Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
ahoj maminky, v TV nedávno mluvili o malé Natálce, jak má problémy s pohybem ručičky a jak se její tělíčko nedokáže pořádně vyvíjet kvůli stovkám narkóz, které neustále dostává. Nebudu mluvit o tom, jak je mi malé Natálky líto, ale spíše mě zajímá, zda jste někdo nezaregistroval, jaký byl vlastně motiv těch žhářů, co to provedli. Ano, byl to rasový podtext, ale proč tohle ty bestie museli udělat? Dost často nad tím přemýšlím a říkám si, že vlastně nevím, co je k tomu vedlo?!
Proč má někdo zapotřebují ubližovat cizím lidem? Je možné, aby se někdo narodil s agresivním chováním?? Bylo to zapříčeněno špatnou výchovou? Provedli jim romové někdy něco špatného? Ať přemýšlím jak přemýšlím, tak stále nedokážu pochopit, co je k tomu vedlo…a proč to muselo zajít tak daleko ![]()
asi nad tím moc filosofuji, ale opravdu nějak nedokážu pochopit, co vede lidi k tomu, aby se chovali agresivně a ubližovali ostatním lidem a zvířatům ![]()
kubik, pripad malej natalky nepoznam,
ale co sa tyka nasilia na druhych, tak je to podla mna bud z dovodu toho ze ten dany clovek si nedokaze predstavit, co tym niekomu sposobi, proste chce vyskusat, co to urobi, ale nema dostatok citu ani empatie na to, aby chapal, ze ako tym moze ublizit.
alebo potom dalsi dovod moze byt sadizmus. ze dany clovek sa proste vyziva v bolesti druhych.
neviem, nerada rozmyslam nad takymi vecami, prilis to boli a aj tak to nezmenim. u svojich deti budem urcite rozvijat EQ a verim, ze vzdy budu chapat bolest inych.
svet je hnusny, vladne konzum a sebectvo, kazdy sa zaujima len o seba. je to smutne.
Je to hnus, to mas pravdu, ja si rikam (chci verit), ze oni si snad neplanovali, ze v dome zarve maly dite … rikam si, ze proste chteli podpalit barak a vycoudit kikany ven …
snad.
Tohle je uz silnej tabak, doufam, ze ani takovy paka by takhle neublizili malymu bezbrannymu diteti.
Ano, je to na sto procent výchovou (nebo spíše nevýchovou) v rodině. S tím, že si desetiletý fracek vše na zahradě připraví, pak si chytí toulavého psa a zaživa ho stáhne z kůže (viz případ asi deset let zpět z jihomoravského Únanova), s tím se prostě žádný dítě narodit nemůže. Je to parchant, kteráho z něj udělali jeho rodiče.
Stejně jako bojová plemena psů nejsou od přírody a od narození stavěná na souboje. Naopak většina z nich jsou velice vhodná k rodinám s dětmi. To, že jsou z nich nakonec krvelačné bestie, je dáno jen a jen výchovou, kterou jim „dopřávají“ jejich majitelé.
mafina, dovolim si oponovat. podla mna k tomu clovek musi mat sklony, aby urobil nieco take. vychova je len cast konania cloveka.
vacsina ludi dokaze rozlisovat zlo od dobra uz od maleho dietata bez toho, aby ich to niekto ucil.
Souhlasim, na 100% vychova nemuze nikdy a za nic. Chovani a charakter cloveka ovlivnuje mnoho faktoru, mezi nimi (ne)vychova, vliv prostredi, ale take geny, patologie. Venovala jsem nejaky cas studiu psychologie, nez jsem zjistila, ze to neni nic pro me. Ja bych takovehle lidi bez okolku strilela ![]()
Jen tak mimochodem, bojova plemena jsou tema na jine, velmi dlouhe povidani, reknu jen tolik: KAZDY pes je od prirody selma
Kubiku - tohle je těžké téma a my ho tu nevyřešíme. Ti deme.ti co to udělali jsou bezmozci - bez emocí, intelingence a něčeho, čemu se říká svědomí, protože jinak by nemohli záměrně podpálit dům, ve kterým spí živí tvorové a je jedno, jestli jsou to bílý, oranžový nebo třeba třeba zvířata. zaslouží potrestat a to přísně…nicméně!!!
vím co je k tomu vedlo a co k tomu bohužel povede víc takových. cikánská otázka je bohužel po staletí velkej problém a to nejen u nás. a bohužel…mám vlastní a ne dobré zkušenosti - měli jsme chalupu - krásné dětství mezi lesy a rybníky - bohužel 17× vykradená, zničená, zahrádka zlikvidovaná…cikány, my věděli kdo to dělá, policajti věděli kdo to dělá a ti zmetci se nám smáli do ksichtu a při tom si vezli na naší kárce naše věci…krást tam posílali děti, který prostrčili rozflákaným sklepním okýnkem…nemohli jsme nic a policajti se jich báli. museli jsme chalupu prodat! další - pracovala jsem v obchodě jako vedoucí prodejny a potýkala jsem se s nájezdy cikánů, kteří tam kradli…já měla za krám zodpovědnost a každá ztráta pro mě znamenala možnou ztrátu místa…chodila jsem jim za zadkem…bylo mi vyhrožováno fyzickou likvidací a že prý jsem rasistka! a víš co…já vlastně jsem rasistka…a to bohužel mám sama jejich krev…mamka pochází z téhle rasy…naštěstí jsem po tátovi zdědila modrý oči a světlý vlasy, jinak bych se bála toho, že mě nějaká holá lebka napadne kvůli těm ostatním, ke kterým se já neřadím. nestýkám se ani s rodinou z mámino strany - bohužel se chovají tak, jak vidíme a slyšíme…nasekat plno děcešk, neplatit nic a čekat, že se stát postará…a jak mají údajně rádi svojí rodinu??? haha…mojí mamce od malička ubližovali a ubližujou do teď…je to totiž jen ženská a ta nezaslouží ani studovat…i když chtěla a musí jim a bráchům posluhovat…nesnáším je a nesnáším to, jak vláda tyhle lidi protežuje! slyšíme snad o tom klukovi, kterýmu cikáni odrazili slezinu, tak že málem umřel jen proto, že jim nedal cigáro?? myslíš, že kdyby cikáni podpálili váš barák a Tvůj manžel by měl nastoupit do vězení, tak že by mu někdo ten trest odpustil??? bohužel ne.
a další věc…kdyby mě hořel barák nad hlavou, bylo by mi všechno jedno - jediný na co bych myslela je - moje děti…Natálku zachránili až úplně naposledy…proč ta malá, která za nic nemůže to musela tak odskákat…?? kdo je tady vinen?? jen ti bezmozci, co tam hodili ty zápalný lahve? ne…to je bohužel jen důsledek dlouhodobývh a vleklých problémů…bojím se, že pokud se něco nezmění - bude hůř!!
![]()
Je to síla to jo, ale zase na druhou stranu - víš, kolik dětí se v době, kdy se to té malé stalo, popálilo? A neštekl po nich ani pes. Jenže chudáci Romové, omýlaj to ve zprávách pořád dokola.
Ale mně se zdá, že to byli chlapci s normáních - běžných rodin, že to nebyli bezdomoci. Viděla jsem je ve zprávách a byli to normální klici, muži přes 20 slušně oblečení…
Je to hnus, ale v dnešní době se ničemu nedivím, protože jak už tady bylo někde zmiňované, tak například ten dokument o těch hokejistech, jak už od malička učíme děti nenávidět určitou skupinu, tak co pak v dospělosti- nakonec Slávista popálí Sparťana..
Dana27 píše:
Je to síla to jo, ale zase na druhou stranu - víš, kolik dětí se v době, kdy se to té malé stalo, popálilo? A neštekl po nich ani pes. Jenže chudáci Romové, omýlaj to ve zprávách pořád dokola.
ALe ono se tady neřeší to, že SE dítě popálilo, ale to, že ho NĚKDO ÚMYSLNĚ popálil. A to je podle mě ten zádsadní rozdíl a důvod, proč se to „pořád omýlá“.
Dana27 píše:
To si děláš srandu? Tak buď tak hodná a pověz nám, kolika lidem tady někdo hodil do okna zápalnou láhev a kolik lidí takhle nechutně popálil? Takovou statistiku neznám a ráda se poučím…
kvaček píše:
Ale mně se zdá, že to byli chlapci s normáních - běžných rodin, že to nebyli bezdomoci. Viděla jsem je ve zprávách a byli to normální klici, muži přes 20 slušně oblečení…
Je to hnus, ale v dnešní době se ničemu nedivím, protože jak už tady bylo někde zmiňované, tak například ten dokument o těch hokejistech, jak už od malička učíme děti nenávidět určitou skupinu, tak co pak v dospělosti- nakonec Slávista popálí Sparťana..
nevím, jestli to o bezdomovcích byla reakce na můj koment…ale já neíšu bezdomovci…ale bezmozci a je to přesně tak…už děti učíme nenávidět určitou skupinu…stejně jako cikáni se učí nenávidět ty ostatní a litovat se, jak jsou chudáci utiskovaný… ![]()
tak jsem vás dočetla a nedá mi to a musím zareagovat.
To, že někdo úmyslně vhodí zápalnou láhev do okna je samozřejmě špatně. Ale nemyslím si, že to udělali se záměrem ublížit malému děcku a už ne tak moc. Chtěli to, co v ostatních případech - vystrašit.
Jenže přiznejme si, když potkáme na ulici rozvětvenou cikánskou rodinku, nemáme z ní dobrý pocit a kabelku si držíme všechny. Když potkáme skupinu výrostků pod vlivem, jsme na tom úplně stejně (možná až na tu kabelku).
Nechci obhajovat ani jednu stranu. Pokud je i cikánská rodina slušná (neřvou, nekradou, pracujou, děti chodí do školy), klidně budu bydlet vedle nich. Sousedi jsou turci, barák plný rusáků, ale problém s nima nemám. To spíš s těma našima „bílýma“ puberťákama co podrápou sprosťárnama celý výtah… a když jsme u té výchovy, rodiče o tom ani nevědí…
Zkrátka Natálky je mi líto, ale je to jen jeden z mnoha případů popálenin, který se podle mě nestal s úmyslem zrovna jí ublížit. To je mi víc líto úmyslně týraných dětí, kterých je taky spoustu. Jen zrovna ona se stala symbolem rasismu a přijde mi, že se toho média chytla. Jen si vzpoměňte na kauzu Kuřim… teď už ticho po pěšině.
Teď obecně - prostě si myslím, že menšin je spousta, a my jsme většina. Proč mám být nějakým způsobem zvýhodňovaná jen jedna jediná skupina. To už se Natálky netýká, ale takoví vietnamci nebo rusové si na nic nestěžujou, nejsou s nima takový problémy a ani k nim není specifikcý přístup ze strany úřadů. To mají za to, že jsou „hodní“?
Já ten případ znám trošičku podrobněji, než jen z médií a upřimě jsem přesvědčená, že ten úmysl ublížit tam 100% byl. Možná nepočítali s dítětem, ale věděli, že tam žije rodina, která ublížit chtěli. A co se týče Vietnamců - ona to taky není úplně pravda, že by nepáchali trestnou činnost - páchají mnohem závažnější, ale potichu, aby si jich okolí nevšímalo… a že by rusové byli taky bez poskvrnky… no nevím. Českýho člověka totiž víc naštve, když mu někdo ukradne peněženku, než když stát připraví o stamiliony…
já vím, že Vientamci taky nejsou bez poskvrnky a ruskové už vůbec ne - ale moje poznámka byla na téma specifiký přístup úřadů k nim jako k menšině. A ten si myslím, že není. Že nemají žádné speciální výhody ani nevýhody jako většina. Na rozdíl od našich shnědších spoluobčanů, kteří si to na ten úřad jdou vyřvat a hrajou na rasismus i když se jim nic horšího ve srovnání s většinou neděje.