Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@caramba píše:
@Lucie_Sx @mokkk @darekp @dickys Já jsem ani nepočítala s tím, že by
mu ve školce dávali na spaní plenku. Ale jde to noční počůrávání odnaučit nebo k tomu musí dojít sám? Vím, že jsou děti, kteří s tím ve 2 letech nemají problém, ale můžu to já ovlivnit? Ředitelka říkala, ať mu dám na noc látkovku, aby ho to studilo nebo v noci budit. On když ale spí bez plenky a je mokrý, tak se vzbudí a přijde za mnou do ložnice a hlásí, že se počůral.
S nocnim curanim neudelas nic.
Na to musi dozrat, aby se vzbudil PRED curanim.
Pomaha vycurat tesne pred spanim a nekdy kdyz vidim, ze se hodne napije, vzbudim na nocnik v noci. Ale to je jen prevence nehod..
@caramba píše:
@Lucie_Sx @mokkk @darekp @dickys Já jsem ani nepočítala s tím, že by
mu ve školce dávali na spaní plenku. Ale jde to noční počůrávání odnaučit nebo k tomu musí dojít sám? Vím, že jsou děti, kteří s tím ve 2 letech nemají problém, ale můžu to já ovlivnit? Ředitelka říkala, ať mu dám na noc látkovku, aby ho to studilo nebo v noci budit. On když ale spí bez plenky a je mokrý, tak se vzbudí a přijde za mnou do ložnice a hlásí, že se počůral.
Já mám mladšího syna bez pliny přes den od 17 měsíců a přes noc od 22 měsíců, ale já ho v noci budím na čůrání tak kolem 22:30-23:00, podle toho kdy jdu spát, a on pak vydrží do rána. Zatím nemám odvahu to zkoušet bez buzení 😀
Každopádně naše školka má zakázané plinky a nedivím se, bylo by to pro učitelky dost náročné. Od toho jsou soukromé školky nebo dětské skupiny, kde jsou plenky povolené. Aspoň teda tady u nás 🙂
@caramba píše: Ale jde to noční počůrávání odnaučit nebo k tomu musí dojít sám? Vím, že jsou děti, kteří s tím ve 2 letech nemají problém, ale můžu to já ovlivnit? Ředitelka říkala, ať mu dám na noc látkovku, aby ho to studilo nebo v noci budit. On když ale spí bez plenky a je mokrý, tak se vzbudí a přijde za mnou do ložnice a hlásí, že se počůral.
Ne, nejde. Řešila jsem to s PL, velice zkušená dáma. Rekla, že pokud tam není žádná patologie (a ve 3-4 letech má dítě narok), tak duvody jsou dva: 1) příliš tvrdé spaní, dítě se ještě nevzbudí pri pocitu nucení 2) malá kapacita močového měchýře. Ani jedno z toho matka příliš neovlivní, dítě musí dozrát. Lze se pokusit navýšit kapacitu m. mechyre (zkusila jsem asi ve 4 letech syna a pomohlo to, jinak spal tvrde, nevzbudil se ani když spal v mokrém, nepomohlo ani když jsem jej budila když jsem šla spát + nastavila jsem si budíka i přes noc) - presne si nepamatuji casy a objemy ale doporuceni bylo asi takové - odpoledne nutit vic pit, behem 2 hodin asi litr, skoncit 2 hodiny pred spanim, pred spanim se vycurat a ještě za 15 minut znova. Mela jsem to zkusit 4 dny max a pak mu dat pokoj. A stacilo to aby se prestal pocuravat. Ale dle doktorky se chyti jenom dite, ktere ma vyzrale telicko, proto nema smysl dite trapit. ![]()
@Hrnekmleka
Je to tak.
Dcera spi vedle me, tak to vidim. Kdyz se ji chce v noci curat, nejdriv se zacne osivat, neco mumla, saha si dolu. V tu chvili ji v polospanku lifruju na nocnik.
Pokud to zaspim i ja, tak se vetsinou pocura. Nekdy ji to probere natolik, ze si na nocnik dojde sama, ale spolehat na to jeste vubec nejde.