Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Hanullka píše:
Tak jsem mimo. Od ledna jsem nemocna a na osobnim mi rekli, ze bonus na dite dostanu vyplaceny cely. Tak jak to tedy je? Ten se prece pocita zvlast.
No asi předpokládali, že ještě v tom roce budeš pracovat a budeš mít příjmy vyšší než šestinásobek minimální mzdy… jinak nemáš nárok na vyplacení bonusu na dítě…
No tak to je sila. Budu to muset prevest na manzela. Ze marodim, to vedi. Ja vim, ze z PN se neplati dane, ale danovy bonus je tam vyplaceny zvlast…
@Hanullka Ale pro nárok na daňový bonus je podmínkou mít zdanitelný příjem za rok alespoň 48 tis. a to prostě nesplníš.
Ja uz asi vim. Dostanu celkem vysoky odstupny, takze tech 48 000 prekrocim.
A jaktože nám nic nevraceli v roce 2012 když v roce 2011 jsem pracovala do dubna a manžel do prosince to nám nějakou částku větší nevracel ![]()
@TynaCut Možná vám daňový bonus vypláceli u každé výplaty, nebo to vyšlo tak, že nebylo co vracet… ale to se takhle odhadem nedá říct… případně jste o vyrovnání daní nežádali, nebo jste si nedali sami daňové přiznání…
No teď to vidím… manžel už nebyl zaměstnaný, takže mu to neudělal zaměstnavatel a on si o to sám asi nepožádal… případně ty…
Mě práve řekli, že to bude až další rok, tak já to nechápu
a údajně to má bý i za mě?
@TynaCut Pokud jde o vyrovnání daní za rok 2011, vyžádejte si od bývalého zaměstnavatele potvrzení o zdanitelných příjmech. Z toho zjistíš vše. V první řadě tam bude uvedeno, zda již bylo nebo nebylo provedeno roční zúčtování. Pokud provedeno nebylo, podáte si daňové přiznání na FÚ. Kromě toho je vhodné podívat se do kolonky Úhrn sražených záloh, na tomto potvrzení zda vůbec byla nějaká záloha sražena. A do kolonky vyplacený bonus. Pokud v této kolonce bude částka 11604,– (a násobek za každé další dítě) a v kolonce sražená záloha 0,– Kč, pak nemá smysl si přiznání podávat. Pokud tam bude cokoliv jiného, podejte si přiznání.
Pokud jde o daně za 2012, pak - pokud se něco nezmění- nemáte žádný zdanitelný příjem, tudíž ani žádnou zálohu na daň sraženou, pak není ani co vracet.
@TynaCut píše:
Mě práve řekli, že to bude až další rok, tak já to nechápua údajně to má bý i za mě?
Další rok bylo asi myšleno, že si manžel, pokud bude zaměstnán a bude mít dostatečný příjem, čili i vyšší daň, bude si moct uplatnit slevu na manželku s nízkým příjmem do 68 tisíc… ale zase to by mu vrátili jen v případě, že by bylo z čeho…
Jinak se fakt dá těžko říct, proč vám nevrátili nic letos - k tomu by to chtělo vědět, kolik měl celkem příjmy, jaké částky mu strhli, co vše za slevy si uplatňoval…
No vím že malého mu strhávali nějak kolem tisícovky za měsíc, nevím prej by nám měli vracet i víc, že je na pracáku ![]()
@TynaCut píše:
No vím že malého mu strhávali nějak kolem tisícovky za měsíc, nevím prej by nám měli vracet i víc, že je na pracáku
Hele, ještě jednou… takhle je to jen plácání do vody… pokud je na pracáku celý rok, tak nemá žádné příjmy, neplatí žádné daně a nemají mu tudíž co vrátit… jediná věc, která se vyplácí i do mínusu (čili když odvede menší daně než je sleva na dani) je daňový bonus na dítě, ale ten je podmíněn minimálním příjmem v tom roce 48 tisíc… pokud není žádný příjem, není ani daňový bonus, ani sleva na manželku, prostě nic… z nuly nic vrátit nejde…
Podívej se do výplatních pásek, pokud nemáš souhrn příjmů za celý rok, tam to taky bude uvedené… a to jak celá vyčíslená daň, tak sleva na dítě, případně i vyplacený bonus, a skutečná stržená daň… a podle toho se pak můžeme odrazit dál…
@Regina Hero píše:
Další rok bylo asi myšleno, že si manžel, pokud bude zaměstnán a bude mít dostatečný příjem, čili i vyšší daň, bude si moct uplatnit slevu na manželku s nízkým příjmem do 68 tisíc… ale zase to by mu vrátili jen v případě, že by bylo z čeho…
Jinak se fakt dá těžko říct, proč vám nevrátili nic letos - k tomu by to chtělo vědět, kolik měl celkem příjmy, jaké částky mu strhli, co vše za slevy si uplatňoval…
Zakladatelka porodila loni v červnu, tak do konce roku byla pravděpodobně na mateřské a ta se počítá do příjmu, takže nejspíš překročila těch 68 tis. a manžel si ji nemohl odečíst z daní. A jestli neuplatňovali úroky z hypotéky, tak asi fakt nedostali nic moc. ![]()
Takže jsem to zjišťovala přes účetní u tchýně v práci, protože mě to nedalo, tak prej za 2011 jsme nedostali nic protože jsem porodila v 6/2011 a do konce roku byla vlastně mateřská což přesáhlo asi těch 68tis. a za rok 2012 nic nedostanem, protože je manžel nezaměstnaný, tutíš nám nemají z čeho vracet, jak jste psaly, prej jen dostanem nějakou malou částku kolem co dává pracák nějaký bonus na dítě. Tak alespoň něco. děkuji holky moc za rady ![]()