Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Jako prvorodička máš čas do 20 týdne. Já je cítila poprvé v 18.tt a doktor mi řekl, že je to moc brzo a pomalu mi ani nevěřil. Každá to máme jiné, ale v tom 15.týdnu jsi četla rozhodně nějakou blbost (možná jsou vyjímky), ale určitě to není pravidlo. Nebo si to ženy spletly se střevní peristatikou
![]()
Tak ja az nekdy v 17. tydnu citila poprve jen takove jakoby bublinky v brise. A primo rukou na ohmat o moooooc pozdeji, to tedy nevim presne kdy bylo.
Já jsem první pohyby cítila v 17.týdnu a i to mi doktorka říkala, že je to docela brzo, že to většina cítí ještě později.Bylo to jakoby mi bublalo v břiše.Přes břicho na ruku jsem to cítila až později.
Ahoj, tak každá to má jinak. neznamená, že když to cítila tvoje mamka, že to tak budeš mít i ty. Já jsem teda v tomhle týdnu co píšeš necítila nic ani u druhého těhotenství.
Takže se prosím tě zbytečně nestresuj. Pohyby můžeš cítit klidně až za 4 týdny a to by si se do tý doby zbláznila.
To je blbost, záleží přeci na spoustě různých faktorů, jako uložení placenty, kam je mimino natočený, jak je velký. Přitlačením dlaně akorát můžeš cítit, kde je děloha.
Já jsem cítila též pohyby hodně brzo, ale rozhodně bych si netroufla někomu tvrdit, že když necítí pohyby v 16.tt, že je něco v nepořádku… Prostě někdo má ten vnitřek asi i citlivější, já to přičítám téměř neexistujícím břišním svalům ![]()
Do 20.tt času dost ![]()
Já jsem cítěla jako prvorodička pohyby strašně brzy, ale jen vevnitř. Při přiložení ruky na břicho to cítit nešlo. Ale tak od toho 18tt jsem cítěla už i pohmatem. Sice to nebylo vždycky. Většinou když jsem ležela na zádech. Teď už se ale princezna vrtí krásně (22tt):)
Podle mě taky záleží na postavě. Já mám totiž bříško ne moc velké, takže je tam asi stlačenější. ![]()
Já teprve někdy kolem 17t. cítila bublinky v břiše, přímo pohyby jsem cítila poprvé až 20t. A hlavně jak píše Gladys, je hrozně znát jak je mimi natočené
A manžel to přes bříško cítil poprvé, až někdy kolem 24t.
Určo nezoufej, pohyby se časem dostaví a budeš si jich užívat ažaž
Hlavně těch do močáku ![]()
No já sem prostě plašan ale díky za uklidnění
asi bych chtěla všechno hned ![]()
překvapení píše:
Určo nezoufej, pohyby se časem dostaví a budeš si jich užívat ažažHlavně těch do močáku
Jo, přesně, na močák maj mimina přesnou mušku ![]()
Tak já jako prvorodička jsem cítila malilinké oťukávání tak ve 20 tt, ale téměř nezaznamenatelné. Žádné bublinky, a podobné věci, jak jiné holky. Přirovnala bych to k tomu, jakoby sis představila malilinkou rybičku, která pusinkou naráží do akvária. Teprve až ve 23 tt to zintenzivnilo a mohla jsem skutečně říct, že se o pohyby jedná. Teď jsem v 26 tt a rozhodně nemůžu mluvit o nějakých kopancích, apod, přestože miminko cítím denně a několikrát. Je to takové jemné zatlačení na různá místa v břiše. I když se mnou někdo nebude souhlasit, já osobně nevěřím holkám, které při orvním těhotenství popisují mega kopance v 18 tt, i ve 20 tt. Ono stačí uvažovat rozumně, kolik váží prcek kolem 20 tt, a je jasné, že takový drobeček nemůže vydat nějaké kopance. A už vůbec si nemyslím, že by někdo mohl cítit pohyby kolem 14-15 tt, to je hloupost. Ty se často zaměňujou s pohyby střev.Takže buď klidná a nestresuj se.
no mě naše máti strašila, jakto, že ve čtvrtým měsící ještě pohyby necítím, že ona už cítila. No pak když z ní vylezlo, že to cítila i na ruku že se občas to břicho někde vydulo a tak, tak pak sama uznala, že to asi ve čtvrtém měsíci nebylo
holt dvacet let je dvacet let no ![]()
Paradoxně já cítila brzo, ale myslela jsem, že to ono není, došlo mi to až v nějakém 21tt. Teď jsem v 28 a klidně bych ten čas trochu posunula zpátky a určitě na ty kopance tak nechvátala ![]()
Prvního jsem cítila někdy v 18tt, druhého ve 14tt, teď přišlo něco co jsem mohla nazvat pohyby až ve 22tt ![]()
tyjo, to máš ještě moře času…v Tvém tt jsem necítila pohyby ještě ani uvnitř a to jsem je cítila brzo na prvorodičku (tuším 17. nebo 18.tt, ono mi to docházelo tak nějak postupně).
pohyby, které byly cítit rukou přes břicho, přišly mnohem později (mám to někde napsané ten den přesně, ale teď se k tomu nedostanu), tuším okolo 22.tt až! ![]()
a ještě asi o dva týdny později to bylo potom na břiše už i vidět
No, ja jsem sve prvni pohyby okolo toho patnacteho tydne citila… ale v te dobe jsem vlastne nevedela, ze to jsou pohyby a vnimat jsem to zacala az tak ve dvacatem tydnu… a ze bych to primo citila rukou to bylo az tak od 24. tydne!!!!
Ahoj holky.Měla bych dotaz.Jsem dnes 15+5 a někde jsem četla,že když se přiloží dlan na břicho a zatlačí se že by měly být cejtit pohyby
tak jsem to dnes zkusila a samozřejmě nic,ruku jsem posouvala snad po celým podbřišku
tak jsem těd stoho spíš nervozní jesli je mimi v pořádku,jsem asi blázen ale co vy na to,muže to být už takhle cíti?.Mamka mě povídala že při mě jako prvorodička už pohyby cítila normálně v tom 15. týdnu