Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@10lenka píše:
No to je teda bombau nas sme to dnes probiraly s tim, ze pokud se to potvrdi a vicemene s tim pocitam, ze se vsichni prizpusobime, tedy krom peciva, ale abych nemusela varit mladsi zvlast, ze proste budeme zahustovat bezlepkovou, at je pripadna kontaminace co nejmensi. To same i na vanoce, normalne pecu okolo 15 druhu tak od letoska holt bude i jine cukrovi a trosku jiny rizek. Holky njake typy na co si dat pozor u potravin? jako jasne chapu jak je napsana pswnice, vlocky, lepek ve slozeni tak nebrat, ale jsou njaka jina oznaceni kterym je treba se vyhnout? nebo je potreba vse kupovat ve zsrave vyzive s oznacenim bezlepkove?
To určitě ne. Platí, že pokud není alergen vypsaný ve složení, tak tam není.
@10lenka píše:
No to je teda bombau nas sme to dnes probiraly s tim, ze pokud se to potvrdi a vicemene s tim pocitam, ze se vsichni prizpusobime, tedy krom peciva, ale abych nemusela varit mladsi zvlast, ze proste budeme zahustovat bezlepkovou, at je pripadna kontaminace co nejmensi. To same i na vanoce, normalne pecu okolo 15 druhu tak od letoska holt bude i jine cukrovi a trosku jiny rizek. Holky njake typy na co si dat pozor u potravin? jako jasne chapu jak je napsana pswnice, vlocky, lepek ve slozeni tak nebrat, ale jsou njaka jina oznaceni kterym je treba se vyhnout? nebo je potreba vse kupovat ve zsrave vyzive s oznacenim bezlepkove?
To je nejlepší varianta, vařit všem bezlepkově ![]()
Jinak pokud chceš mít jistotu, tak malé kupovat vše s přeškrtnutým kláskem na balení. On je totiž dneska lepek leckde: šunka, jogurty, sýry, zmrzlina atd. Tak buď číst do detailu složení nebo klásek. Držím palce! ![]()
@Ann21 píše:
To je nejlepší varianta, vařit všem bezlepkově
Jinak pokud chceš mít jistotu, tak malé kupovat vše s přeškrtnutým kláskem na balení. On je totiž dneska lepek leckde: šunka, jogurty, sýry, zmrzlina atd. Tak buď číst do detailu složení nebo klásek. Držím palce!
To je uplne zbytecne s tim klaskem. To ji ochudi o spoustu jidla. Navic jistotu nemas nikdy. Jednomu vyrobci jen bezlepkoveho se stalo, ze dostal špatný mak a vsechno s makem bylo lepkove. Prisla na to az inspekce, kdyz to bylo prodane a snezene.
Holky moc dekuji za rady, prosla jsem co mame doma a byla jsem prekvapena kde vsude lepek je-kde bych ho vlastne ni necekala a zas naopak kde bych rekl ze je tak neni. tak nam prosim ve ctvrtek drzte palce at njak dopadneme
@Midaku píše:
Fakt všichni řešíte nádobí? Hrnce, mušky atp se úmyslu v myčce, naberacku oplachnu, cedník taky. Prkynko nebo toustovač fakt neřeším, to by mě ani nenapadlo. Jak se může takový prkynko kontaminovat tím, že na něj položím chleba? Ten jeden případný drobek snad ničemu neublíží. Měla jsem s doktorkou fakt velmi obsáhlý rozhovor o jídle i všech možných i nemoznych kontaminacich a o nádobí nepadlo ani slovo. Řešit to tedy nehodlám, uvidíme, jaké budou výsledky na další kontrole.To teda ano, máme zvlášť máslo i prkýnko. Případný drobek je dost, ono se to nemusí navenek tolik projevit, ale tělo na to reaguje a pak má v tenkém střevu pořád zánět (zejména, děláš-li takovou chybu opakovaně). Vždyť kolikrát mají lidé problémy i z bezlepkových potravin, protože jich snědí větší množství a ten lepek se tam projeví, protože za bezl. potravinu se považuje určité množství lepku na váhovou jednotku.
@10lenka nemusi jist jen věci s preskrtnitym klasem.. Ale chce to cist slozeni, zadna ecka nejsou skrytý lepek. Pozor na jecny slad. Ten bývá dost v cukrovinkach, nebo čokoládě..
A oves musí byt speciálně oznaceny, jako bezlepkovy..
No a jinak to doma děláme stejně.. Omacka je pro všechny stejná.. Řeším jen přílohy typu testoviny, knedliky.. A pak pecivo..
Hodně pomůže fb a bezlepkove skupinky.. Jak radou, tak recepty na buchty, zkusenost s moukami..
Hlavne ale ať ji ten lepek nez probehne případna biopsie.. (a ja se porad priklanim k tomu ze biopsie neni na škodu, zkontroluje se i okolni tkam, jicen, žaludek. A pokud potize pretrvavaji, tak se da porovnat stav pred dietou a po diete po nějaké době)
Jo, na FB je super skupina Jureček a jiný bezlepek a Bezlepkové recepty
@safina poněkolikáté píšu, že drobky stačí smést, není potřeba prkynko hned umývat nebo dokonce mít jedno separátní. A máslo? Tady je řeč o celiakii a v máslu lepek fakt není. Nicméně syn má i IL a celá rodina používáme jen „jeho“ máslo, takže toto máme vyřešeno. Ale nemám problém natřít si pomazánku, nůž jen otřít a dát jemu máslo. To dělám ostatně vždy, když saham nožem do něčeho jiného. Brát si pořád nové nože tak bychom jich museli mít asi milion… No jak už jsem psala, počkám na výsledky krve a když bude vše ok, budu zvesela dal pokračovat ve svém nereseni drobku na prkynku…
@Midaku píše:
@safina poněkolikáté píšu, že drobky stačí smést, není potřeba prkynko hned umývat nebo dokonce mít jedno separátní. A máslo? Tady je řeč o celiakii a v máslu lepek fakt není. Nicméně syn má i IL a celá rodina používáme jen „jeho“ máslo, takže toto máme vyřešeno. Ale nemám problém natřít si pomazánku, nůž jen otřít a dát jemu máslo. To dělám ostatně vždy, když saham nožem do něčeho jiného. Brát si pořád nové nože tak bychom jich museli mít asi milion… No jak už jsem psala, počkám na výsledky krve a když bude vše ok, budu zvesela dal pokračovat ve svém nereseni drobku na prkynku…
Midaku, my se ti tu snažíme poradit, k čemu jsme po létech pokusů došly. I moje dcera měla celkem dlouho ty protilátky vysoké, pořád jsme dumali, proč. To, že ti to doktorka neřekla, neznamená, že to je nepodstatné, jen ji to nenapadlo, nebo to zapomněla říct.
A máslo je kvůli tomu, protože když něco mažeš na lepkový chleba, tak do másla s tím nožem sáhneš několikrát, než si namažeš a tím ho kontaminuješ od lepku. Jak jsem psala, kdybyste to udělali jednou za měsíc, nic se asi nestane. Když to ale děláte pravidelně, tak to množství lepku, které jeho tělo ještě může tolerovat snadno překročíte. A ano, utřít, umýt nůž po každém použití je standard, nebo já mám bezlepkový nůž na pečivo a nemusím řešit. Jestli ti nevadí, že dítě bude mít stále zánět v tenkém střevu, klidně si zvesela pokračuj, jak chceš.
@safina kdybych se nezapojila do této diskuze, o ničem bych nevěděla a byl by klid. Na příští kontrole se doktorky na toto konkretne zeptám a uvidím, co mi řekne. Do té doby se budu řídit jejími radami. A ta poslední věta byla poněkud zbytečná a přehnaná, nemyslíš? Když se tu někdo na něco zepta, hned se sleti hejno, ktere nadava, že se přece má zeptat lékaře a ne ženských na emiminu. Já když se hodlám řídit lékařem a ne ženskými na emiminu, tak jsem za blbou matku, co podporuje nemoc svého dítěte… ![]()
@Midaku píše:
@safina kdybych se nezapojila do této diskuze, o ničem bych nevěděla a byl by klid. Na příští kontrole se doktorky na toto konkretne zeptám a uvidím, co mi řekne. Do té doby se budu řídit jejími radami. A ta poslední věta byla poněkud zbytečná a přehnaná, nemyslíš? Když se tu někdo na něco zepta, hned se sleti hejno, ktere nadava, že se přece má zeptat lékaře a ne ženských na emiminu. Já když se hodlám řídit lékařem a ne ženskými na emiminu, tak jsem za blbou matku, co podporuje nemoc svého dítěte…
Mne muj gastroenterolog rekl, ze v oblasti celiakie najdu vic informaci na internetu, v pacientskych oraganizacich atd nez od nej. On ma jen vseobecny prehled. A co obcas ctu na diskuzich, ze jim radi doktori, sto let stare informace. Zrovna ta celiakie (uz diagnostikovana) je spis o tom internetu. Nebo ti treba doktorka rekla, ze vyroba lentilek se presunula do Německa a proto uz nejsou bezlepkové? A podobné informace.
@Midaku presne tak, nemyslime to zle.. Ale i me doktor rekl (mám opravdu jiného než @vokishka) ze mam hledat informace na internetu.. Dceru poslali do vyzivove poradny pri nemocnici.. No dopadlo to tak, ze ja jsem ucila a informovala je.. ![]()
Ale ono ti to pak treba nenapadne, proc ta holka ma.. (domysli co chceš, exem pod okem, jednou za 14 dni prujem atd) ale může to souviset i a temi drobky a do budoucna treba způsobit bolesti zad-nespojila by sis to s porusovanim diety pred x lety, ale zkusenosti ostatních mluvi za vse.)
@tereza12345 píše:
@Midaku presne tak, nemyslime to zle.. Ale i me doktor rekl (mám opravdu jiného než @vokishka) ze mam hledat informace na internetu.. Dceru poslali do vyzivove poradny pri nemocnici.. No dopadlo to tak, ze ja jsem ucila a informovala je..
Ale ono ti to pak treba nenapadne, proc ta holka ma.. (domysli co chceš, exem pod okem, jednou za 14 dni prujem atd) ale může to souviset i a temi drobky a do budoucna treba způsobit bolesti zad-nespojila by sis to s porusovanim diety pred x lety, ale zkusenosti ostatních mluvi za vse.)
Máme stejnou zkušenost
Dceři v té době bylo 15 a i když jsem to říkala při objednání, tak byli poněkud mimo, pak nám řekli, že máme jít jinam v rámci nemocnice, tam doktorka ani nebyla a když jsem se chtěla objednat, tak byla sestra tak nevstřícná, že jsme se na to vykašlaly a šly domů. A to byl jen problém v tom, že měla k celiakii alergie a HIT. Tak si vystudovala sama nutriční a závěrečnou práci dělala právě na HIT a brožurku k tomu poskytla potom některým nemocnicícm
![]()
Ok, beru. I mě doktorka odkazala na net, ale na stránky, kde krom veřejnosti přispívají i lékaři. A tam se o nádobí nikdo nezmiňuje. Mám info i od lidí, co sami celiakii mají (nebo jejich deti) a opět nikdo o nádobí neříkal ani slovo. Až tady jsem tu informaci objevila. A tady to já beru jako slepicinec na pobavení, žádné vážné a smysluplné informace tady necerpam. Už vůbec ne když jde o zdraví dětí. Snad to chápete. Ale díky za podnět, budu to hledat i v jiných zdrojích.
@Midaku píše:
@safina kdybych se nezapojila do této diskuze, o ničem bych nevěděla a byl by klid. Na příští kontrole se doktorky na toto konkretne zeptám a uvidím, co mi řekne. Do té doby se budu řídit jejími radami. A ta poslední věta byla poněkud zbytečná a přehnaná, nemyslíš? Když se tu někdo na něco zepta, hned se sleti hejno, ktere nadava, že se přece má zeptat lékaře a ne ženských na emiminu. Já když se hodlám řídit lékařem a ne ženskými na emiminu, tak jsem za blbou matku, co podporuje nemoc svého dítěte…
Neumíš rozlišit hodnověrné informace? Ledaskterý doktor toho ví o bezlepkové dietě méně než člověk s celiakií. Píšeš, že za půl roku jdete na kontrolu - proto ti to píšu, že dítě klidně může mít ten zánět dalšího půl roku a ty se tváříš, že se tě to netýká nebo že to ti to nestojí za to a ještě mi nadáváš, že ti dávám rady. Poslední větu jsem jen kopírovala tvoje vyjádření - přečti si to po sobě ![]()