Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
9 mesicni dite uz sedi, leze, stoupa si… muzes mu prinest nejakou hracku (plysaka ne), jestli bude pekne do kocarku se projit. Rekni matce, aby ti ukazala, jak ho mas pochovat, podrzet mu flasku s pitim. Co ji mas rikat ti asi neporadim, tezko rict v jake bude ona nalade. Ona te kontaktovala tak pozde nebo se urceni otcovstvi tak tahlo?
Řekni jí promiň, že jsem ti nevěřil, že je to dítě mé, a čekal jsem devět měsíců, než mě soud dokopal k tomu, abych byl táta. Řekni mi něco o našem synovi. Třeba to pomůže. Tedy jestli to není hloupá poznámka pro tebe. Zavařil sis, jednoduché to nebude. Pokud to tedy nebylo tak, že ona ti odpírala dítě.
Tak asi záleží co dál,po tom určení otcovství? Zapsat do RL? Platit alimenty a výživné matce? Sblížit se s dítětem,naučit se pečovat a mít vztah? Řešit svěření do péče? Je toho hodně. Asi bych první schůzku vzala jako otukavaci. Můžete mít každý jiné představy. Hlavně v klidu a bez vzrušených emocí.
Ještě chci říct, že můj muž byl pro svoje první dítě taky takhle mladý tatínek a vztah s matkou taky nebyl úplně ideální, a dneska už je to slečna a vztah mají krásný. I přes brzký rozchod to zvládli udržet.
@Anonymní píše:
Dobrý den, možná je to zde divné ale píšu vám jako muž kterému je 23 let a má syna kterému je 9 měsíců, dneska mi bylo určeno otcovství a v sobotu se s ním mám poprvé vidět, na schůzce bude pochopitelně i jeho matka, s tou jsem dodnes nebyl v kontaktu proto jsem se nikdy neviděl ani se synem, je to mé první dítě, tudíž nevím co mě čeká, s jeho matkou jsme krátce před rozchodem neměli vůbec dobrý vztah, vůbec nevím jak se chovat, o čem mluvit s matkou mého dítěte, zkrátka vůbec nic, poradí mi někdo? Prosím o zachování anonimity, hloupé poznámky prosím také nepsat, děkuji
Malou hračku nebo hezkou knížku - leporelo (tvrdé desky) pro dítě, možná malou kytku pro matku a pevné nervy. Zkus si malého pochovat, třeba to přijde samo. Není to už křehoučké mimino, můj syn už tou dobou začínal chodit. To zvládneš!
Chtělo by si i ujasnit, jakým otcem chceš být, zda platit jen co musíš (výživné), nebo se podílet na dalších nákladech, které budou v budoucnu stoupat (kroužky, tábory, sportovní potřeby, elektronika) a řešit to s matkou. Jinak s kytkou bych byl opatrný, mohl by si s ní dostat přes hlavu. Ono neurčit otcovství dobrovolně, je vzkaz pro matku: kdoví s kým to máš.
Andelka83: „Tak asi záleží co dál, po tom určení otcovství? Zapsat do RL?“ To je otázka, samozřejmě že matrika vystaví nový rodný list s otcem.
„Platit alimenty a výživné matce?“ To je snad u slušného člověka samozřejmost. Jinak jaký je rozdíl mezi výživným a alimenty?
„Řešit svěření do péče?“ Včera bylo dítě soudem svěřeno do péče (vsadil bych se, že matce) a teď to zase řešit mi přijde poněkud brzy, možná v budoucnu.
@Lublrn píše:
Andelka83: „Tak asi záleží co dál, po tom určení otcovství? Zapsat do RL?“ To je otázka, samozřejmě že matrika vystaví nový rodný list s otcem.
„Platit alimenty a výživné matce?“ To je snad u slušného člověka samozřejmost. Jinak jaký je rozdíl mezi výživným a alimenty?
„Řešit svěření do péče?“ Včera bylo dítě soudem svěřeno do péče (vsadil bych se, že matce) a teď to zase řešit mi přijde poněkud brzy, možná v budoucnu.
Alimenty na dítě a výživné i matce. Nikdy jsi o tom neslyšel?
@Russet píše:
Můžete mi, prosím, dát odkaz na zákon, kde se řeší alimenty?
@Lublrn píše:
Můžete mi, prosím, dát odkaz na zákon, kde se řeší alimenty?
Najdi si to sám, prosím.
@Russet píše:
Takže to zákon řeší v §910 - §923 a mluví výhradně (a opakovaně) o výživném.
@Lublrn píše:
Takže to zákon řeší v §910 - §923 a mluví výhradně (a opakovaně) o výživném.
Mezi lidmi se tomu říká alimenty a výživné je oficiální název. Ale některé ženy netuší, že mají nárok výživného na sebe, tak jsem to odlišila názvem ![]()
Ne, tady porad nekdo musi slovickarit a delat chytryho ![]()
To je stejny jako s materskou, vsichni maj zazity ze jsou tri roky na matersky, malokdo v beznym hovoru treba s kamaradkou rekne mam se dobre, uzivam si rodicovskou dovolenou.. No tak proste taky chlapi plati alimenty ![]()
Tezko radit, kdyz nevime, co tomu predchazelo, jestli jste se rozesli, nez ses o diteti dozvedel, nebo jsi ji opustil v tehotenstvi, nebo ona tebe…pomerne „bezpecne“ by melo byt se bavit o diteti - predpokladam, ze te zajima, tak se vyptej - co umi, jak spi, co rad ji, jaky byl jako uplne male miminko…matky obecne o svych detech vypraveji rady…ale tezko rict, jak to bude…kdo pozadal o to urceni otcovstvi?
Dobrý den, možná je to zde divné ale píšu vám jako muž kterému je 23 let a má syna kterému je 9 měsíců, dneska mi bylo určeno otcovství a v sobotu se s ním mám poprvé vidět, na schůzce bude pochopitelně i jeho matka, s tou jsem dodnes nebyl v kontaktu proto jsem se nikdy neviděl ani se synem, je to mé první dítě, tudíž nevím co mě čeká, s jeho matkou jsme krátce před rozchodem neměli vůbec dobrý vztah, vůbec nevím jak se chovat, o čem mluvit s matkou mého dítěte, zkrátka vůbec nic, poradí mi někdo? Prosím o zachování anonimity, hloupé poznámky prosím také nepsat, děkuji