Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím o radu, kdo máte zkušenosti: osmiletý syn má problémy s bříškem. Od narození má alergii na bílkovinu kravského mléka a jednu dobu bylo podezření i na lepek - nějaká hodnota v krvi, která se při přesnějším testování neprokázala, na biopsii jít nemusel. Potíže s jídlem byly vždy, nechutenství a na hranici podváhy - nicméně já taky v dětsví nejedla. V poslední době pěkně přibral, hlavně na svalech, jí taky pěkně. Ale mívá dlouhodobé bolesti bříška. Stolice úplně pravidelná a normální. Bolesti se trochu zhorší po jídle. Má je i ráno po probuzení, ale hlad má, nají se. Mohlo by pomoci odlehčit trochu od lepku - pečiva jí poměrně hodně, nebo je to nesmysl a případná dieta musí být absolutní? Jinak mléko dle doporučení doktora z gastra nemá zcela vynechané, má do 150 ml denně, v jídle (třeba bramborová kaše). Díky za rady, s lepkem nemám zkušenosti.
Kamarád co musí držet bezlepkovou dietu jí musí mít opravdu striktní, jakmile sní něco málo s lepkem, tak je mu špatně. Takže si nemyslím, že by pomohlo je trochu odlehčit, ale za zkoušku nic nedáš ![]()
Ahoj, držím bezlepkovou a bezkaseinovou dietu už mnoho let. Lepek je nejagresivnější pšeničný, ale rozhodně je lepší vynechat všechen, zvlášť jestli má problém i s tou kravskou bílkovinou. Kasein (bílkovina kravského mléka) a lepek jsou si totiž složením velmi blízké bílkoviny.
Jinak bezlepková dieta není tak zlá jak se zdá i v kombinaci s mlíčkem. Vím ze svého okolí že vyřazení lepku pomáhá i zdravým lidem, natož těm kteří mají s lepkem problémy.
Přesně tak. Buď normálně jíst nebo žádný lepek. Částečná dieta nemá cenu. Raději bych tu biopsii, protože krev klidně může být negativní, ale v biopsii vyjde celiakie.
@Tšekkin Kulpa ahaaa, tak to jsem netušila, tu podobnost bílkovin… To je tedaa blbý, vypadá to pravděpodobně. Ale je možné, že by neměl žádné problémy s průjmy a tak? Bohužel pečiva sní teď hrozně moc, hlavně svačiny do školy a po škole - samé pšeničné pečivo.
Nechala bych znovu otestovat lepek. Pokud by měl celiakii, omezení nepomůže. Musí to být přísná dieta. A vysazovat lepek před vyšetřením taky ne, zkreslilo by to výsledky.
@zajicovic píše:
@Tšekkin Kulpa ahaaa, tak to jsem netušila, tu podobnost bílkovin… To je tedaa blbý, vypadá to pravděpodobně. Ale je možné, že by neměl žádné problémy s průjmy a tak? Bohužel pečiva sní teď hrozně moc, hlavně svačiny do školy a po škole - samé pšeničné pečivo.
ne všichni alergici na lepek mají průjem někdo má "jen " křeče a bolesti břicha, kamarádka má dokonce naopak zácpu
@Ainy píše:
Nechala bych znovu otestovat lepek. Pokud by měl celiakii, omezení nepomůže. Musí to být přísná dieta. A vysazovat lepek před vyšetřením taky ne, zkreslilo by to výsledky.
to je přesně řečeno - dovyšetřit lepek pořádně a nevysazovat ho předem kvůli výsledkům
@jdukolem Křeče určitě nemá, jsou to takové bolesti mírné, ale otravné a někdy i pocit nazvracení - což ale může z toho celkového bolení být. Aspoň tak to chápu když to popisuje. Normálně přitom funguje, i na to zapomene samozřejmě, takže to někdy vypadá, jakoby si spíš vymýšlel, když semu do něčeho nechce. Proto jsem si dřív říkala, že to bude spíš psychické, když nejsou ty průjmy a když přibírá. Moc se mi do té biopsie nechce, je to přeci jen docela operace. Taky si říkám, že když vezmou nesprávný kousek, tak tam třeba nic nenajdou. Jenže jiná cesta asi stejně není. Ale asi nakonec nic jiného nezbyde…
Trošku jsem si říkala, že bychom třeba tím omezením něco sami poznali, že by se mu třeba ulevilo, ale vypadá to teda na nesmysl.
Jukne te je to asi lepek www.slunecnyzivot.cz …13 priznaku lepku ![]()
Zkuzte bez lepku 3 týdny a uvidite jesti se ulevi…jestli ano je to alergie na lepek
@Gabien Je rozdíl alergie na lepek a celiakie. Lepší než sama někde testovat je rovnou se obrátit na lékaře. Pro vyšetření musí být plná zátěž lepkem.
@Gabien Hm, tak podle těch příznaků se mi to nezdá. Žádné plynatosti, zácpy také neměl nikdy. Chodí na záchod přesně na hodinu - což mě právě pořád uklidňovalo. Když to gastro napoprvé nepotvrdilo, tak jsem byla ráda, že máme pokoj. Ale normální takové bolení není. Ráno hlásí špatně, po škole špatně, na kroužku špatně…
@vokishka chápu, člověk to doma asi nijak nevyřeší. Ach jo, je to otrava, ale tak jsou horší věci. Budeme se muset objednat.