Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
No já jsem právě četla na infekčním v nemocnici na nástěnce o klíšťatech a pamatuji si že právě bylo psáno vyvyklat, že se pustí, takže jsem to tak udělala. A o tom kroucení bylo psáno že ho můžeš zmáčknout a a to špatné z něho jde do těla. Takže kroucením ne a ani ničím mastit a olejovat to je prý taky špatně. Desinfikovat nevím čím, dala jsem co mám doma.
@NikiRusicova s tou desinfekcí nevím, to je asi celkem jedno. V lékárně se dají koupit speciální kleštičky přímo na klíšťata, prý by se nemělo kroutit ani vyviklávat. Ale mně osobně se osvědčilo namočit ručník, dát trochu mýdla a vykroutit tím ručníkem, klíště vždycky zůstalo živé. Taky se nesmí mazat olejem, sádlem apod., když se totiž klíště dusí, vypouští zpátky to, co nasálo a zvyšuje se tak riziko nákazy
@jaaaaaaaa píše:
Prosím a můžu se zeptat, je to úplně vyléčitelné nebo máš z toho nějaké trvalé problémy?:-(
nastesti mi nic neni, jen mne tak jednou, dvakrat do roka boli hlava. predtim mne nikdy nebolela… takze jsem z toho vyvazla dobre
@NikiRusicova taky jsem viděla speciální kleštičky (nebo takovou speciální kartičku). Odstraní klíště nejšetrněji, ale já používám namočenou vatu (bez mýdla, oleje…). Taky jsem viděla speciální desinfekci, která se na klíště kápne a pak ztuhne a ty můžeš klíště seškrábnout rovnou s ní, ale nevím jestli to není zbytečné tahání peněz k kapes
Dezinfekce jinak stačí jakákoli a nemusíš se bát, když tam kousek klíštěte zůstane, tak „vyhnije“.
Já jsem si koupila kleštičky za 31 Kč a k tomu desinfekci Betadine. ještě mám doma dettol, ale v lékárně radily desinfikovat jodem, což je ten betadine. jinak ta desinfekce, co se kápne a pak seškrábne s klíštětem, se jmenuje Ixoderm. je to pekelně drahé (skoro 300) a má expiraci rok. koupila jsem to vloni a nepoužila - vždy, když klárka chytila klíště, tak byla u babičky a já měla desinfekci doma. a v zimě jsem to vyhodila jako prošlé (teda vrátila do lékárny)
Ahoj, synovi jsem dnes objevila v pupíku asi už mrtvé a sušené klíště. Vždycky ho komplet prohlížím, ale tohle jsem prostě neviděla. Syn se brání a já ho nedokážu vyndat. Jeli byste s tím ještě dnes na pohotovost, nebo myslíte, že stačí jít až v úterý k doktorovi. Já nevím co dělat, abych tam nebyla za hysterku. Už je tam asi pár dní, takže případné nakažení to stejně už asi neovlivní. Co byste dělali vy?
@Adelka951 Pokud ti nejde vytáhnout, tak bych s ním jela, nebo někoho poprosit? Já mám z klíšťat fobii, v dětství jsem jich měla snad 20 najednou, naštěstí ani jedno infikované. Už vloni jsem chtěla jít na očkování, ale vždy zapomenu a teď už je asi pozdě, když je to na tři vakcíny
Já mám teda pocit, že jet na pohotovost s klíštětem je fakt ptákovina.. To se zasmějou. Prostě násilím podržet a vytočit, to zvládnete, přece nepůjdete k doktorovi s klíštětem, když to nemá ani nijak zarudlý a podobně.
Jinak co se toho nakažení týče, v lékárně se dá koupit jednorázový test, který se dá otestovat to klíště jestli je nebo není nosič.
@tkub Co si pamatuju, tak se mnou mamka šla na pohotovost právě kvůli klíštěti, nešlo jí vyndat. Pořád je stokrát lepší ho nechat vytáhnout od odbnorníka, než tam nechat nožičky nebo celé klíště další dva dny
Kdysi jsem mela klíště na víčku, skoro v oku a na pohotovost jsem jela, na očním mi ho vyndali. Nám to doma vůbec neslo. Byli v pohodě a lepší než neco sama zvorat.
Dej na svůj instinkt, pokud to chces, klidně na pohotovost jed.
@a1j2a3 když je takhle kolem oka tak to rozhodně chápu, to bych jela taky.
@Krrysa myslím že na borelku, ale to ti řeknou s jistotou v té lékárně
Syn měl klíště na šourku. Mordovala jsem ho (klíště i syna
) snad 20 minut a prostě se mi to z té měkké varhánkovité kůže vytáhnout nepodařilo. Jeli jsme na dětskou pohotovost, tam ho vyndali kleštičkami a vůbec nikdo to za naši neschopnost nepovažoval. ![]()
Pokud vám vytáhnout nepůjde, jela bych na pohotovost. Soužití s klíštětem, i když sušeným, za šťastné rozhodně nepovažuju.
Můj roční syn měl klíště na hlavě. Druhy den jsme letěli na dovolenou, tak jsem radši běžel k dr. Ta nejdřív na nej strikla dezinfekci a pak dala na vatu mýdlo a to klíště krouzivymi pohyby vytrela. Měla jsem strach, ale všechno je pořádku
Holky, muzu se zeptat, cim desinfikujete? A jak je nejlepsi kliste vytahnout? klasicky protismeru? U vyvyklavani, jak tu nekdo psal bych asi mela strach abych ho neposkodila a nezustalo neco v rane. diky