Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Neurologové v Praze mají půl roku čekací lhůtu. Ach joNo nebudu stresovat, stejně to ničemu nepomůže
Muze vas poslat do nemocnice na akutni ambulanci.
@Anonymní píše:
No jo, ale kdo indikuje tu lumbální punkci na základě jen toho víčka? To se obávám, že se na mě lékař bude tvářit jako na blázna. Udělá krev, ta vyjde negativně a řekne, že to borelióza není…? Takhle to bylo u několika mých známých, co pak boreliózu meli. To si můžu vyžádat?
jestli má opravdu pokleslé víčko tak ho musí vidět neurolog a ten dle nálezu indikuje další vyšetření. Když mu řekneš aby zvedl víčka, tak ho zvedne normálně nahoru a má je stejné, nebo ne? Mě na té fotce přijde že nemá úplně stejné zorničky, ale může se mi to zdát, může to být focené šikmo, na blbém světle a podobně…takže takhle těžko říct. Ono i otok víčka při zánětu, alergii, štípanci…může vypadat jako pokles víčka. Opravdu bych ho nechala kouknout do všech směrů a koukala zda má oči symetricky, zda v nějaké poloze nešilhá. A zkusit reakci zornic - tedy posvítit do očí, zda se obě se zorničky na světle zúží. Pokud by v nějaké poloze viděl dvojitě, šilhal, nebo měl rozdílné zornice, tak bych zašla k lékaři i na té dovolené. Kdy se vracíte?
@Anonymní píše:
Neurologové v Praze mají půl roku čekací lhůtu. Ach joNo nebudu stresovat, stejně to ničemu nepomůže
pokud se jedná o akutní záležitost, tak normálně do nemocnice.
@Lucka1111 píše:
jestli má opravdu pokleslé víčko tak ho musí vidět neurolog a ten dle nálezu indikuje další vyšetření. Když mu řekneš aby zvedl víčka, tak ho zvedne normálně nahoru a má je stejné, nebo ne? Mě na té fotce přijde že nemá úplně stejné zorničky, ale může se mi to zdát, může to být focené šikmo, na blbém světle a podobně…takže takhle těžko říct. Ono i otok víčka při zánětu, alergii, štípanci…může vypadat jako pokles víčka. Opravdu bych ho nechala kouknout do všech směrů a koukala zda má oči symetricky, zda v nějaké poloze nešilhá. A zkusit reakci zornic - tedy posvítit do očí, zda se obě se zorničky na světle zúží. Pokud by v nějaké poloze viděl dvojitě, šilhal, nebo měl rozdílné zornice, tak bych zašla k lékaři i na té dovolené. Kdy se vracíte?
Vracíme se ve středu, ale nestíhám obvodního, toho bych stíhala až ve čtvrtek odpoledne
když mu svítím do očí teď, jak spí, tak se zúží obě do malé kuličky. Ostatní zkusím ráno a napíši. Děkuji!!!
@Anonymní píše:
Vracíme se ve středu, ale nestíhám obvodního, toho bych stíhala až ve čtvrtek odpolednekdyž mu svítím do očí teď, jak spí, tak se zúží obě do malé kuličky. Ostatní zkusím ráno a napíši. Děkuji!!!
jestli na něm nic jiného není a sám si na nic nestěžuje, tak bych počkala až se vrátíte domů. V jaké zemi jste?
@Anonymní píše:
jsou horečky? NEPřikládám ještě foto… A moc děkuji!
- jaká je svalová síla? NORMÁLNÍ, NORMANĚ TU S NÁMI FUNGUJE, DNES ZVLÁDAL VELKÉ VLNY V MOŘI (je mu 5)
- je mimika symetrická? ANO NAPROSTO
- lze plně „zavřít oči“? (není tam mezera mezi víčky - lagoftalmus?) LZE PLNĚ ZAVŘÍT BEZ MEZERY
- je přítomno dvojité vidění? (pokud lze u dítěte zjistit) NE, ŘÍKÁ, ZE VIDÍ NORMÁLNĚ.
- zvrací? NE, MÁ TROCHU RÝMU.
- orientace místem / časem / osobou? (pokud lze u dítěte zjistit) VŠE NORMÁLNÍ
Jak už uvedla kolegyně výše, zatím by to mělo vydržet do návratu z dovolené, ale akutní neurologické vyšetření v nemocnici bude vhodné (na neakutní vyšetření objednané na únor nelze čekat).
V zahraničí byste mohli za neurologické vyšetření utratit velké peníze, nehledě na to, že dětská neurologie je specifická a v mnohém odlišná od „dospělé neurologie“ (zde v ČR mnozí „dospělí“ neurologové nechtějí moc vyšetřovat děti např. na urgentu, neboť s vyšetřením včetně svalového napětí, reflexů atd. u dětí nemají tolik zkušeností jako ryze dětský neurolog; jde hlavně o forenzní důvody).
Klidně pak písní do SZ, něco ti k průběhu léčby borely napíšu l, ať pak nejsi nepříjemně překvapená.
Děkuji všem. Oči nešilhají v žádné poloze, panenky se zvětšují stejně, alespoň pokud jsem schopná to posoudit. Takže počkáme do Čech.
@biedronka105 píše:
Klidně pak písní do SZ, něco ti k průběhu léčby borely napíšu l, ať pak nejsi nepříjemně překvapená.
Děkuji, počkám, jestli se diagnóza potvrdí a pak případně napíšu. Nechci se zbytečně stresovat dopředu.
Fotka by se hodila. Zkontroluj symetrii zornic za beznych podminek. Prohlidni starsi fotky.
Pokles vicka neni priznak ochrnuti licniho nervu, naopak. Souhlasim, ze to asi vydrzi a bude to asi stipanec ci alergie, varovne příznaky by bylo dvojite videni, silhani, oslaceni cehokoli a hlavne dechove obtize.
@Anonymní píše:
posle na vysetreni do nemocnice, to je hned.
@Pudloslava píše:
Fotka by se hodila. Zkontroluj symetrii zornic za beznych podminek. Prohlidni starsi fotky.
Pokles vicka neni priznak ochrnuti licniho nervu, naopak. Souhlasim, ze to asi vydrzi a bude to asi stipanec ci alergie, varovne příznaky by bylo dvojite videni, silhani, oslaceni cehokoli a hlavne dechove obtize.
Díky. Foto zde. Tady se zornice zdají nesymetrické, ale v reálu jsou symetrické (zkusila jsem na ně posvítit, obě se zmenší a během pár vteřin jsou zase obě stejně velké. Proces zvětšování nejsem úplně schopná vyhodnotit, protože buď koukám na jednu, nebo na druhou).
Vždycky ráno má ty oči skoro stejné (teď) a večer to vypadá viz foto - myslím, že alergiebnebo stipanec to nebude, ta se chová naopak.
@Anonymní píše:
Díky. Foto zde. Tady se zornice zdají nesymetrické, ale v reálu jsou symetrické (zkusila jsem na ně posvítit, obě se zmenší a během pár vteřin jsou zase obě stejně velké. Proces zvětšování nejsem úplně schopná vyhodnotit, protože buď koukám na jednu, nebo na druhou).Vždycky ráno má ty oči skoro stejné (teď) a večer to vypadá viz foto - myslím, že alergiebnebo stipanec to nebude, ta se chová naopak.
vypadaji symetricke, je to cista ptoza. posli mi fotku celeho obliceje, lepe vice fotek do sz, i nejake starsi. Jestli chces experimentovat, zkus chladovy test. Na to oko (zavrene) priloz na minutku kostku ledu zabalenou v hadriku a pak sleduj, jestli se neco zmeni.
Jeste jestli je ten pokles cely den stejny? Neni treba rozdil rano/večer?
Neurologové v Praze mají půl roku čekací lhůtu. Ach jo
No nebudu stresovat, stejně to ničemu nepomůže