Podsedák vs. autosedačka

237
11.3.10 18:51

podsedák vs. autosedačka

ahoj,
známá mě požádala abych ji zjistila tuto informaci.
Pro své 5 leté dítě v autě používá pouze podsedák (lidově podprdelník - nevím jaký je oficiální název). Ale někdo ji upozornil, že dle nového zákona (netuší jakého) lze dítě do 7 let přepravovat pouze v autosedačce s pevnými zády. Hledala jsem na netu a toto jsem nikde nenašla. Nevítě někdo co je na tom pravdy?
Děkuji, Soňa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
23847
11.3.10 18:55

Napiš dotaz tady do poradny o autosedačkách, tam ti odpoví odborník :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
194
11.3.10 19:14

Nevím sice ,co je na tom pravdy.Hlavně nové testy potvrdily,že samotný podsedák je nebezpečný :cert: Doporučují autosedačku do 36 Kg.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
11.3.10 19:17

není podle zákona povinnost používat sedačku s pevnými zády, ale je to sakra bezpečnější!

steeve určo odpoví podrobněji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30316
11.3.10 19:18

Také nevím jak je to se zákonem, ale minulý týden jsem viděla holku do vypadla z pásu, když seděla na podsedáku. Je to holka ze 4 třídy a není to žádný skřítek. Takže z bezpečnostního hlediska jedině sedačka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1030
11.3.10 19:25

Aspero a nevíš,jakým způsobem vypadla?jako jak se vysmekla?nebo se uvolnily pásy… :nevim:
holky totiž vozíme na bobcích a nevím kudy by to šlo víš :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.3.10 19:31

Tak to jsem ještě neslyšela, ani manžel a ten si tyto věci hlídá.
Naopak přišel ze školení s info., že dítě starší tří let, smí na zadním sedadle, uprostřed, sedět i bez autosedačky a podsedáku.

Ale nepíšu o bezpečnosti, pouze o zákonu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.3.10 19:33
Anonymní píše:
Tak to jsem ještě neslyšela, ani manžel a ten si tyto věci hlídá.
Naopak přišel ze školení s info., že dítě starší tří let, smí na zadním sedadle, uprostřed, sedět i bez autosedačky a podsedáku.Ale nepíšu o bezpečnosti, pouze o zákonu.

výňatek ze zákona
Paragraf 6
(1) Řidič motorového vozidla je povinen
b) nepřepravovat ve vozidle kategorie M1, N1, N2 nebo N3), které není vybaveno zádržným bezpečnostním systémem, 1. dítě mladší tří let, 2. dítě menší než 150 cm na sedadle vedle řidiče,
c) přepravovat ve vozidle kategorie M1, N1, N2 nebo N3), které je vybaveno zádržným bezpečnostním systémem, dítě, jehož tělesná hmotnost nepřevyšuje 36 kg a tělesná výška nepřevyšuje 150 cm, pouze za použití dětské autosedačky; při této přepravě 1. dítě musí být umístěno v dětské autosedačce, která odpovídá jeho hmotnosti a tělesným rozměrům, 2. na sedadle, které je vybaveno airbagem, který nebyl uveden mimo činnost, nebo pokud byl uveden mimo činnost automaticky, nesmí být dítě v dětské autosedačce přepravováno čelem proti směru jízdy,
d) umístit a upevnit dětskou autosedačku na sedadle a dítě do dětské autosedačky podle podmínek stanovených výrobcem dětské autosedačky v návodu k použití této dětské autosedačky,
e) přepravovat ve vozidle kategorie M1, N1, N2 nebo N3), které je vybaveno zádržným bezpečnostním systémem, dítě, jehož tělesná hmotnost převyšuje 36 kg nebo tělesná výška převyšuje 150 cm, pouze je-li dítě za jízdy připoutáno bezpečnostním pásem,
f) přepravovat ve vozidle kategorie M1 a N1), které je vybaveno zádržným bezpečnostním systémem a ve kterém jsou na zadním sedadle již umístěny 2 dětské autosedačky a nedostatek prostoru neumožňuje umístit třetí dětskou autosedačku, třetí dítě starší 3 let a menší než 150 cm na zadním sedadle pouze, je-li toto dítě za jízdy připoutáno bezpečnostním pásem,
g) poučit osoby starší 3 let nebo osoby je doprovázející přepravované ve vozidle kategorie M2 a M3), které je vybaveno zádržným bezpečnostním systémem, o povinnosti použít zádržný bezpečnostní systém, pokud tato informace není zajištěna jiným způsobem.

• Citovat
  • Upravit
6422
11.3.10 19:41

Zákon je zde:
http://www.autosedacky-web.cz/…tosedackach/
Ale tak malé dítě bych tedy rozhodně na podsedáku nevozila, vždyť není nijak chráněné, nemluvě o tom, že pás je určený pro podstatně vyššího člověka dítě se na něm v případě nehody ještě přiškrtí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13837
11.3.10 19:54

Zkus se podívat tady: http://www.ibesip.cz/…-autosedacky

Je tam aj rozdělení autosedaček apod. Třeba tato stránka pomůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30316
11.3.10 20:11
thea píše:
Aspero a nevíš,jakým způsobem vypadla?jako jak se vysmekla?nebo se uvolnily pásy… :nevim:
holky totiž vozíme na bobcích a nevím kudy by to šlo víš :think:

Dostali smyk a několikrát se otočili přes střechu. Rodičům se nestalo díky pásům nic, ta holčina měla otřes mozku a pohmožděná žebra. Pás se nerozepl, ale ona z něj vypadla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1030
11.3.10 20:20

tak to je strašnééé!!!chudinka :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30316
11.3.10 20:24

Theo Takže já jsem po tomhle pro sedačky a podsedák nechci vidět. Fakt ta holčina není tintítko, zbývá ji kousek a bude jezdit bez sedačky a tohle se stalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
11.3.10 20:30

Theo-ty vozíš i mladší dceru na bobíku??? 8-o 8-o

Jednou jsem viděla na diskuzi o sedačkách nějaké testovací video a mě teda bobík,podsedák nebo jak se to jmenuje nesmí do auta!!!Tomu dítěti(figuríně) to málem uřízlo hlavu,vlálo tam jak na kolotoči,třisklo si jí hlavičkou o bok auta atd…

Sonik-5ti leté dítě se určitě jěště vejde do kategorie sedačky do 36kg!!Neriskovala bych s tím nejcennější co mám :srdce: !

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1030
11.3.10 20:33

jo,vozíme,má 22kg,ale protože neřídím,holky se svezou autem asik jednou za měsíc,někdy ani to ne,tak sedačku jinou kupovat nebudem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí