Podnikání při RD - úřady, formuláře

339
7.1.14 23:09

podnikání při RD - úřady, formuláře

Dobrý večer, prosím o odpověď na několik dotazů (jsem v této záležitosti absolutní laik)

• mám cca 2 měsíce živnost. list, jsem na RD - jedná se tedy o podnikání jako vedlejší činnost, přičemž výdělky mám i budu mít nulové (potřebovala jsem jen „na oko“ zlegalizovat svou činnost)

1.) Chápu to dobře, že nic nebrání tomu, aby na mě manžel dostal peníze na vyživovanou manželku při vyplnění daňového prohlášení? Musím si obstarat nějaký dokument (příp. kde), který dokáže, že jsem neměla příjmy?

2.) Musím do konce března podat daňové přiznání? (příp. kde a jak se podává, na FÚ?)

3.) Musím do konce dubna podat přehled o příjmech a výdajích na OSSZ (můžete mne prosím navést na nějaký odkaz s postupem jak se tak činí?)

4.) Musím navštívit i svou zdravotní pojišťovnu a něco tam vyřídit (příp. co a v jakém termínu)

Mockrát děkuji za odpovědi, jsem totálně z jiného oboru a tato problematika je mi vážně cizí. Nikde jsem nenašla tyhle informace srozumitelně a uceleně podané. Troufám si říci, že spousta lidí v tomhle tápe jako já, proto, prosím, pokud znáte odpovědi, napište je sem a pomůžete informovat nejen mne, ale i ostatní :potlesk:. Předem děkuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
7.1.14 23:15

@Staar
nevím jak je to se živnosťákem na rp, ale daňové přiznání se podává na FÚ. Odkaz na ossz je zde: http://www.cssz.cz/…isy/osvc.htm, pokud si podávala žádost o živnosťák na živnosťáku, tak oni obeznámí pojišťovnu, sociálku i finančák.

• Citovat
  • Upravit
6358
7.1.14 23:52

Ahoj, já začala podnikat na vedlejší činnost v září 2012 a měla jsem jen malé příjmy. Daňové přiznání jsem podávala, ale paní na úřadě říkala že jsem ani nemusela vzhledem k příjmům. Zálohy na soc. a zdrav. neplatím, ale na úřady jsem vzhledem k daňovému přiznání musela, nevím jak by to bylo kdybych ho nepodávala. Na pojišťovně mi vypočítali podle příjmů nějaké zálohy, vycházelo to na cca 1 tisíc za celý rok, tak jsem jim to tam poslala celé a bylo…

Jinak pokud budeš podávat přiznání (což při nulových příjmech zřejmě nemusíš), tak musíš do osmi dnů mít vyřízené i OSSZ a pojišťovnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3503
7.1.14 23:56

@Staar Jsi registrována u úřadů (FÚ, OSSZ, ZP) jako osoba mající příjmy z podnikání, proto buď podej nulové přiznání a nulové přehledy anebo tyto organizace informuj, že nemáš povinnost podat daňové přiznání z důvodu nulového příjmu.
Tiskopisy lze zaslat poštou nebo se podávají na podatelnách.
Všechny formuláře lze vyzvednout na příslušných úřadech nebo stáhnout na netu.
Pokud pobíráš jen rodičovský příspěvek, manžel si Tě může uplatnit jako vyživovanou manželku. Tvůj případný další příjem musí být nižší než 68 tisíc. Stačí čestné prohlášení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
339
8.1.14 13:21

Holky mnohokrát děkuju za vaše vstřícné odpovědi!!! Elpisko, asi to tak udělám (s těmi nulovými přehledy na všechny 3 úřady), protože si myslím, že nějak informovat bych ty 3 místa asi měla…raději… A nějak jsem předpokládala, že manžel by si mě mohl uplatnit jako vyživovanou manželku, jen jsem netušila, zda bude to čestné prohlášení dostačující (zda nebude potřeba nějaký dokument od FÚ).
A tak mě napadají ještě 2 dotazy
1.) Když přeci jen budu nějaký příjem mít - jedná se o o poskytování služeb regenerace, rekondice, nic nenakupuji, neplatím pronájem apod. -(cca 400,– měsíčně např.) jak radíte vést účetnictví (dočetla jsem se paušálu 60% či daňové evidenci příjmů a výdajů) - co je pro mne nejjednodušší a nejvýhodnější? :nevim:

2.) Když mi pak skončí RD (nedrží mi v zaměstnání místo) - mám možnost tedy přejít na práci na ŽL jako hlavní činnost nebo jít na pracovní úřad (ale to bych musela ŽL asi přerušit že ano?)
A při podnikání jako hlavní činnosti to chodí jak, pokud jsou skutečně přiznané příjmy minimální? Myslím s pojištěními - zdravotní pojistku bych si za sebe v té minimální výši 1800 Kč/měsíčně musela předpokládám platit určitě?
Děkuji mockrát a zdravím vás :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3503
8.1.14 17:57

@Staar Raději paušál. Dokladuješ jen příjmy. Veškeré výdaje jsou pak zahrnuty v tom paušálu. Kdybys chtěla vést daňovou evidenci, musela bys schovávat všechny účtenky a 60% výdajů stejně asi nedocílíš. Při případné kontrole FÚ musíš skutečné výdaje obhájit.
Když bys šla na ÚP, tak živnost musí být přerušena.
U hlavní činnosti musíš platit měsíční zálohy na sociální i zdravotní pojištění. Vypočítávají se ze „zisku“, ale jsou stanoveny minimální zálohy. Pro letošek je minimální sociální 1894 a zdravotní 1752.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
439
31.1.14 14:12

Ahoj holky, mam obdobny dotaz. Jsem take na RD a budu si delat zinostnak na cestovni agenturu jako vedl. cinnost. Ze zacatku budou prijmy asi minimalni. Jestli jsem to spravne pochopila, tak zdrav. a soc. za me plati stat, takze dalsi zalohy platit nemusim? a jak je to s danemi, tty jsou podle prijmu? premyslim, zda se mi to vubec vyplati do toho jit, aby pak treba dane nebyly vyssi nez muj prijem. diky za info

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101751
31.1.14 14:17

@tyna.andilek Z8lohy platit nemusíš, pak podle zisku zaplatíš zdravotní a případně daň, sociální bys platila až pokud překročíš hranicic cca 60tis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
439
31.1.14 14:30

J @j.a.n.i1 a nevis jaka je ta hranice zisku, kdy bych uz musela platit zdravotni a dane? je to stejne jako to socialni? a to je 60tis za rok predpokladam?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101751
31.1.14 14:35

@tyna.andilek Zdravotní musíš platit vždycky, daně taky, ale v případě daní ti je pokryje sleva na poplatníka. A těch 60 tis. je za rok, ono to tedy není úplně přesně, já si to přesné číslo nepamatuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
31.1.14 14:44

Jak je to tedy se soc. pri RD? jsem povinna platit zálohy? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101751
31.1.14 14:56

@Veronika48 Ne, zálohy platit nemusíš, i když tedy pokud si to měla předtím měla jako hlavní a měla si slušné příjmy, tak máš zálohy určené a je případně potřeba domluvit jejich snížení/zrušení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
31.1.14 15:01

Právě, že je mám určené, asi bude nejlepší se tam stavit a domluvit se s nima že? Já jen, že mi paní nebyla schopná, nebo spíš se jí nechtelo mi rict co a jak… Potřebuji k tomu nejake papiry az tam pojedu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101751
31.1.14 15:09

@Veronika48 To nevím, já to prakticky neřešila, já ho mám jen bokem k zaměstnání, takže s mými přijmy stačilo v tom přehledu označit, že to bude vedlejší a bez záloh i když jsem to měla určitou dobu jako hlavní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
martinakajoa01
31.1.14 19:12

J. a.n. i 1 můžu Vás požádat o radu? Nevím do jaké kategorie dotaz zařadit. Jak nejvýhodněji zaměstnat slečnu která právě ukončila studium k 31.1.2014 je OSVČ / byla u mě na brigádě) A teď chce zaměstnat aby si nemusela platit soc. a zdravotní. Jak to udělat aby to bylo dobře pro obě? DPČ nebo půl úvazek? (kolik se platí na odvodech?)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák