Podivné výsledky štítné žlázy tsh a ft4

45
3.7.23 16:53

podivné výsledky štítné žlázy tsh a ft4

Přeju hezký den všem :-),
prosím, nevyznáte se někdo v problematice štítné žlázy? Mám delší dobu problémy (extrémně suchá kůže, tlak na krku, padání vlasů,…), protože žiju daleko od své praktické doktorky a pojala jsem podezření na problém se štítnou žlázu, nechala jsem si v laboratoři za úhradu otestovat hormony tsh a ft4.

TSH mi vyšlo v normě 2,1 mIU/I (ref. meze byly 0,27 - 4,20), takže mi to přijde jako téměř ideální hodnota, ale FT4 mi vyšlo 9,27 pmol/l (meze byly 9,00 až 19,00), tedy tohoto hormonu moc nemám, je to těsně na hraně, kdy už je hormonu nedostatek.

Podle toho co jsem si přečetla o štítné žláze, tak by tsh mělo reagovat na nedostatek hormonu ft4 a mělo by být až násobně vyšší.
Setkal jste se někdo s tímto?
Pojedu za svou praktickou doktorkou a poprosím ji o nový odběr, ale chtěla jsem se zeptat, zda někdo nemáte stejnou zkušenost…
 Děkuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
65622
3.7.23 16:58
@hilvina píše:
Přeju hezký den všem :-),
prosím, nevyznáte se někdo v problematice štítné žlázy? Mám delší dobu problémy (extrémně suchá kůže, tlak na krku, padání vlasů,…), protože žiju daleko od své praktické doktorky a pojala jsem podezření na problém se štítnou žlázu, nechala jsem si v laboratoři za úhradu otestovat hormony tsh a ft4.

TSH mi vyšlo v normě 2,1 mIU/I (ref. meze byly 0,27 - 4,20), takže mi to přijde jako téměř ideální hodnota, ale FT4 mi vyšlo 9,27 pmol/l (meze byly 9,00 až 19,00), tedy tohoto hormonu moc nemám, je to těsně na hraně, kdy už je hormonu nedostatek.

Podle toho co jsem si přečetla o štítné žláze, tak by tsh mělo reagovat na nedostatek hormonu ft4 a mělo by být až násobně vyšší.
Setkal jste se někdo s tímto?
Pojedu za svou praktickou doktorkou a poprosím ji o nový odběr, ale chtěla jsem se zeptat, zda někdo nemáte stejnou zkušenost…
Děkuju

no nevím, ale pokud je FT4 v normě, i když ve spodním pásmu, není důvod, aby TSh reagovalo, ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12089
3.7.23 18:57

Nejsem žádný odborník, ale řekla bych, že to nejsou podivné výsledky, ale výsledky v pořádku.
Ze zkušenosti vím, že i kdyby tam byla odchylka na jednu či druhou stranu, tak z jednoho výsledku se závěr nedělá a v časovém odstupu se provede kontrolní test.
Sama na na šž léčím, ale syn má občas různé odchylky u hodnot šž (přes deset let) a zatím šž funguje dobře a neléčí se s ní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
576
6.7.23 15:37

Jeste zkus test na zelezo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie