Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
chtěla jsem se zeptat jak byste se zachovali vy. Stale mi to leží v hlavě. Všichni víme jak je náš stát zkorumpovaný, ale bohužel se tato situace dotkla i mě. Magistrát v mém městě vypisoval 3 výběrové řízení. Na všechny jsem měla znalosti i školu a tak jsem se podle pokynů přihlásila k výběrovým řízením. Do dnešního dne se nikdo neozval. To bych ještě pochopila, ale náhodou jsem zjistila, že na jednu z pozic se hlásila i má známá, která se veřejně přiznala, že k výběrovýmu řízení šla jen z důvodu, že tam má její mamka známé. Na pozici se sice nedostala, ale sama mi řekla, že si tam paní co výběrové řízení vedla vybrala svojí známou. Chci podotknout, že známá má stejnou střední školu, ale já mám bakaláře v reg. rozvoji a ona teď státnice nesložila.
To je sice hezké, že to takhle chodí všude, ale lidé se mají vybírat podle znalostí a dovedností a ne podle známých
@elinka90 Bohužel, o takových případech jsem taky slyšela, kdy výběrové řízení vyhráli naprosto nekvalifikovaní a nevhodní lidé jen ze známosti…kdybys podala stížnost, tak bude hodně těžké něco dokázat
Já bych raději energii vložila do něčeho konstruktivního a smysluplného, ale chápu, že Tě to štve.
@elinka90 Můžeš to zkusit, ale asi tím stejně ničeho nedosáhneš. Dneska to tak bohužel funguje, kdo nemá známé, nemá nic. U nás si i na ÚP úřednice nabídky práce schovávali pro své známé ![]()
Mají se… já odpovídala praxí, vzděláním, splňovala jsem všechny požadavky. Vzali ženskou s nižším vzděláním a bez praxe. Jak tu padlo: nenaděláš nic. Takhle funguje snad každé výběrko. Jen většinou neznáš to pozadí.
@elinka90 a ty víš, že ta známá byla „horší“ jak ty? Třeba měla zároveň delší praxi nebo nějaký jiný předpoklad k tomu, aby místo dostala. Jen jsem si teda myslela, že pokudje výběrové řízení, že musí komunikovat se všemi zájemci splňujícími podmínky
Neřeš to nijak. To se ti stane ještě několikrát, tak to chodí v životě a každý někdy využije známostí. Ničeho bys nedocílila - třeba má ta paní více zkušeností a SŠ vzdělání jim k té pozici stačí. A ty bys riskovala, že si tě budou negativně pamatovat a co víš, kdy tam opět budeš žádat o místo???;-)
@elinka90 píše:
To je sice hezké, že to takhle chodí všude, ale lidé se mají vybírat podle znalostí a dovedností a ne podle známých
Ano. A taky by lidi neměli lhát, krást a podvádět.
Nic s tím stejně nezmůžeš, neplýtvala bych na to ani pidigram svojí energie.
A co vlastně o té přijaté víš? Jakou má praxi, nemá třeba složenou způsobilost, nemá praxi z jiné oblasti veřejné správy? Nebo je to jenom jedna paní povídala…
Navíc často nejde ani tak o vzdělání a praxi, jako o celkový dojem. Na pozici, kde budeš zvedat telefony a čelit kritice občanů města, si raději vyberou člověka, který od pohledu působí, že se nesesype po prvním karambolu, než člověka, který by jim teoreticky uměl ocitovat zákon, ale prakticky by to přes vzlyky nedokázal.
No a kde bereš tu jistotu, že když máš vyšší vzdělání, že jsi vhodnější kandidátka
třeba byly mnohem milejší, bystřejší
je to příliš jedna paní povídala…