Pomůže jen částečné omezení lepku?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9
1.5.14 17:07

Tak tim lepe:) ale za objednani nic nedate… a co treba…nervozita? Sikana ve školev… kamaradky syn to mel z napjate situace doma…tchyne zlobyla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65453
1.5.14 17:07

@zajicovic Nám říkala doktorka, že jsou lidi, kteří v podstatě nemají žádné příznaky. A potom na dietě jí řekli: nic mi nebylo, ale je mi líp. V tom je celiakie mrška, každý má jiné příznaky, jiné laboratorní hodnoty, nic tam neplatí úplně, ze všeho jsou výjimky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7661
1.5.14 17:17

@zajicovic Nečetla jsem diskuzi, ale z vlastní zkušenosti u dcerky můžu říct, že ano, jí pomohlo i částečné vynechání lepku. Ve smyslu, že doma jedla víceméně bezlepkově, ale do školky jsem nosila jen pečivo, přílohy a občas nějaké sušenky, aby měla svoje, když ostatní děti dostávaly, ale zbytek jsem neřešila, třeba moukou zahuštěné omáčky apod. Sem tam i třeba obyčejné těstoviny, protože ty bezlepkové jí nechutnaly. Odhadem to byla dieta tak na 80%.
Musím říct, že reakce byla takřka okamžitá, dcera se srovnala během několika dnů, ale je fakt, že měla trochu jiné potíže - bolesti bříška, nechutenství a hraniční podvýživa taky, ale hlavně zácpa a enkopréza. Dietu držela asi tři měsíce a pak jsme ji bez potíží vysadili.
Takže být tebou, zkusím to. Maximálně investuješ pár korun do základních bezlepkových potravin a děcku tím určitě nijak neublížíš. Třeba jenom potřebuje lehčí stravu, on je ten lepek i pro zdravý organismus dost záhul.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
214
1.5.14 17:21

Ještě mi vrtá hlavou - nevíte někdo, proč teda trochu mléka může a ten lepek se musí vysadit celý? Samozžejmě se zeptám i doktora, jen kdyby to někdo tady taky věděl :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65453
1.5.14 17:24

@zajicovic S tím mlíkem je to divné, proč ho má vynechat? Pokud je to alergie na mléko, tak je třeba taky vynechat všechno, co je z mléka. I ta trocha může způsobovat potíže, dceři je zle i po plátku sýra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
214
1.5.14 17:24

@Bersaba To jsem si pávě říkala, jestli neni takovej jenom „nalomenej“, protože i to mlíko musí nějak překonávat. Ale nevím, jestli si to jen laicky nepřizpůsobujeme svým představám a celé to nakonec nefunguje jinak a striktně :-) Mnohem pohodlnějši pro mě by to bylo jen zkusit :-) Nadruhou stranu, co když mu kvůli nevyštetření budu systematicky ničit střeva dalších pár let…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
1.5.14 17:25

A nebo překyselen organismus

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
214
1.5.14 17:27

@vokishka Na gastru ( Dětské nem. v Brně) mi řekli, že úplné vynechání podle nových poznatků (před rokem jsme tam byli) není nejlepší. Mě to vyhovuje, že může jíst oběd ve škole, protože ten víc než 150 ml mléka většinou neobsahuje a doma už pak má bezmléčnou. Jestli je to správně nevím, může mít problémy třeba jen kvůli mléku a já tady zbytečně řeřím lepek…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7661
1.5.14 17:32

@zajicovic Doktor opravdu nejsem, takže profi vysvětlení nenabízím. Jen říkám, že moje dcera prokazatelně nemá ani celiakii, ani alergii na lepek, a přesto jí i přechodné omezení lepku výrazně pomohlo od trávicích potíží.
Samozřejmě ti to nenutím. :lol:

Příspěvek upraven 01.05.14 v 17:36

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
214
1.5.14 17:34

@Bersaba Jasně, díky za zkušenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65453
1.5.14 17:34

@zajicovic No to klidně může být ten problém. Zdá se mi to divné, my jsme u doktora každou chvíli a ještě jsem neslyšela, že by podle nějakého nového výzkumu děcko mělo jíst něco, co mu dělá zle. Zkusila bych přes prázdniny úplně vynechat mléko, jestli to nebude lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974
1.5.14 17:44

@zajicovic Upřímně, pokud má alergii, je rada, že mu můžeš dávat trochu asi stejně cenná jako dávat hrst oříšků někomu s alergií na oříšky. Nejdřív bych opravdu důsledně odbourala to mléko. To samo o sobě bude taky dost darda, až zjistíš, kam všude propašují sušák. No a když to nezabere, až pak bych vyzkoušela bezlepkovou dietu. Jestli má celiakii a nemá těžší poškození střev, obvykle se doporučuje tak tři měsíce naprosto bezvýhradná a pak „už jen přísná“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974
1.5.14 17:53

@vokishka Opravdu existuje přístup, kdy se malé postupně zvyšující se dávky alergenu doporučují, aby se tělo naučilo s alergenem vyrovnat samo. U někoho to pomáhá, u někoho ne. Plus pokud mlíko pořádně povaříš, tak se bílkovina denaturuje a už nemusí dělat paseku. Tady to zjevně trošku funguje, protože dítě prospívá a malé množství i relativně toleruje. Akorát teda nevím, zda to za to trvale bolavé břicho stojí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65453
1.5.14 17:57

@kotyk ale to se dělá ( alespoň podle toho, co jsem slyšela) tak, že se nejprve úplně vysadí na 2-3 měsíce a pak se postupně nasazuje zpět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
214
1.5.14 18:03

@kotyk Jojo, takhle nějak to tenkrát bylo zřejmě myšleno. To mlíko teď úplně vynecháme jako první krok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek