Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, potřebovala bych poradit. Máme syna 3,5 let. Doma si řekne, že chce na záchod, nebo se jde vyčůrat sám. Ale ve školce si neřekne a klidně se počůrá. Samozřejmě máme skrz to velký problém a chtějí nám dát odklad. Už si nevím rady, proč to dělá…
Prosím radu!! dcerka 2r.+10m. už nějakou dobu nemá plínku na denní spaní (na noc ještě ano) a poslední dobou se začala ve spánku počůrávat. přitom, když někam jedeme a usne v autě, tak si to ohlídá a když se vzbudí, tak už i hlásila, že potřebuje čůrat. tak přemýšlím, zda ji nezkusit sebrat plínku i na noc, i za cenu, že bych ji třeba 2× za noc vzbudila na čůrání. jestli ji třeba nemate, že spinká v postýlce a že si myslí, že má plínku. nebo někoho napadá jiný důvod, proč se začala při denním spánku počůrávat?? děkuji za rady a postřehy!
Ja bych teda pres spanek dite nebudila.Moje holka ma 2 r a 8 mesicu ale pres spanek po o a v noci plenu ma a vzdy se do ni i v spanku vycura i kdyz jde na zachod pred spanim
.Ja myslim ze to dite musi nejak asi jeste vyzrat a pak to bude i beze plen ![]()
No já to vidím tak že dítko musí k tomu aby se přestalo počůrávat dospět samo já mám děti dvě starší holčina se mi počůrávala až do pěti let a nešlo to žádným způsobem vyřešit a to byla i na vyšetření v nem. až mi pak doktorka řekla že se to upraví samo jen tomu dát čas. A pravdou je že to zničeho nic přešlo. A mladší klučina je bez plín od 1,5 roku. Takže je fakt že každý prcek to má úplně jinak nastavené. Takže jediné co se dá na to říct vydržet ![]()
Děkuji! takže to nechám na ní. po prázdninách nastupuje do školky, tak tam bude zůstávát jen do oběda do doby, než se naučí přes den ve spánku nepočůrávat. jen teď přemýšlím, zda zase začít dávat před den na spaní plínku nebo prát a prát a prát. právě, že už nějakou dobu spávala přes den bez plínky, i když občas nehoda byla. ale teď je to snad denně…
U nás ten samý problém. Syn se v noci počůrává a to už jsem dost omezila večerní pití mléka u kterého usínal. V září bude chodit do školky, tak se teď učil nečůrat aspoň při spaní po obědě. A celkem to jde, měl jen pár nehod.
Kirsten - když už jsi jednou plínky přes den sebrala, tak bych se už k nim nevracela. U nás ještě pomohla motivace typu pohádek, kinder vajíčka atd.
Kirsten- souhlasím s SvatkaM mohlo by se totiž stát že když vrátíš zpět plínky tak to bude mít efekt takový že si bude podvědomě jistá že tu plínku má a tak bude čůrat vesele dál..Časem ji mokro začne samo vadit.Je to drsné ale podle mně přirozené.
SvatkaM, sisi77 - děkuji za upozornění, to mě nenapadlo
u nás tedy nějaká motivace nehrozí, dětská puberta s ní tříská až hrůza
všechny moje snahy ignoruje. takže budu dál prát, v klidu vysvětlovat a promlouvat do duše
snad se to jednou zadaří. do školky se podle všeho těší (tady bohužel děti nepotká, všichni jsou pořád zalezlí doma), takže se těší na děti a chození s nimi na procházky a občas tou svou hatlamatilkou řekne, že tam bude spát. dnes jsem nadhodila, že když se bude počůrávat při spaní, tak nebude moct spát ve školce a byla z toho celkem smutná…
Jo a taky motivace chodit do školky, že bude velký kluk, mají tam spousty hraček, s dětma si bude hrát a nesmí se teda počůrávat, jinak ho paní učitelka pošle domů. To taky dost zabralo. No ještě nějak vymyslet tu noc, ale samotná dr říkala, že do 4 let má ještě čas.
Terezce byly v březnu 3 roky. Protože plínku měla pořád ráno těžkou, tak jsem zkusila odebrat plínku na noc až ve třech letech. Týden jsem to vydržela a na konec vzdala, protože i přes noční vysazování byla za noc i 2 - 3× počůraná. Teď je jí 3 a půl a začala jsem znovu. Sama tvrdí, že už plínku nechce, že se nepočůrá, ale ikdyž jsem dnes zkoušela vysazovat každé necelé dvě hodiny, stejně je počůraná :/.Přes den už nespinká, ale když jednou za čas usne i odpoledne, tak se taky většinou probudí s louží pod sebou…Kluk byl od dvou let na noc bez plen, bez sebemenších problémů. Holka do toho asi prostě nedozrála. Tak jsem teď převlíkla postel a usoudila, že zítra plínky jedu zase koupit a že nebudu nočním vstáváním trápit ani jí, ani sebe…Snad se to dostaví samo.
Když se zmíníte někde, že se vám dítě počůrává ještě teď, když je mu už tolik, každej kroutí hlavou…ale holky, jak vidíte, je nás takovejch mraky a kdo si tím prostě neprošel a měl děti, které dozrály do téhle fáze dřív, tak to stejně nepochopí…a víte co, ať mi trhnout nohou
Holčičku máme krásnou, zdravou a šikovnou, tak holt máme tuhle vadu na kráse…
Než se vdá, tak se to zpraví…alespoň doufám
Tak všem pevné nervy a ať ty naši pochcánci sami brzy zahodí plínky… ![]()
@kacka.seb - někdo říká, že je ´´normální´´počůrávání do 4 let, někdo dokonce do 5ti let. přesně fakt netuším, kdy je ta hranice ![]()
dcerka má téměř 3 roky a na noc také plínku. už měla období, kdy měla třeba jednou týdně plínku suchou nebo často jen malinko počůranou. poslední dobou pravidelně ráno plínku totálně mokrou. takže to nechávám.
však ony ty děti k tomu také jednou dojdou ![]()
No, tak jak můžete vidět, dnes jsem ve 3:55 h přidávala příspěvěk, bylo to těsně po tom, co jsem převlíkla počůranou holčičku s postelí a znova jí uložila. Než jsem pak stačila usnout, tak v 5.33h přesně, se holčička probudila opět počůraná, přesto, že jsme jí po prvním počůrání nechala ještě i na nočníku. Ale teď vylezla z postele a říká: „Krásné ráno maminko, ani jsem se nepočůrala“. Ale že já celou noc kolem ní lítám a převlíkám a nespím, to už asi neví… ![]()
Malá od dvou let bez plenky přes den, na noc plenka-počúraná jen když jí byla zima.Ted má 3,5let a sama si řekla před 4měsíci, že plenky nechce na noc-dostala novou postel a řekla, že je velká…má občas nehodu, když starší sestřička jede na víkend pryč, tak se ze stezku počůrá trošku v noci, ale přijde mi to říct a přes den nehoda jen 2krát, při hraní se zapoměla. Starší to měla také tak, jen s rozdílem, že pčes den byla bez plínek od roku a půl.
Dobrý den,
taky potřebuju poradit.
Můj syn (4roky v srpnu) se od tohoto konce září začal počůrávat 1× za týden v noci. Do té doby neměl žádný problém. Bez plenek v noci je už 1,5 roku a ani při horečce se nepočural. Ptala jsem se ve školce, prý se nic nestalo, je totiž takový živější, tak jsem si myslela, jestli něco nevyvedl a nebyl třeba potrestaný.
Jedině co mě napadá tak, od toho konce září co to začalo, pokašlává po ránu, rýmu měl taky, teď záněk spojivek, a taky začali chodit se školkou do sauny.
Poraďte nebo potěšte, že ste na tom někdo podobně.
No, já jsem ty plíny stopla kousek před 4. narozeninama a bohudík se povedlo. Moje malá (starší), byla taky šikovnější. Ve 2 a kousek už byla bez plínek i na noc. Každý dítě je prostě jiný, ale chce to zkusit všechno. U nás hodně pomohlo povídání. Prostě jsme o tom mluvili a mluvili (ne, že bych se nad tím pohoršovala). Prostě jsme si povídali a já se mu snažila vysvětlit, proč už by se neměl počůrávat a že motorkáři se taky nepočůrávají........,on totiž miluje motorky a tak. Kdybych měla popsat celou procedůru, tak by to bylo na článek… Přeju vám hodně štěstí… A taky se ozvěte, jak jste dopadli. Zdraví Zakladatelka