Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Sufik píše:
tak jsem vás dočetla a nedá mi to a musím zareagovat.
To, že někdo úmyslně vhodí zápalnou láhev do okna je samozřejmě špatně. Ale nemyslím si, že to udělali se záměrem ublížit malému děcku a už ne tak moc. Chtěli to, co v ostatních případech - vystrašit.Jenže přiznejme si, když potkáme na ulici rozvětvenou cikánskou rodinku, nemáme z ní dobrý pocit a kabelku si držíme všechny. Když potkáme skupinu výrostků pod vlivem, jsme na tom úplně stejně (možná až na tu kabelku).
Nechci obhajovat ani jednu stranu. Pokud je i cikánská rodina slušná (neřvou, nekradou, pracujou, děti chodí do školy), klidně budu bydlet vedle nich. Sousedi jsou turci, barák plný rusáků, ale problém s nima nemám. To spíš s těma našima „bílýma“ puberťákama co podrápou sprosťárnama celý výtah… a když jsme u té výchovy, rodiče o tom ani nevědí…Zkrátka Natálky je mi líto, ale je to jen jeden z mnoha případů popálenin, který se podle mě nestal s úmyslem zrovna jí ublížit. To je mi víc líto úmyslně týraných dětí, kterých je taky spoustu. Jen zrovna ona se stala symbolem rasismu a přijde mi, že se toho média chytla. Jen si vzpoměňte na kauzu Kuřim… teď už ticho po pěšině.
Teď obecně - prostě si myslím, že menšin je spousta, a my jsme většina. Proč mám být nějakým způsobem zvýhodňovaná jen jedna jediná skupina. To už se Natálky netýká, ale takoví vietnamci nebo rusové si na nic nestěžujou, nejsou s nima takový problémy a ani k nim není specifikcý přístup ze strany úřadů. To mají za to, že jsou „hodní“?
Jako bys mi to vzala z pusy. Zprávy o tom, že „světlejší“ utiskují „tmavší“ se vždy derou do popředí, ale zprávy opačného charakteru ne. A když vyjde na internetu článek, že skupina romů např.pobodala pana Vomáčku, po chvilce je článek z nějakého důvodu přepsán, že to byla pouze skupina mladíků.
Ale k věci, Natálky je mi samozřejmě líto jako kteréhokoliv jiného týraného dítěte či zvířete. S tou výchovou- vim že byly nějaké výzkumy, že rozdělili dvojčata hned při porodu a adali do odlišných prostředí. Nakonec se chovali podle těch vlivů prostředí, resp.podle výchovy. Myslim. Pokud si to dobře pamatuju.
zuzous, ale ked su deti dvojcata neznamena to predsa, ze maju rovnaku povahu. ![]()
a kto preboha za ucelom vyskumu rozdeloval dvojcata? ![]()
Sufik píše:
já vím, že Vientamci taky nejsou bez poskvrnky a ruskové už vůbec ne - ale moje poznámka byla na téma specifiký přístup úřadů k nim jako k menšině. A ten si myslím, že není. Že nemají žádné speciální výhody ani nevýhody jako většina. Na rozdíl od našich shnědších spoluobčanů, kteří si to na ten úřad jdou vyřvat a hrajou na rasismus i když se jim nic horšího ve srovnání s většinou neděje.
Hm, tak to mě přijde mnohem závažnější drogová a násilná kriminalita než to, že někdo křičí na úřadě (na ty nechodím, tak nemám ale osobní zkušenost…) a že řvou o rasismu.. no a co? mě to vůbec nevadí. Takovýto výkřiky ignoruju, proč by mě to mělo iritovat. Stejně jako mě nechávají klidným výkřiky Židů, že jsou tady diskriminovaní apod… taky si myslím, že je to hodně o prostředí, ve kterém vyrůstáš a to tě formuje nejvíc - proto je mě i líto těch dětí, co mají doma za vzory, protože více méně nemají moc šanci svůj osud změnit (a ani vůli, když je k tomu doma nevedou…). To však není jejich obhajoba - jen jsem tím chtěla uvést to že to není jediná skupina obyvatel, kerá se chová jinak než většina…
s těma vzorama doma nemůžu než souhlasit. Ale to není problém jen cikáňat, takových rodin je víc. Dlouho jsem pracovala s dětma a bylo přesně vidět, komu se doma věnují a komu moc ne. Zrovna tak, které dítě je z intelektuálního prostředí a které řekněme z poněkud jednodužšího. A tak to prostě je.
soldi píše:
zuzous, ale ked su deti dvojcata neznamena to predsa, ze maju rovnaku povahu.a kto preboha za ucelom vyskumu rozdeloval dvojcata?
To vim taky, nee
Asi chtěli získat co nejbližší si dva vzorky, nevim
Za účely výzkumu se dělalo kdeco, např.ty zvěrstva při tvoření nadřazené rasy nebo jak se to nazývalo, během války..
Lulje, El-Brno: nekoukám na úmysl nebo neúmysl, nejsem soudce, prostě dítě bylo popálené a tim to pro mě haslo. Statistiky nestuduju, takže nemůžu radit. Té malé je mi taky líto, ty parchanti za to byli odsouzeni. Jen mě na tom všem sere to, že pořád dokola média lidem do hlavy hustí, že se probrala a co bude teď následovat za léčbu a bla bla. A v době, kdy vysílaj svojí slavnou reportáž, tak na popáleninovém centru kdesi leží plno dalších takových dětí a po těch neštěkne ani pes, a vim, že si to třeba způsobily samy. A vůbec to by bylo na dlouho, je jasný, že jsem teda asi rasista, proto mě to tak sere. Vůbec, sere mě celej tenhle „právní stát“. Sorry.
Hm, já teda vidím velkej rozdíl v tom, jestli jde o úmyslné popálení nebo ne. Kdybych já úmyslně popálila svoje dítě, asi by se na mě taky dívalo snad jinak, než když na sebe dítě omylem zvrhne kafe (moje neúmyslná chyba…). A televize vysílá věci, které jim zvýší sledovanost - takže, pokud tě to nezajímá, přepni si a nekoukej. Asi je spousta lidí, kteří na to koukat chtějí, jinak by to v té televizi nebylo… mě taky v TV „vytáčí“ např. Babicovy dobroty - tak nekoukám a hezky se mě spí:-)
Já vim, ale jak jsem řekla, nehodnotim tady úmysl, je to jen muj názor. Jinak Babicu taky nesnášim, ale koukám na něj ![]()
Celkom zaujímavá diskusia..
Neviem, kto to tu písal, ale tiež si myslím, že otázka rasových menšín - povedzme v ČR a SR rómovia - nie je tak jednoduchá..Podľa môjho názoru je to bludný, začarovaný kruh, ktorý sa roky neriešil.
Myslím si, že rómovia sú bez výnimky diskriminovaný. A tou horšou formou diskriminácie - skrytou.
Reči typu nech si nájdu prácu,prečo nepracujú a bla bla sú fakt smiešne…
Nikto ma nepresvedčí, že ak mu na pracovný pohovor príde biely a cigán, v rovnakom veku, rovnakým počtom detí, s rovnakou kvalifikáciou - že si 99% vyberie bieleho…
Cigáni majú smolu…a väčšinou tí slušní…začnú byť frustrovaní a začína sa hnusný , bludný kruh..
Čo sa týka bielych - vezmime si poslednú streľbu v Devínskej Novej Vsi - neviem, ako je to v ČR, ale na Sr sa človek nevie brániť voči neprispôsobivému susedovi, nakoniec sa musí odsťahovať sám..neexistuje žiadna forma právnej cesty, proste vôbec nič, maximálne ten človek dostane pokutu, ktorú potom nezaplatí, lebo je v hmotnej núdzi…
Chcieť, aby cigánske osady len tak zmizli alebo aby sa stal zázrak a zrazu tam začali žiť slušne je tiež utópia (čo môže vyrásť z decka, ktoré je viac bité ako sýte? Ktoré žije v špine, hlade, kriku ???)
Riešenie je komplikované, drahé a ak sa na to niekto podujme, bude to malilinký krôčik za krôčikom…
Veľa ľudí píše, ako sa cigáni majú fasa…ja si to teda nemyslím a v živote by som s nimi nemenila…mám šťastie, že som sa narodila ako biela.
Veľmi pekná bola reportáž - kedy sa reportérka Slovenky obliekla do otrhaných šiat, postrapatila vlasy, trošku sa zaprášila a išla takto na pohovor a k lekárovi…povedala, že to bolo príšerné, ako sa k nej správali, ponižujúce..až nakoniec pri jednom „hraní“ nevydržala a rozplakala sa…
Ísť a podpáliť dom niekomu, kto má jedinú chybu - a to farbu pleti (pretože všetky ostatné veci , prehrešky sú diskutabilné) by som trestala aj doživotím..aby sa také indivíduá ako Skíni, Náckovia báli čo i len ceknúť…(nechápem, ako to niekto dokáže - stačil mi jeden výlet do Oswiencimu)
Hranica medzi „prevýchovou“ a porušovaním základných ľudských práv je veľmi, veľmi tenká…
A padla tu otázka, do akej miery pri správaní človeka zodpovedá výchova - môj názor je 98% výchova a 2%= patologické-psychologické stavy - ťažký sadizmus, schyzofrénia, porucha osobnosti a podobne..
Neviem, ako to je, ale nebolo veľa z masových vrahov v detstve týraných - psychicky, či fyzicky? (to teraz fakt neviem, ale tuším som to čítala)
Ináč je to fakt zaujímavá debata.. ![]()
Konečně někdo,s kým naprosto sdílím názor…úplně přesně do detailů vypsané. Taky nenávidím,jak stát tyhle lidi protěžuje a máte naprostou pravdu. O normálního bílýho smrtelníka by se nikdo tak hluboce nezajímal. Navíc v tom domě ani neměli co dělat. Ale stát samozřejmě každému romovi RÁD poskytne nové bydlení a samé výhody. Takže děkuji,uplně jste mi vzala slova z pusy.
Sharka69 píše:
Konečně někdo,s kým naprosto sdílím názor…úplně přesně do detailů vypsané. Taky nenávidím,jak stát tyhle lidi protěžuje a máte naprostou pravdu.
Sharko, jakým způsobem stát Romy protěžuje? já neznám ani jeden předpis, který by občany rozlišoval podle barvy pleti…
Co?Zas za ně někdo zaplatil dluhy?To se chce někdo vykoupit?Že to odneslo malé dítě je dost tragédie,že to ale neodnesl někdo z dospělých.Že by utekli a děti to nestihly?Koupili jim barák,Sivák dostal práci a zas maji exekuci?Kam se ty peníze ztrácí.Možná si to ani nezaslouží.Ale je to mediální tak se každý zajímá.Proč se taky nezajímají o jiný co potřebujou.Kolik je mezi bezdomovcema cikánů.Copak každý kdo má zdravotně postižené dítě dostava něco zadarmo?Tak proč zas oni.At se taky staraji oni,ne?Mě taky nikdo nic nedá zadarmo. ![]()