Podezření na týrání seniora - co s tím?

joe
13.2.10 07:58

Podezření

Ahoj lidi. Jsem živnostník a při rekonstrukci jednoho bytu v Ostravě jsem narazil na pár kteří nejsou manželé
mají jedno dítě a jednoho ze svých rodičů ve společné domácnosti. Tento starší pán který snimi bydlí je evidentně po nějakém úraze,po celou dobu rekonstrukce jsem sledoval že je pořád počůraný nebo pokaděný,podvyživený.Vždy když se mladí vrátili domů tak ho nechali bez povšimnutí a ještě ho ponižovali hloupými řečmi.V celém bytě je smrad a špína. Nezná někdo nějaký úřad nebo organizaci která se podobnými případy zabývá?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
sophinka
13.2.10 08:09

určitě by ti poradili na sociálním odboru i anonymně ,ale pokud je takový stav jak píšeš volala bych policii a oni by sociálku přizvali

• Citovat
  • Upravit
4132
13.2.10 08:10

Sociálka. Mamka má v péči starou babičku a už tu párkrát na čumendu byli. Pokud to tam nahlásíte mají povinnost se tam jít podívat, ale obávám se, že se hlásí telefonicky dopředu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12332
13.2.10 08:35

joe - určitě to nahlas soc. pracovnici podle místa bydliště, popř. jestli se zdá, že potřebuje pravidelnou péči, tak rodina na hodně procent pobírá příspěvek na péči - tak na magistrát na Husovu ul.
Je fajn, že lidé jako ty nejsou lhostejní :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1166
13.2.10 08:39

urcite bych to nahlasila. To je hnus jak nekteri zachazeji se starsimi lidmi,kteri se ani neumi nebo nemaji silu branit!!!
Je opravdu fajn, ze jsou jeste lide,kteri to dotahnout do konce a udaji takovy bestie!!! Uz aby byl nekde pekne v domove,kde se o nej budou pekne starat. Jako u rodiny to nebude,ale alespon tam bude mit dustojnost!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.2.10 09:00

ahojky, já mám pocit, že sociálka na vše kašle.
Otcova matka, se kterou se nebavíme, si udělala v bytě skladiště nepořádku - natahala pytle se starými hadry, papíry, odpadky(tak jak to bývá v TV, že důchodci si doma udělali smetiště), uplně se zbláznila, s nikým nekomunikuje, nechá se zapírat. Všude smrad a nepořádek, jednou ji týden nikdo neviděl, tak otec za asistence policie nechal otevřít byt - napřed bušili, volali, zvonili a ona se uvnitř v klidu dívala na TV a hluchá stopro není.
Volali jsme na sociálku a oni prý nic nemůžou, dokud se něco nestane - požár atd.
Měli by ji umístit do nějakého domova - takhle je to životu nebezpečné.

• Citovat
  • Upravit
12332
13.2.10 09:18

anonymní -
a) na prvním místě jsou příbuzní a ti by se měli starat

1. pokud je osoba dospělá a svéprávná, tak se si můžu dělat co chce a nikdo s ní nemůže nakládat jako s osobou nesvéprávnou…

ono je velmi jednoduché hodit zodpovědnost na někoho jiného… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
191
13.2.10 11:28

Odbor sociálních věcí na úřadě nebo magistrátu v místě trvalého bydliště. Možná by pro toho stařečka byla dobrá pečovateslká služba v domově důchodců.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
13.2.10 12:23
joe píše:
Ahoj lidi. Jsem živnostník a při rekonstrukci jednoho bytu v Ostravě jsem narazil na pár kteří nejsou manželé
mají jedno dítě a jednoho ze svých rodičů ve společné domácnosti. Tento starší pán který snimi bydlí je evidentně po nějakém úraze,po celou dobu rekonstrukce jsem sledoval že je pořád počůraný nebo pokaděný,podvyživený.Vždy když se mladí vrátili domů tak ho nechali bez povšimnutí a ještě ho ponižovali hloupými řečmi.V celém bytě je smrad a špína. Nezná někdo nějaký úřad nebo organizaci která se podobnými případy zabývá?
:-( Doufám, že pán se z toho srabu díky Tobě dostane. Nezapomeň prosím napsat pokračování.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.2.10 20:05
Boriska píše:
anonymní -
a) na prvním místě jsou příbuzní a ti by se měli starat
  1. pokud je osoba dospělá a svéprávná, tak se si můžu dělat co chce a nikdo s ní nemůže nakládat jako s osobou nesvéprávnou…
ono je velmi jednoduché hodit zodpovědnost na někoho jiného… :roll:

ale když příbuzné odmítá a sama se k nim postavila zády, není ochotná si nechat pomoct od nikoho, ti příbuzní by jí pomohli rádi, přestože se k nim v životě zachovala více než sprostě a podle. Výchovu syna nechala taky na jiných.

• Citovat
  • Upravit
18305
14.2.10 01:15

No napadá mě možnost obrátit se na Bílý kruh bezpečí. Pokud to není přímo jimi sledované téma, určitě budou mít další kontakty a informace…

Zkusil bych webové stránky www.bkb.cz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
oOO
14.2.10 18:37

Doporučuji obrátit se na sociální odbor (Oddělení pro staré a hendikepované) příslušného městského úřadu. Pečující musí být v evidenci a patrně si žádali i o příspěvek na péči, takže návštěva v rodině musela proběhnout.Stížnost lze určitě podat i anonymně, je to závažný problém, tak by se jím pracovníci měli zabývat, od toho tam jsou. Jen to nenechte být a řešte to. Zuzan

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová