Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Docela ráda si čtu zdejší diskuze o tchýních, ale zatím jsem neměla potřebu taky přispívat. Ve srovnání s tchýněmi, co tu některé máte je ta moje pohodová. Nicméně dneska mi poslala dopis, který mě pořádně rozhodil a já teď nevím jak se k tomu postavit. Budu ráda, když mi napíšete co si o tom myslíte a jak byste to případně řešily vy.
Takže od začátku: manželovy rodiče žijí v jednom domě s rodinou švagrové (3 kluci ve věku 3-8 let). Máme je přes celou republiku, přes 3 hodiny jízdy autem. Jezdila jsem k nim pravidelně ještě za svobodna, už v době, kdy byl první synovec batolátko. Protože miluju děti, vždycky jsem z něj a později i z dalších byla celá unešená a celý víkend co jsme tam obvykle s tehdy ještě přítelem byli jsem se věnovala jen a jen dětem a abych taky trochu pomohla v domě, umývala jsem nádobí. Časem se ale z toho všeho stala jakási moje povinnost, všichni očekávají, že budu bavit kluky a umývat nádobí. Nic se na tom nezměnilo ani když se z přítele stal manžel a narodilo se nám mimi. V této době už jsem samozřejmě z kluků tak nadšená nebyla, na prvním místě bylo vlastní mimčo, ale i přesto víkendové návštěvy a letní dovolené dál vypadaly tak, že já se starala o kluky i svoji holčičku a ve volných chvílích myla nádobí. Když jsem jednou to nádobí umýt nešla, protože jsem kojila malou, přišla se tchýně zeptat, co tak dlouho dělám, že snad to nádobí bude muset mýt ona. Ještě dost důležitá věc je, že manžel si mě na těchto návštěvách u rodičů moc nevšímá, využívá je k dospávání a hospodám s kamarády z dětství, kolikrát nás tam s dcerou vlastně jen doveze a pak je celý víkend někde pryč. Choval se tak i když jsme manželé nebyli a mě to tehdy vážně nevadilo, začalo mi to vadit až když jsme měli vlastní dítě a mě celodenní hraní se čtyřma dětma začalo unavovat. Samozřejmě jsme to řešili, jenže on nějak nechce pochopit co mi najednou vadí, když dřív to tak bylo v pořádku. Takže poslední dobou tam jezdíme rozhádaní a já tam už nejezdím ráda jako dřív. Nicméně řešíme si to s manželem doma,nedávám najevo, že jsem z dětí unavená. Problém nastal asi až o letošních Vánocích. Jeli jsme tam na 4 dny a bohužel ten jeden den se kryl s narozeninovou oslavou mojí babičky, manžel už měl domluvenou zase nějakou hospodu s kamarády a abychom se stihli vrátit na tu oslavu musel by jí zrušit, což rozhodně nechtěl. Já na té oslavě nijak netrvala, jenže pak na mě začala tlačit moje matka, chtěla nás tam mít, no prostě jsem byla pod tlakem z obou stran a nešlo vyhovět oběma stranám. Nakonec jsem se teda rozhodla že ustojím naštvání mojí rodiny, ale u tchánovců jsem prostě kvůli tomu byla nervózní a všechno mě tam štvalo. Takže když se manžel chystal do té hospody s tím, že přespí u kamaráda a přijde až další den večer, vypěnila jsem. Mimo jiné jsem mu řekla, že jsem hrozně unavená z kluků, že jsou hrozně zlobivý a že jich už mám až nad hlavu jak neposlouchají. Bohužel tu naši hádku slyšela švagrová a tady už se konečně dostávám k onomu problému
Švagrová tehdy neřekla nic, ale dopis od tchýně musel vzejít od ní, protože tchánovci tam v době, kdy se tohle odehrálo vůbec nebyli. Dneska (nechápu proč až po takové době po těch Vánocích)mi tchýně poslala klasickou poštou dopis a tam nejdřív blabla, jak se máte rodinko a podobně, ale na konci píše, že ji mrzí, jak jsem se chovala, když jsme u nich byli naposledy ,že jsem se zlobila na kluky, že mě otravují, ale ať pochopím, že to jsou jen děti a že mě mají rádi a proto chtějí být se mnou a že je škoda, že já ani manžel nejsme moc pro rodinu a nejsme schopni upevňovat rodinné vztahy. No zírám na to a nechápu! Švagrová si moji hádku s manželem musela vyložit tak, že mě obtěžují její kluci a hned to musela jít řešit s maminkou. Přitom mě kluci nevadí, mě vadí, že manžel je věčně v trapu, místo aby se jim taky věnoval, jsou to i jeho synovci, nemluvě o vlastní dceři, opravdu to je problém mezi mnou a manželem a není to nic proti švagrové nebo tchýni. Tak teď nevím jestli se mám snad jít omlouvat švagrové a vysvětlovat tchýni nebo co vlastně. Dost mě to rozhodilo.
Příspěvek upraven 08.02.10 v 17:26
Ahoj, předně tohle chování manžela bych asi neustála teda a dal abych mu to řádně najevo. Ale švagrové ani tchýni bych se neomlouvala, spíš bych s nima promluvila a vysvětlila o co tehdy šlo, že nešlo o malé kluky ale o tvého manžela.Pokud je tchýně a švagrová rozumná, tak to pochopí a třeba ti i poradí jak na manžu.
Ahoj Lili..
Je to těžko radit, když ty lidi neznám a strašně lehké soudit, ale myslím si, že v tom má švagrová určitě prsty, protože se jí možná dotklo, že má „zlobivé kluky“. A tím, že spolu žijí v jednom domě je jednoduché to takhle vykecat tchánovcům a třeba víc okořeněné.. Ale je pouze můj názor.. ![]()
Tak nevim.
podle mne je zakladatelky svagr to same- taky musel spinkat
Takze myslim, ze u nich je to asi normalni, ze chlapeckove po tezkym flamu v hospode vyspavaji a chudak zakladatelka je tam za chuvu a uklizecku ![]()
Bych si na hosanka pekne slapla a zadne spani. Ale bude to tezke, protze pokud to doted povazoval za normalni..... ![]()
Svagrovou bych neresila- myslim, ze se chytla za nos a priste bude kluky krotit a pomuze se zabavou
a tchyni bych rekla o co slo
Caty, no nevím jestli má cenu vysvětlovat o co přesně šlo, protože švagrová to musí vědět, vždyť to celé slyšela. O ní jsem si myslela, že je rozumná, ale tímhle mě opravdu dostala, její jednání prostě nechápu.
Co se týče tchýně tak ta má občas podivné „móresy“. Hodně mi volá a vyčítá, že nás málo vidí, že si malou neužije a vyptává se, jestli jejímu synáčkovi řádně vařím, že se jí zdá hubený apod. Taky si mi často stěžuje na zeťáka, tj. mého švagra, jak švagrové s ničím skoro nepomůže, kluky nikam nevezme atd. a když na to odvětím, že mám doma to samé a možná ještě horší, tak se urazí, že to je přece něco jiného, že ten můj má náročnou práci a náročného koníčka a musí odpočívat
Takže tudy cesta nevede a navíc ani nechci aby se nám do toho pletla, tohle si musím s manželem vyřešit sama a myslím, že se mi to i celkem daří. Když jsem odešla na MD vypadalo to u nás tak, že manžel pomalu ani nevěděl, že má dítě a když už náhodou byl doma očekával klid na odpočinek, naklizeno , navařeno, že bych chtěla si někam vyrazit bez kočáru nechápal. Tohle všechno už je minulost, prosadila jsem si svoje víkendy, občas i večery, dokonce nějakou tu jeho pomoc v domácnosti, nemluvě o trávení času s dcerkou, to teď dělá s nadšením jak povyrostla. Problém už je víceméně jen právě při návštěvách u jeho rodičů. Mě teď leží v žaludku ten dopis, kecy o tom, že já se špatně chovala a že nejsem schopná udržovat vztahy s rodinou se mě prostě dost dotkly.
Ka-tko, přesně švagr je to samé v bledě modrém. Já tu větu o tom, že jsem s dětma od sedmi vzhůru a hlídám je, aby nebudily manžela a švagra v původním příspěvku vymazala. Když jsem si to po sobě přečetla zdálo se mi to zbytečné dlouhé a zrovna tohle ne zas tak důležité. Jinak u nich je prostě ten klasický model, ženská maká, chlap se válí u TV nebo v posteli. Kluci jsou zvyklí hrát si sami, můžou sami po celém baráku i po zahradě. Švagrová a tchýně mají dost práce na baráku a kluky moc neřeší, takže ti jsou celí vedle z toho, že já s nima hraju hry, beru je na výlety atd. a tím víc se těší až přijedu a pak se ode mě nechtějí hnout. On po mě vyloženě nikdo nechce abych jim celodeně zajišťovala program, jenže naše holka je přece jen ještě malá, není zvyklá na schody, kterých je po baráku plno a přitom chce být s klukama, takže s nima musím být i já a to opravdu celý ten den. Poslední dobou se z těch víkendů vracím total vyřízená. V té hádce s manželem jsem kluky zmínila jen okrajově, takže fakt nechápu co z toho švagrová udělala. To co mi napsala tchýně mě opravdu mrzí a ještě víc to, že s tím asi souhlasí i švagrová.
Příspěvek upraven 08.02.10 v 17:54
No jak pisu bude to tezke, ale ne nemozne. Kdyz uz se ti podarilo si urvat nejaky cas i pro sebe.
Spise bude problem u tchanovcu- prece nebude poslouchat manzelku- klesl by na zebricku hodnot u rodiny.
a treba by se mu svagr i posmival- nevim. Chlapi jsou slozita stvoreni
![]()
V tom případě bych se na to vykašlala. Tchýni nezměníš a upřímně ti může být ukradená. Pokud by se chovala dál nějak blbě i se švagrovou, tak bych tam prostě nejezdila. At přijede taky ona, ne?
Moje tchýně je ještě horší, rozepisovat to nebudu, ale dost jsem se kvůli ní nabrečela, ale prostě to nemá cenu. Respektuju jí jako matku svého manžela, mluvím s ní slušně, ale tím to pro mě končí.
Tak po precteni me hned napadlo, ze nejen, ze bych nebyla ochotna tolerovat chovani manzela, ale take teda jako nechapu, proc vubec svagrova tohle s tchyni resila… ty jsi si s detmi hrala ze sve vule, ale ona je matka a je predevsim na ni se o ty kluky starat… ze si osazenstvo zvyklo na to co jsi driv delala? no tak at si odvyknou…
Kazdopadne rozhodne resit manzela
Ahoj, no a co poslat manžela samotného k rodině, aby si užil kamarády „nerušeně“
- s podmínkou, že při další návštěvě tam budete jako rodina
No a nádobí zkus příště umývat jen když ti někdo pohlídá malou
A švagrové navrhni,ať přijede s klukama,až bude manžel doma u rodiny - uvidí, jaké to je bavit 4 děti, když na to budete samy u vás doma..... ![]()
Ahojky Lillien, mám takovou otázečku:
Co dělá vlastně švagrová? Krom toho, že tam bydlí? Zmínila jsi se, že mají s tchýní dost práce na baráku.......?
Ahoja, moje rada by asi byla - nejezdit tam. Však tam může jet manžel sám s prckem, až bude starší, my to tak děláme. Já tam jezdím jen když chceme jet následně do Prahy (od nich to je o hooodně blíž), mladšího tím pádem taky vidí jen v těch situacích. Se švagrovou jsme měli taky něco takovýho (jakmile dal Péťa facku našemu Kubovi, bylo to v pořádku, ale když mu ji při další návštěvě dal Kuba, koukali jako co si to dovoluje), naštěstí jsem tam já nebyla, ale manžel, tedy její bratr a taky jí řekl že když může Péťa bez pokárání bít Kubíka, tak se nesmí divit že mu to Kuba vrátí, byť po čase. U vás si prostě zvykli že maj na víkendy splachovací služku a chůvu, tak proč by toho nevyužívali… Švagrová mne taky měla ráda jen dokud jsem její starší dceři vozila oblečení a dárky, to nám dokonce milostivě dala na podědění oblečky na mimi - 13 let starý tričinka s krajkou kolem krku, se slovy - to je holčičí, Péťovi to dávat nechci… Péťa je o měsíc starší jak Kuba. A další žabomyší války…
Lillien, švagrová - to je manželova sestra? Jestli ano, pak by mi zas nepřišlo tak divné, aby tuhle situaci rozebírala se svou mámou. Neznám nikoho z vás, takže nemůžu nijak soudit. Vlastně jen tak teoretizuju. Nevím, kolik toho z té vaší hádky švagrová slyšela. Ale když se vžiju do ní. Jezdíš tam, hraješ si s jejíma dětma, věnuješ se jim a dobrovolně a ona najednou slyší, že tě to unavuje a že děti zlobí. Taky by mě to asi rozhodilo a nevěděla bych, co si o tom myslet. A chování manžela. Jako nezúčastněná chápu, že když přijede jednou za čas do svého rodiště, chce vidět své známé, ale všeho s mírou. Jako manželku by mě tohle chování taky točilo. A nějaké přespávání u kamarádů. No to bych taky těžko vydýchávala.
Ahojky,
je mi tě moooc líto. Znám to, jsem v hodně podobné situaci. Jen já bydlím 200 km od své rodiny a tchénovci a svagrova bydli ve stejném městě jako. Problémy do mého porodu víceméně nebyly, Občasné poznámky švagrové, že všechno moc prožívám atd, sice vedly k tomu, že jsme málem přijeli pozdě do porodnice, protože manžel od své sestry přeci věděl, že tohle nemůže být porod;).
podobně jako u tebe i u nas má švagrová děti, ktéré jsem si brala na prázdniny a každý víkend „nepovinně“ hlídala.
Problém nastal, když se malá narodila a oni si představovali, že budou všichni - v našem bytě 1+kk, celé dny. Mně by vůbec nevadilo, kdyby klidně každý den na chvíli přišli, jenže oni přišli všichni naráz, vytáhli mi malou z postýlky, děti skákaly malé kolem hlavičky. No počase jsem začala být taková nervozní, až mi jednou přišla sms, že jsem chladná atd..
Manžel sice když jsme sami říká, že ví, jak to je, ale kdo ví, co říká jim.
Je mi z toho smutno, tak jsem ráda, že jsi tuhle diskusi otevřela…
ahojky vím že je to těžké ona švagrová ma samozřejmě k tvé tchýni blíž. Zkusila bych navrhnout změnu režimu - třeba dopoledne ty se staráš o všechny děti odpoledne třebas švagrová nebo tchýně se stará včetně tvé malé.
Nevím co mají za práci kolem baráku, ale pokud si chtějí užívat malou tak ať si užívají. ![]()
Ony ty vztahy jsou těžký, u nás to taky bylo v pohodě než se malá narodila ale pak se to taky změnilo. Třebas tchán se taky těší až tam malá bude a pak je celý den v trapu a večer když už je mrzutá tak si nasadí sluchátka protože mu vadí její pláč a ještě se diví že se malá na něj nesměje
![]()
Buď si zkus promluvit s oběma včetně manžela a nebo to prostě celé hoď za hlavu a neřeš a příště dělej jen to co je ti příjemné. A když budou mít řeči typu že neumeješ nádobí když kojíš tak je pošli do háje, mimčo je vždy na prvním místě.
Mimochodem taky jsem si všimla že u našich se vše podřizuje malé a u tchánovců vše běží podle nich a na malou moc neberou ohledy. Ale neřeším, já s nimi jíst nemusím klidně se naobědvám později hlavně že malá je spokojená ![]()