Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Holky, můžu se zeptat? Když jste rodily doma, rešily jste nějak křik u porodu kvůli sousedům? Já jsem si docela u porodu zařvala a říkala jsem si, že rodit takto v paneláku, tak by to bylo asi pro všechny dost nepříjemné ![]()
Evelína píše:
Holky, můžu se zeptat? Když jste rodily doma, rešily jste nějak křik u porodu kvůli sousedům? Já jsem si docela u porodu zařvala a říkala jsem si, že rodit takto v paneláku, tak by to bylo asi pro všechny dost nepříjemné
V závěru jsem řvala dost, ale trvalo to jen pár minut (a to jsem samozřejmě neřvala celou dobu v kuse, mezi kontrakcema jsem byla potichu
). Syn se narodil večer, tak rušení nočního klidu nehrozilo. Bydlíme v cihlové novostavbě s 5 byty, takže je to asi trochu lepší než panelák, ale třeba dupání nad náma je tu slyšet. Nevím, ptala jsem se sousedky, která obvykle třeba slyší, když v noci brečí Klárka, ale toho večera prý nic neslyšela
Ono kdyby se chlap třískl kladivem do ruky, tak by řval taky, že. Furt lepší slyšet chvíli rodící ženskou, než pravidelně nějaký souložící pár ![]()
Evelíno, řvu hodně, ale nikdo si nestěžoval, ani v paneláku, ani v kamenném domě. Sousedi vůbec nezaregistrovali, že jsme rodili. Děti samy o sobě řvou taky dost ![]()
Nemáte někdo tucha, kolik zvládne PA takových domaporodů za měsíc? Asi ne moc, aby jí nerodili dvě holky na ráz. Rodí ještě někde i v poridnici?
Alpaka píše:
Nemáte někdo tucha, kolik zvládne PA takových domaporodů za měsíc? Asi ne moc, aby jí nerodili dvě holky na ráz. Rodí ještě někde i v poridnici?
Mě ta moje říkala, že podle TP se dá tak max. 1 žena na týden, tedy do měsíce 4. Ale samozřejmě, že se muže pak stát, že rodí dvě naráz, ale ta pravděpodobnost je dost malá.
Žen, které chtějí rodit doma zas tolik není. Moje PA brala všechny, v exponovaných měsících měla třeba 5 na měsíc. S naším porodem to bylo tak, že rodila den před náma, pak v noci s náma a když si lehla, tak ji vzbudili k dalšímu porodu. Ale běžné vytížení to určitě nebylo, dělala i jiné věci.
Tiež som si zavrešťala v konečnej fázi pôrodu dosť (bola som i zachrípnutá následne
, ale nikto nič nepočul. Bývame v RD, nad hlavou mám tchýni, tá vôbec netušila, že rodíme ![]()
Moja PA pracuje normálne v pôrodnici (povedala by som, že má minimálne 20 rokov praxe), domáce pôrody má ako „bočák“ ![]()
Aha, takze jste rekly detem, ze ted muzou kricet a zacly jste rodit ![]()
Fakt zajimave. Rada si o domacich porodech ctu, fakt mate muj obdiv. Pro me osobne je to ale porad tak trochu sci-fi ![]()
Evelína píše:
Aha, takze jste rekly detem, ze ted muzou kricet a zacly jste rodit
Fakt zajimave. Rada si o domacich porodech ctu, fakt mate muj obdiv. Pro me osobne je to ale porad tak trochu sci-fi
Gabiko, vzdyt rikam, ze je to pro me sci-fi ![]()
Aha, ja jsem si prave myslela, ze zeny rodi doma i proto, aby mohly byt hned s rodinou a se svymi detmi. Ale asi je to jak u koho, ze? ![]()
Evelína píše:
Gabiko, vzdyt rikam, ze je to pro me sci-fi
Aha, ja jsem si prave myslela, ze zeny rodi doma i proto, aby mohly byt hned s rodinou a se svymi detmi. Ale asi je to jak u koho, ze?
Tak třeba my jsme Klárku odvezli dopoledne k babičce (mojí, takže prababičce
), porodila jsem večer a ráno ji manžel zase dovezl. Přecejen jí v době porodu byl jen rok a půl, zaprvé by se mohla bát, proč se maminka tak divně chová a taky by si s ní manžel musel hrát a nemohl by tudíž asistovat mě. I když se nakonec ukázalo, že jsem asistenci potřebovala jen poslední dvě hodiny, ale to jsme předem nemohli vědět.
Evelína píše:
Gabiko, vzdyt rikam, ze je to pro me sci-fi
Aha, ja jsem si prave myslela, ze zeny rodi doma i proto, aby mohly byt hned s rodinou a se svymi detmi. Ale asi je to jak u koho, ze?
Hm, to ja nepotrebujem, aby pri pôrode okolo mňa behali deti… Mám rada kľud, a rovnako na zotavenie po pôrode si rada ten kľud užijem
Zároveň bolo príjemné, že boli deti blízko, a keď chceli, mohli na hoďku prísť „na návštevu“ domov sa zahrať, pozrieť na malú… A že bol manžel stále pri mne doma bolo obrovské plus!
Při prvním porodu spala dcera celou dobu ve vedlejší místnosti.
U druhého to vyšlo tak, že si moje máma děti zrovna vzala na noc k sobě. Nevěděla, že se chystám rodit. Když se dozvěděla, že jsem porodila, nabídla nám, že si děti nechá ještě jeden den. Souhlasila jsem, protože jsem první den jen ležela, ale trochu mě mrzelo, že s námi nebyli.
Terem, jinak by jsi deti mela i na porod doma?
Me by i zajimalo, jak by ten porod vnimaly ![]()
Gabiko, ted nevim, jestli jsi to uz psala, ale chci se zeptat, jestli jsi vsechny deti rodila doma?
Příspěvek upraven 01.12.10 v 21:52
Evelina ja treba rodila v porodnici a starsi, v ty dobe 16-ti mesicni, prisel za brachu za dve hodiny po narozeni. Je fakt, ze u samotnyho porodu bych ho nechtela.