Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Zdravím, prosím, poraďte s výběrem kočárku. Nabídka je tak obrovská, že mi z toho jde hlava kolem. Mnohokrát děkuji.
Požadavky:
@Anonym 4908 Doporucila bych poupravit prvni kriterium. Silne nedoporucuji kupovat autosedacku jako soucast setu ke kocarku, takova vajicka byvaji nekvalitni sunty… Spis si vyberte kvalitni, bezpecne a prostorne vajicko a pak hledejte, zda je mozne ho nacvaknout na podvozek vybraneho kocarku. Vetsina kvalitnich vyrobcu s tim pocita a sedacky renomovanych znacek (napr. Römer) na jejich podvozky nacvaknout lze - bud primo nebo s pomoci adapteru.
Vicemene vse, co mas na seznamu, tak uz pred 12 lety splnoval napr. Gesslein (ja tedy nechtela korbu, ale vloznou tasku), ale aktualne nevim. Me tehdy na nem v praxi chybela jen rucni pribrzdovaci brzda (tehdy mel jen parkovaci - nevim, jak ted). Ale jde o drazsi (a bohuzel i tezsi) kocarek, ja mam 180cm a manzel skoro 2m, nevim, zda by to na tech tvych 160cm nebylo moc.
Určitě souhlasím s příspěvkem výše, a taky bych měla dotaz k jednomu z kritérií - proč zrovna s termínem porodu na konci října velkou korbu? To je naopak podle mého názoru jedno z mála časů pro porod, kdy ta velká korba potřeba není - na tu první zimu bude ještě mimino malinké a tu další zimu už bude dozajista ve sporťáku, tj. „končit“ v korbičce bude v době, kdy žádné velké oblékání a nabalování ve velkém fusaku nebude potřeba. Případně, kdyby byl genetický předpoklad, že bude to dítě nějak obzvláště velikého vzrůstu, ale to dle vašich výšek také nevypadá.
Naopak se ještě doptám - co kritérium velikosti/hmotnosti/složitelnosti do auta? Je pro tebe důležité, nebo nerozhoduje? Píšeš, že dobře odpružený - nevadí neotočná kola?
My jsme teď kupovali tutis uno3+. Korba prostorná, já mám 153 cm a pohoda, madlo má nastavitelnou výšku. Kola jsou to ty větší. Sporťák je do úplného lehu. Jsem s ním fakt spokojená. Tutis má i model s ještě větší korbou, myslím si že to je tutis viva, ale už takhle mi přijde velká. K tomu jsme koupili vajicko Cybex aton 5 i s Isofix bázi a k němu i adaptéry na podvozek kočárku takže vajíčko lze dát normálně na podvozek. Barev je na výběr asi 5. My máme šedou a paráda.
Ja mam Elfan Max Klasik. Ma vsechno co pises krome toho zipu/cvoku, ale stejne jsem ten textilni kryt nikdy nepouzivala. Vajicko je trosku sunt, s tim musim souhlasit, ale to bude u vsech techto kocarku. My ho mame jen na prvnich par kontrol u pediatra a pak hned, jak se mimi trochu zpevni, prechazime do otocne Britax, ktera je napevno v aute.
Odpruzena houpaci obrovska korba (skoro 90×40) je k nezaplaceni. Mam obe deti 4,5 kg, druhy syn by se do klasickeho kocarku s korbickou delky 75 cm nevesel ve 2 mesicich. Kocarek projede a vydrzi vse, pouzivala jsem ho denne do 2 let.
@KackaHracka píše:
Ja mam Elfan Max Klasik. Ma vsechno co pises krome toho zipu/cvoku, ale stejne jsem ten textilni kryt nikdy nepouzivala. Vajicko je trosku sunt, s tim musim souhlasit, ale to bude u vsech techto kocarku. My ho mame jen na prvnich par kontrol u pediatra a pak hned, jak se mimi trochu zpevni, prechazime do otocne Britax, ktera je napevno v aute.
Odpruzena houpaci obrovska korba (skoro 90×40) je k nezaplaceni. Mam obe deti 4,5 kg, druhy syn by se do klasickeho kocarku s korbickou delky 75 cm nevesel ve 2 mesicich. Kocarek projede a vydrzi vse, pouzivala jsem ho denne do 2 let.
To s tím vajíčkem myslíš vážně nebo si děláš srandu
?
Jednak bys neměla v autě VŮBEC používat autosedačku z kočárku a jednak dítě ve vajíčku musí být dokud samo nesedí aspoň tři měsíce. Kvalitní vajíčko má mít dítě minimálně do roku.
@krajta píše:
To s tím vajíčkem myslíš vážně nebo si děláš srandu?
Jednak bys neměla v autě VŮBEC používat autosedačku z kočárku a jednak dítě ve vajíčku musí být dokud samo nesedí aspoň tři měsíce. Kvalitní vajíčko má mít dítě minimálně do roku.
Zrejme jsme se nepochopili, do auta mame toto https://www.mall.cz/…-blue-marble?…
Ale neni nic horsiho, nez jit s cerstve narozenym miminkem k pediatrovi pouze v kocarku, ktery musis nechat na chodniku pred strediskem a pak “operovat” s ditetem v naruci. K pediatrovi tudiz chodim s “sunt” vajickem na kocarkovem podvozku, dokud se do nej dite vejde. Podvozek necham venku, vejce beru s sebou do ordinace.
@KackaHracka píše:
Zrejme jsme se nepochopili, do auta mame toto https://www.mall.cz/…-blue-marble?…
Ale neni nic horsiho, nez jit s cerstve narozenym miminkem k pediatrovi pouze v kocarku, ktery musis nechat na chodniku pred strediskem a pak “operovat” s ditetem v naruci. K pediatrovi tudiz chodim s “sunt” vajickem na kocarkovem podvozku, dokud se do nej dite vejde. Podvozek necham venku, vejce beru s sebou do ordinace.
Tahle sedačka není pro malé dítě vhodná, ani když vyroste z vajíčka a už vůbec ne pokud nesedí. Ano, výrobce uvádí, že je od narození, ale stejně tak výrobci nosítek-visítek píšou, že jsou ergo, výrobci chodítek jak jsou super taky pomalu od narození…
Reálně tahle autosedačka nemá žádné vložky, i roční dítě v ní plave, a široká otevřená hlavová opěrka nechrání dobře hlavu, zvlášť při bočník nárazu.
Pokud aspoň trochu můžete, kupte prostorné vajíčko. To vám vydrží klidně do roka a půl a pak už ta britaxka bude ok ![]()
V šuntu z trojkombinace bych nejela ani jednou. Opilé hovado to do vás může napálit i 100 metrů od domu.
@aanysek tak do toho britaxu se musí koupit novorozenecká vložka, pak je opravdu od narození ☺️ to mají i v popisu, že není součástí ale lze dokoupit.
@Magda26 To úplně nemusí být pravda, spíš bych doporučila si autosedačku proklepnout zvlášť. Omrknout ADAC testy apod.
Asi měsíc zpátky jsem kupovala sadu kočárku s vajíčkem a základnou a v testech vychází jako jedna z těch nejlepších.
Nicméně autorce bohužel neporadím, kupovala jsem kočárek trojkolku.
@aanysek píše:
Tahle sedačka není pro malé dítě vhodná, ani když vyroste z vajíčka a už vůbec ne pokud nesedí. Ano, výrobce uvádí, že je od narození, ale stejně tak výrobci nosítek-visítek píšou, že jsou ergo, výrobci chodítek jak jsou super taky pomalu od narození…
Reálně tahle autosedačka nemá žádné vložky, i roční dítě v ní plave, a široká otevřená hlavová opěrka nechrání dobře hlavu, zvlášť při bočník nárazu.
Pokud aspoň trochu můžete, kupte prostorné vajíčko. To vám vydrží klidně do roka a půl a pak už ta britaxka bude ok
V šuntu z trojkombinace bych nejela ani jednou. Opilé hovado to do vás může napálit i 100 metrů od domu.
Mame v sedacce novorozeneckou vlozku a ne, opravdu v ni nase deti neplavou. Naopak ve vajicku mel prvni ve 4 mesicich hlavicku soubezne s operkou a nevesel se na sirku raminky (vyzkouseno nekolik vajicek),proto jsme nakonec zvolili tuto. Pokud bychom meli cekat, az si sedne, nejezdili bychom do jeho 9 mesicu, kdy mel 12 kg a nosil velikost 92.
Ale chapu, ze ne kazdy ma deti, ktere maji v mesici 6,5 kg. ![]()
@Klarys1 píše:
@aanysek tak do toho britaxu se musí koupit novorozenecká vložka, pak je opravdu od narození ☺️ to mají i v popisu, že není součástí ale lze dokoupit.
Ani s „novorozeneckou“ vložkou není od narození. Ty vložky tam běžně mají i dvou a tříleté děti, protože jinak je jim sedačka velká. Tohle ti řekne každý dobrý prodejce autosedaček.
Opravdu pro novorozence (a celkově nesedící dítě) vhodná není. Ten má mít kvalitní vajíčko uzpůsobené opravdu tomu malému tělíčku a ne sedačku, která pomocí jedné vložky má zajistit, že sedačka sedne jak 3 kg miminku, tak 18 kg čtyřletému dítěti.
My několik těchhle otočných sedaček zkoušeli synovi v 9 měsících, to měl asi 8 kg a i tak mu ty sedačky byly velké.
Teď jsem do ní pro zajímavost zkusila dát čtyřměsíčního syna a to je katastrofa, to s bezpečným cestováním nemá nic společného.
@aanysek píše:
Ani s „novorozeneckou“ vložkou není od narození. Ty vložky tam běžně mají i dvou a tříleté děti, protože jinak je jim sedačka velká. Tohle ti řekne každý dobrý prodejce autosedaček.
Opravdu pro novorozence (a celkově nesedící dítě) vhodná není. Ten má mít kvalitní vajíčko uzpůsobené opravdu tomu malému tělíčku a ne sedačku, která pomocí jedné vložky má zajistit, že sedačka sedne jak 3 kg miminku, tak 18 kg čtyřletému dítěti.
My několik těchhle otočných sedaček zkoušeli synovi v 9 měsících, to měl asi 8 kg a i tak mu ty sedačky byly velké.
Teď jsem do ní pro zajímavost zkusila dát čtyřměsíčního syna a to je katastrofa, to s bezpečným cestováním nemá nic společného.
konečně někdo rozumný. Škoda jenom že většina rodičů si neuvědomí, dokud se něco nestane, že pro novorozence pouze kvalitní vajíčko 0-13 kg se vložkami, ideálně značka avionaut nebo Nuna. Dát novorozence do sedačky 0-18 je o zdraví.
Za sebe můžu doporučit kočárek Roan bass next v dvojkombinaci a k tomu koupit kvalitní vajíčko - my máme Maxicosi na adaptérech. Kočárek využíváme přes rok, hluboká korba byla perfektní, dubnové dítě jezdilo do prosince, pak šlo do sporťáku. Má super odpružení, je příjemně vysoký tak se k miminku nemusíte tolik shýbat. Má spoustu krásných barev na výběr. Celkově velká spokojenost a klidně bych ho koupila znovu.