Podlahové topení - náklady na vytápění

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1181
22.1.13 19:26

My máme přízemní domeček o 150m a všude jsme dali podlahové el. topení… je fakt, že sice teď topíme už druhou sezonu hlavně dřevem v krbu v obýváku a vyhřeje nám to většinu domu… ale ložnice která je nejdál je studená, ale to nám nevadí, zatím jsem tam ještě za celou zimu nezatopila, než jde malý spát, tak otevřu dveře dokořán a je tam příjemně na chrupkání… jinak přitápíme v koupelně od prosince podlahou, ale na noc je vypnutá a zapínám až tak kolem 15h. a stačí… teď jsme akorát předělali pokojík pro děti, byl to nevětší pokoj a je směrovaný na sever, tak je nejchladnější a tam tedy topíme celou noc i den a je tam tak 21,5 což je akorát příjemný a ta hřejivá podlaha je úžasná věc na nohy, tak si můžou dětičky sedět v klidu na zemi… jinak když topíme tím krbem, tak máme teplotu tak kolem 25st. a je to tak akorát, ale jakmile se výjmečně zatopí podlahou, tak je tu 22st a chodím v tričku s krátkým rukávem, je to úplně jiné teplo a jak je teplo od nohou, tak i pocitově je mi tepleji… a za loňský rok, co jsme byli už celý rok v domečku jsme za el. platili 26.t, ale fakt se hodně topí tím krbem, takže je to jen více méně provoz el. spotřebičů a svícení a vaření… postaveno máme z ytongu co už je nějak zateplený, takže další zateplování nemá smysl…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
124
22.1.13 19:36

My plánujeme domeček jen s elektrickou podlahovkou (kvůli problémům s plynovou přípojkou), ale neznám nikoho, kdo by ji měl. Proto jsem řada za každou zkušenost… :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16247
22.1.13 19:55

My máme tedy domek dvojpodlažní, malinkej: http://www.gservis.cz/…omu/hit.html náklady tam jsou rozepsané, víceméně bych řekla, že to souhlasí.

Nemám přesně spočítáno kolik. Letos je to druhou zimu, co je dům zateplený. Tak to musíme nějak sesumírovat.

Podlahovku máme všude, jen nahoru do koupelny jsme dali ještě radiátorek, který nepoužíváme. Je tam i tak vedro. Na dlažbě to hřeje víc. Líbí se mi natom teplo od nohou, tudíž i nižží nutná teplota, míváme tu 20-21 stupňů, pokud nezatopíme v krbovkách, což děláme jen, když jsou velké mrazy. Topení by to tedy utáhlo, ale čerpadlo už ne a bylo by to drahé. Je taky super, že nikde nejsou radiátory a máme volné zdi :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
124
22.1.13 19:58
A co využíváte, fólie, rohože nebo kabely?
@Saxana22 píše:
My máme tedy domek dvojpodlažní, malinkej: http://www.gservis.cz/…omu/hit.html náklady tam jsou rozepsané, víceméně bych řekla, že to souhlasí.

Nemám přesně spočítáno kolik. Letos je to druhou zimu, co je dům zateplený. Tak to musíme nějak sesumírovat.

Podlahovku máme všude, jen nahoru do koupelny jsme dali ještě radiátorek, který nepoužíváme. Je tam i tak vedro. Na dlažbě to hřeje víc. Líbí se mi natom teplo od nohou, tudíž i nižží nutná teplota, míváme tu 20-21 stupňů, pokud nezatopíme v krbovkách, což děláme jen, když jsou velké mrazy. Topení by to tedy utáhlo, ale čerpadlo už ne a bylo by to drahé. Je taky super, že nikde nejsou radiátory a máme volné zdi :D
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16247
22.1.13 20:03

Hele tomu zastak nerozumím, jsou tam plastové hadice, které se namotávaly do drážek v takovém spešl polystyrenu a jde do nich horká voda… nevím, jeslti myslíš to samé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
124
22.1.13 20:05
Aha, tak to máte teplovodní podlahovku, já mám na mysli topení elektrickými rohožemi či foliemi. Ale i tak děkuju, každá zkušenost se hodí, musíme to už rozhodnout.. :-)
@Saxana22 píše:
Hele tomu zastak nerozumím, jsou tam plastové hadice, které se namotávaly do drážek v takovém spešl polystyrenu a jde do nich horká voda… nevím, jeslti myslíš to samé.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16247
22.1.13 20:09

Lupinus: a v čem je v tom funkčně rozdíl? jestli se můžu zeptat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
124
22.1.13 20:33

U vás nahřívá podlahu teplá voda, u „nás“ jsou topnými tělesy přímo ty kabely.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16247
22.1.13 20:36

Jo to chápu… já myslela jako praktičností, v čem je tohle lepší…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
124
22.1.13 20:43

Omlouvám se za nedorozumění :-). Jako hlavní výhoda elektrické podlahovky by měla být maximálně regulovatelná teplota v každé místnosti (nejsou zde okruhy jako u teplovodního vytápění, každý pokoj má svůj termostat) a nižší pořizovací náklady. Co se týká provozních nákladů, mám právě dost odporující si informace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16247
22.1.13 20:49

V pohodě :D my máme ke každému pokoji vlastní ventil, který můžeme štělovat…

To co píšeš by tedy nešlo s tepelným čerpadlem, tedy aspoň tím naším. Vzduch - voda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
124
22.1.13 20:55

Mám za to, že tepelné čerpadlo obecně jde použít jen u teplovodního vytápění. Alternativním (oblevňujícím) zdrojem u „elektriky“ může být fotovoltaika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16247
22.1.13 20:58

Ne, ještě se dá ohřívat vzduch, tedy vzduchotechniku…Fotovoltaiku už neznám, to za naší stavby nefrčelo :D Tak ať se rozhodnete co nejlíp a ať vyhovuje. Jo a ať ti poradí někdo, kdo má to samé, co plánujete vy :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
124
22.1.13 21:02

Jo to jo, já se „držela“ jen podlahovky :-). Snad se někdo ozve, přeji pěkný večer ;-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
10219
23.1.13 08:13
@Lupinus píše:
U vás nahřívá podlahu teplá voda, u „nás“ jsou topnými tělesy přímo ty kabely.

Tak já o kabelech slyšela, že za nějaký rok nefungují - vlastně od lidí co si je dali, ale osobní zkušenost nemám. My jsme z toho důvodu volili raději roury, polystyrén a teplou vodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný