Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
@steeve Prosím o radu! Potřebovala bych poradit, jakou sedačku pro novorozence - do auta Peugeot 206 SW, rok výroby 2002, aby bylo možné ji dle potřeby přendat i do auta škoda octavia řada 1, rok výroby 2010? Ale většinou bude umístěna v prvním autě - Peugeot 206… Chtěli bysme takové to vajíčko, aby se mimčo dalo v něm i přenášet.. Dívala jsem se na test a zaujaly mě tyto: Peg Pérego Prima VIAGGIO SL 2014 (+ Isofix base), nebo ještě CYBEX ATON 2013 (+ Isofix base)… Chtěla bych se také zeptat, pokud teď koupíme Isofix, tak ten je možno použít i dále pro další sedačku - větší, až dítko povyroste? Ale pro autosedačku stejné „řady - firmy, např. Peg pérego, či Cybex“? Teddy k té, ke které byla původně zakoupena? Dále mám ještě dotaz, zda sedačka musí být na Isofixu umístěna pouze na zadním sedadle, nebo lze dle potřeby měnit, tedy může být umístěna i na předním sedadle spolujezdce?
Moc se omlouvám za tolik dotazů, ale vůbec se v tom nevyznám…
Prosím, doporučute mi, která by byla výhodnější, pokud budou obě co se týče obsluhy, bezpečnosti a správnosti umístění ve vozidle srovnatelné, tak i cenově. Nebo pokud máte i jiný tip - názor, budu ráda. Mockrát děkuji!!
@kačenka13 No asi takhle isofix nikde nekoupíte, to jsou 2 kovová oka v autě, do kterých se sedačka upevňuje. Ta isofix baze je základna pod vajíčko a u ani jedné ze jmenovaných značek nejde použít pro větší sedačku (ono to taky nemá smysl).
Jinak sedačka může být na isofixu umístěna všude tam, kde isofix je, ale většina aut ho má pouze vzadu a tedy tím Peugotem si nejsem jistá, jestli ho má vůbec.
A poslední - nevím, jestli bych ti doporučila vajíčko od Perega, mám ho, odjezdili to v něm obě děti, hodně jsem využila kompatibilitu s podvozkem, ale je fakt, že je víc do sedu než ostatní vajíčka a je i dost těžké. Váha mi nevadila, ten větší sed je u většího dítka taky ok, ale pro novoše to nebude úplně ideální.
@j.a.n.i1 Takže ten isofix už musí být v autě od výrobce a já, pokud ho v autě mám, tak si koupím už jen základnu a autosedačku… chápu to dobře? Takže pokud ho ve svém autě - Peuget 206 - nemám, tak nemá smysl něco takového kupovat, jasně… To Pérego je těžké, to jsem se dívala - 3,8 kg (myslela jsem si ale, že když vyhrála 1.místo v testu, tak bude lepší vzít tuto), oproti tomu Cybex jen 2,9 kg…A pro novorozence byste mi doporučila tedy spíše ten Cybex? Nevíte, zda je tedy více do lehu? ![]()
@kačenka13 Cybexku jsem neměla, ani nikdo v okolí, takže nevím, ale třeba Maxi Cosi mi přišla více do lehu. Jako krom toho lehu nemám k PP výhrady (váha mi nevadila).
A s isofixem to chápeš dobře, s tím, že do auta, které ho nemá můžeš k té sedačce koupit základnu na pásy - ono je stejně pohodlnější mít základnu v obou autech, abys ji nemusela stěhovat.
@j.a.n.i1 Moc díky za vysvětlení, teď už tomu rozumím víc
. Ta Maxi-
Cosi v testu nebyla, tak nevím, podle čeho se rozhodnout. Mám o čem přemýšlet.. ![]()
@kačenka13 v testech byla. Nejlepsi a hlavně nejvetsí vajíčka jsou Romer a maxi-cosi. Měla jsem obě a Romer je větší, ale soporučit můžu s klidným svědomím obě
Dopadli také nejlépe v testech, jen musíte kouknout do starších, testují se vždy v tom roce, kdy to jsou novinky, pak už se na nich nic nemění a ty testa jsou drahé a náročné, a bylo by zbytčné je každý rok opakovat ![]()
@quinny Mě se ta Maxi-cosi zdá hodně těžká - 4,1 kg… Chtěla bych něco lehčího. Ten Aton se mi zdál lehčí, vážně nevím. Jinak Maxi-cosi se mi líbí moc ![]()
@kačenka13 ale tak to proste je. Bezpecna sedacka ma byt tezka;) pokud ti jde o prenaseni doporucuju zauvazovat o podvozku (nejlepe golfky, ktere pak vyuzijes pozdeji na starsi ditko, vyresila jsem to takto ted u druheho a nemohla vynachvalit). Ono nejtezsi je stejne to dite a pribira rychle. Takze nejake cca kilo na sedacce je zanedbatelne ![]()
@kačenka13 to máte nějaké špatné informace ohledně váhy, Maxi-cosi Cabriofix má 3,5 kg, kdežto cybex Aton má také 3,5 kg, Aton 2 už má 3,7 kg a Aton 3 už dokonce 4,8 kg
@steeve asi byla myslena pebble ![]()
Nicmene kilo je vazne nic. Je rozdil 3kg dite a 10kg, ale vaha sedacky je nepodstatny detail. Za me to nejde nijak rozumne nosit na delsi vzdalenosti ani s malym ditetem. ![]()
@steeve Moc děkuji za všechny rady… Rozhoduji se tedy mezi Maxi-Cosi Cabriofix 2013 a Cybex Aton 2. Chtěla bych se Vás zeptat, jestli má opravdu mé auto Peugeot 206 SW rok výroby 2002 isofix… Omlouvám se za tak „blbé“ otázky, ale já se v tom vůbec nevyznám… Potom bych se chtěla ještě poradit, co se týče bezpečnosti, kterou z těchto dvou sedaček mi doporučujete… ![]()
@quinny Moc děkuji za rady.. Ještě jednu otázku bych však měla. Prosím poraďte, kde se dá sehnat podvozek k autosedačce nebo ty golfky? (k autosedačce Maxi-Cosi Cabriofix 2013 nebo Cybex Aton 2). Dá se to vůbec samostatně sehnat? Já kočárek mám po starším dítěti, dokonce 2, takže jsem nejdříve vůbec neuvažovala, že bych nový kupovala, ale jak píšete, tak zvažuji, že bych ten podvozek či golfky sehnala…, abych ho využila k té autosedačce. Nebo se musí koupit celý nový kočár? Myslela jsem si nejdříve, že budu miminko hodně nosit i v té autosedačce, protože se starším dítětem chodím na kroužky, vozím ho do školy, ze školy…tak že bych miminko vzala v autosedačce do ruky a šli bysme
, ale ono to asi tak nepůjde, jak píšete… Přes týden musím všechno obstarávat sama, manžel přijíždí až na víkend, takže je to všechno na mě a tak bych si chtěla maximálně ulehčit. Prosím, poraďte… ![]()
@kačenka13 206 SW by měla mát isofix již od roku 1998, ale nejlepší je podívat se přímo do auta, no a pokud budete používat isofixovou základnu, tak je bezepčnější MC Cabriofix s isofixem má 5 *, ten Cybex má s isofixem 4 *,
ale pokud budete používat sedačku bez isofixu, tak je to obráceně, MC Cabriofix samotný má 3 *, a Cybex má 4 *
ohledně kočárků, obě značky nabízejí několik kočárků, které pod ty vajíčka jdou, takže stačí se podívat do kteréhokoliv Eshopu, a většinou u popisku k vajíčku mají i seznam kočárků, které jdou použít.
@steeve Moc děkuju za vysvětlení! Teď už se orientuji mnohem lépe a půjdu vybírat
. ![]()