Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobry den maminky, mam trochu citlivou otazku..vy, ktere jste byli dobrovolne i nedobrovolne na potratu..jde po nem zjistit jakeho pohlavi miminko bylo? treba v 10 tydnu, napriklad?..mozna se ptam hloupe, ale i tak dekuji za odpoved.
@verusnerus píše:
Dobry den maminky, mam trochu citlivou otazku..vy, ktere jste byli dobrovolne i nedobrovolne na potratu..jde po nem zjistit jakeho pohlavi miminko bylo? treba v 10 tydnu, napriklad?..mozna se ptam hloupe, ale i tak dekuji za odpoved.
Jde, ale neříkaj to, bo k tomu není důvod
@verusnerus ja nebyla na potratu dobrovolne, ale nedobrovolne.Mela jsem zamlknute tehotenstvi a pohlavi zjistit jde, nam rekli po vysetreni plodu, ze to byla holcicka a proc umrela.Bylo to v 10tt.
Příspěvek upraven 29.04.13 v 14:07
@verusnerus já byla na revizi v 9 týdnu, ale na pohlaví jsem se neptala. Známá přišla o mimi ve 13 týdnu a bylo jí řečeno, že to byl chlapeček.
Měla jsem ZT a řekli mi jen, že mimi nebylo v pořádku, mělo chromozomální vadu, co to bylo mi neřekli.
Nebyla jsem a nezažila, ale kdyby ano nechtěla bych vědět, příjde mi to nevhodné už i tak dost bolavé a ještě víc si působit bolest
![]()
Měla jsem ZT v 10 týdnu a byla jsem na genetice takže vim, že jsem čekala holčičku ![]()
Byla jsem na redukci ze zdravotních důvodu s velmi těžkým srdcem… Doktor mi to nechtěl říci ale po mem naléhání mi to řekl byli to chlapecci a zůstala mi holcicka…
Pro někoho to opravdu může být důležité, a to hodně. Stejně jako pro někoho rozloučení s dítětem nebo alespoň někde uchovaná jeho fotografie - ale to u těch starších těhotenství. U nás se to zpravidla nedělá a pak je z toho spousta traumat navíc. Už takhle je kolem celé události spousta citlivých otázek, na které se nikdy nenajde odpověd, což je samo o sobě stresující a může zkomplikovat smíření se situací… Je to hodně individuální a žádný postoj by neměl být odsuzován.
Držte se. ![]()
@Haku Omlouvám se, že tohle téma znovu obnovuju, ale můžu se zeptat, kdo ti řekl pohlaví? Já mám výsledky histologie, tam teda bylo, že při řezu plodovým vejcem nevidí jasný plod. Přitom vím, že srdíčko tam bylo, potratila jsem v 10+0. Volala jsem si na patol. ústav ještě před zpracováním, chtěla jsem právě vědět, jestli se dovím pohlaví. Tak mi řekli, že to běžně nedělají a nic jsem se taky nedozvěděla.
Chtěla jsem to vědět kvůli sobě, protože jsme měli už jména pro holčičku i chlapečka (a teď jsou pro mě obě ztracený) a i třeba kvůli nějakým chrom. vadám vázaným na pohlaví. Tak mě to překvapilo…
@Taormína asi bych mela upresnit, ze ziji v Rakousku.Rekl mi to genetik, ktery mi i sdelil, ze mala mela Turneruv syndrom. Navic Turneruv syndrom je vzdy zenskeho rodu, protoze tam chybi ten pohlavni chromozon co je ve spermii ( a ten je bud zensky a nebo muzsky) a vajicko je vzdy zenskeho rodu.Snad jsem to vysvetlila pochopitelne ![]()
Je mi moc lito, ze jsi prisla o miminko ![]()
@Haku Áha, já si říkám… Popravdě vůbec nechápu, proč ty ženský vůbec tahají do výsledků histolky, když se k tomu jen upnou a nic se nedozví… Já je naštěstí věděla už dva dny po revizi (pracuji v té nemocnici), čekat na „vysvětlující“ výsledek těch 10dní, tak by mě asi kleplo.
A je tady někdo z republiky, kdo se pohlaví dozvěděl i u tak malýho týdne?
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.