jak jí mám taktně (je citlivý člověk) naznačit, že už mě téma její práce nezajímá…nechci vytahovat minulost, ale s chutí bych jí do očí řekla, že při poslední snaze jí pomoct jsme byli nařčení, že rozbíjíme rodinu a že má na nás její manžel averzi. Přece jí nemůžu jen tak položit telefon, když začne o práci. BTW vůbec nebrat telefon jsem jí taky zkoušela…ale moc dlouho to nevydrželo.
Je mi líto, že se naše vztahy tímto tak zničily, ale sama si v této situaci nevím rady…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1570
27.11.15 11:13

Rekni ji, zes ji pomahala s praci uz dost a ze stacilo a jeji projeveny zajem (nesla na zadny! pohovor) neodpovidal tve vynalozene energii a zadas ji, aby tema prace uz s tebou neresila, prinjmensim do doby, nez pujde na pohovor… Kdyz nepujde do prace, bude na tebe prisata do konce zivota a to ti uz aky asi pije krev… I kdyz tato osobnost sama asi neudela nic…

Kolik bere jeji manzel, kdyz takova nanynka chce nastupni plat 30 cistyho, to je v Praze?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.11.15 11:17

@Roker Její manžel bere asi 18 hrubého, vím to v souvislosti s tím, že všude vykládá, že můj manžel vydělává určitě více než ten její…že já s s tím svým mám určitě lépe než ona. Už proto, že nesnáším téma peníze a nesnáším, když se lidé v tomto směru porovnávají, mi toto chování neskutečně vadí…

Jinak je to holka, co nikdy nevydělávala, tak nemá vůbec ponětí o trhu práce…

• Citovat
  • Upravit
29350
27.11.15 11:18

Zkus se na to podívat i z druhé strany… kdyby tvůj muž byl věčně nasáčkovaný u sousedů, nemyslela by sis něco o tom, že tam snad chodí za sousedkou? Nic se nesmí přehánět… ;) Takže jestli u vás byla víc než doma, chápu ty pocity jejího manžela… mimochodem, ty jsi mu na to nic neřekla, když ti to říkal? Nevyvedla jsi ho z omylu?
Druhá věc je ta, že je úžasné, že se chodí poradit s vámi, ale je pak už jen a jen na ní, jak se rozhodne… nemůžeš se na ni zlobit, protože nejednala podle tvé rady… ale zase se příště nemusíš tak moc angažovat… vždycky se dá říct jen krátce vlastní názor a dodat, že stejně je rozhodnutí na ní, tak aby si to promyslela ona sama…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
27.11.15 11:20

Tohle Roker napsal dobře, je na tebe přisátá. Chová se jak parazit, co z vás saje energii. Ona to nedělá schválně, sama to neví. Nic bych s ní nerozebírala, jen pomalu do ztracena omezovala návštěvy, až by se z nich staly jen návštěvy občasné. A když se tě bude na něco ptát, řekni, že nevíš a už jí neraďte. Nedivím se, že si ten její chlap musí připadat jak pátý kolo u vozu, když má na všechno vás. Tohle nikdy dobře nedopadne. Jednou ti to všechno vyčte.

• Citovat
  • Upravit
Kobliha51
27.11.15 11:21
@Anonymní píše:
@Roker Její manžel bere asi 18 hrubého, vím to v souvislosti s tím, že všude vykládá, že můj manžel vydělává určitě více než ten její…že já s s tím svým mám určitě lépe než ona. Už proto, že nesnáším téma peníze a nesnáším, když se lidé v tomto směru porovnávají, mi toto chování neskutečně vadí…Jinak je to holka, co nikdy nevydělávala, tak nemá vůbec ponětí o trhu práce…

Začíná se mi zdát, že máte dost obě dvě. :think:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.11.15 11:24
@Regina Hero píše:
Zkus se na to podívat i z druhé strany… kdyby tvůj muž byl věčně nasáčkovaný u sousedů, nemyslela by sis něco o tom, že tam snad chodí za sousedkou? Nic se nesmí přehánět… ;) Takže jestli u vás byla víc než doma, chápu ty pocity jejího manžela… mimochodem, ty jsi mu na to nic neřekla, když ti to říkal? Nevyvedla jsi ho z omylu?Druhá věc je ta, že je úžasné, že se chodí poradit s vámi, ale je pak už jen a jen na ní, jak se rozhodne… nemůžeš se na ni zlobit, protože nejednala podle tvé rady… ale zase se příště nemusíš tak moc angažovat… vždycky se dá říct jen krátce vlastní názor a dodat, že stejně je rozhodnutí na ní, tak aby si to promyslela ona sama…

Děkuji. Samozřejmě je mi jasné, že ho to štvalo. To maximálně chápu. Znám jí, jak je všeho nadšená a jak si nedává pozor na pusu. Pokud svému muži doma říkala, že můj manžel je nejlepší, nejchytřejí, všemu rozumí a vydělává určitě více než on (což je něco na chlapskou ješitnost), tak bych si samozřejmě myslela to samé. Už jen proto jsme ten vztahu s nimi utli, protože to co ona vykládá doma stejně neovlivníme.
Když nám to řekl, tak jsme s manželem samozřejmě tvdili, že není pravda, že by spolu něco měli (ale je možnost že se v něm vzhlédla nedej bože se třeba zamilovala..co já vím), že jsme se vídali více kvůli hledání té práce. On ale řekl, že kdykoliv se jí narovinu zeptal, zda spolu něco mají, tak ona mlčela nebo odešla z pokoje bez jediného slova. Tak to je jasné, že v něm něco hledala. Kdyby mě takto nařknul manžel, tak se snad snažím mu to vyvrátit a odargumentovat…nechápu její postoj :think:

• Citovat
  • Upravit
101659
27.11.15 11:24

Nic bych ji nenaznačovala, ale při příští prosbě o radu natvrdo řekla, že nehodláš ztrácet čas razením, když ani není schopná na ten pohovor dojít. Tečka, třeba ji to dojde. A co má za technickou školu, s tím by nějaké uplatnění být mělo, ne? Pokud beru, že je ji jak tobě a je 6 let doma, tak mi to vychází, že musí mít VŠ a s VŠ technického směru by mělo být hledání jednodušší, tedy až přehodnotí své požadavky :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.11.15 11:26
@Anonymní píše:
Děkuji. Samozřejmě je mi jasné, že ho to štvalo. To maximálně chápu. Znám jí, jak je všeho nadšená a jak si nedává pozor na pusu. Pokud svému muži doma říkala, že můj manžel je nejlepší, nejchytřejí, všemu rozumí a vydělává určitě více než on (což je něco na chlapskou ješitnost), tak bych si samozřejmě myslela to samé. Už jen proto jsme ten vztahu s nimi utli, protože to co ona vykládá doma stejně neovlivníme.
Když nám to řekl, tak jsme s manželem samozřejmě tvdili, že není pravda, že by spolu něco měli (ale je možnost že se v něm vzhlédla nedej bože se třeba zamilovala..co já vím), že jsme se vídali více kvůli hledání té práce. On ale řekl, že kdykoliv se jí narovinu zeptal, zda spolu něco mají, tak ona mlčela nebo odešla z pokoje bez jediného slova. Tak to je jasné, že v něm něco hledala. Kdyby mě takto nařknul manžel, tak se snad snažím mu to vyvrátit a odargumentovat…nechápu její postoj :think:
  • že v něm něco hlodalo…
  • Citovat
  • Upravit
25897
27.11.15 11:28

Neradit, na to má doma muže. Už jsi udělala dost a k ničemu to nevedlo. Taky se může stát, že tě bude obtěžovat dalších několik let a na žádný pohovor nepůjde. A jejímu manželovi se nedivím, že je na vás vysazený, kdyby se můj muž nejdřív chodil radit jinam, tak bych byla pěkně vytočená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5418
27.11.15 11:36

30000 bez praxe a pracovní dobou aby se mohla věnovat dětem, tak to si fandí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45690
27.11.15 12:00

Kdyz někomu neco poradis, tak je povinen se zachovat dle tvé rady? To snad ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101659
27.11.15 12:02
@veria píše:
Kdyz někomu neco poradis, tak je povinen se zachovat dle tvé rady? To snad ne.

Není, ale ať se pak nechodí ptát…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.11.15 12:17

@veria Samozřejmě, že není. Ale když někomu radíš po dobu půl roku min. 2× týdně s tím, že ti ta dotyčná tvrdí, že dá jenom na tvůj názor, protože ty tomu nejvíce rozumíš a že je vděčná za každou radu, protože si toho cení a pak to udělá po položení telefonu stejně jinak…tak je asi něco špatně a nevím, proč mám na to vynakládat energii.
Navíc, když má pak 1500 argumentů proč tam nejela - nebyla by během toho pohovoru s dětma a utekl by jí čas s nimi (!!), cesta na pohovor něco stojí, špatná pracovní doba, špatný plat, špatný obor, práce je daleko, musela by v ní někoho poslouchat a ona chce být svým vlastním pánem…no na mašli :zed:

• Citovat
  • Upravit
45690
27.11.15 12:20
@j.a.n.i1 píše:
Není, ale ať se pak nechodí ptát…

Takze musi…
Ja kdyz někomu neco poradím, tak teda sama říkám, ze poradím, ale zvážit musi vse sam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová