Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky, zajímají mě Vaše zkušenosti s porody doma, kdo jste doma rodily, jeslti byly nějaké komplikace apod…Jinak vy co se vám porody doma nezdají prosím ani nepiště. Nezajímá mě diskuze o tom zda porody doma ano či ne, ráda bych pouze načerpala zkušenosti.Anebo piště holky vy co o tom rodit doma alespoň přemýšlíte či se chystáte. Já rodila v porodnici, ale kvůli docela nepěkným zkušenostem pro příště jsem už docela rozhodnutá být doma.
Barush píše:
Ahoj holky, zajímají mě Vaše zkušenosti s porody doma, kdo jste doma rodily, jeslti byly nějaké komplikace apod…Jinak vy co se vám porody doma nezdají prosím ani nepiště. Nezajímá mě diskuze o tom zda porody doma ano či ne, ráda bych pouze načerpala zkušenosti.Anebo piště holky vy co o tom rodit doma alespoň přemýšlíte či se chystáte. Já rodila v porodnici, ale kvůli docela nepěkným zkušenostem pro příště jsem už docela rozhodnutá být doma.
Ahojky, jsem docela zvědavá na reakce, dobrý téma
Hlavně jsem zvědavá, jestli se tady do tebe někdo pustí nebo ne
, protože některý uživatelky se v rýpání vyžívají ![]()
Chtel jsem rodit doma, ale nejak jsem zanedbala pripravu, nejak mi prisel ten porod tak nerealny, ze jsem se nezeptala porodni asistentky na takove ty prakticke veci, jako za jak dlouho u nas bude, kdyz zavolam. A pak najednou to byl desnej fofr, ja zpanikarila, ze to PA nestihne. Tak jsem zarvala, ze jedem do porodky. Zpetne to bylo hodne spatne rozhodnuti, protoze i kdyz se slo ihned tlacit, tak doktori zvrzali co mohli, v podstate se se mnou nikdo nebavil. Porod na zadech, nastrih, medikace, odnos ditete…
Ted jsem tehotna podruhe. Uz trochu jinak prozivam tehu, je mi vyborne, takze prvni kontakt s gyndr probehl ve 13.tt, odmitla jsem vnitrni vysetreni, genetiku, zkratka to tehotenstvi vic prozivam a min do nej rejpu.
Na zacatku druheho trimestru je jeste brzo na nejake zavery, zda doma rodit budu, je tu jeste spousta faktoru, ktere ti celym muzou poradne zamichat (vyvojove vady, poloha ditete, jeho prospivani…), nicmene plan je zatim rodit doma. Vim toho vic, nejsem vydesena prvorodicka, vim, ze bych to snad zvladla, i kdybych rodila prekotne a PA to nestihla.
Doma rodim primarne proto, ze v Praze neexistuje porodnice, kde bych mohla porodit normalne - bez urychlovani, dlouhodobeho poutani na monitor, medikace, odnosu ditete.
Tak nekdy ve 20.tt budu kontaktovat PA, nejak to trochu proberem, na poradnu budu chodit k ni, kdyz mi nic nebude, abychom meli cas se seznamit, vybudovat vzajemnou duveru, to jsem u prvniho porodu zanedbala, PA mi vlastne nesedla a ja nechapala, ze to musi byt alespon trochu „moje“ krevni skupina.
Takze tenhle prispevek je spis o tom, jak jsem doma nerodila a jak napodruhe snad doma porodim ![]()
Nicmene kdybych mela jistotu, ze budu moct prirozene porodit v porodnici, rodila bych primarne v porodce, domporod je pro me nouzove vychodisko. Uz treba jen proto, ze budu mit dom dvoulete dite, vsechno papirovani a obihani a tak.
Ahoj Barush!
Nevím, jestli jsi to už náhodou nezkoušela, ale třeba u sousedů (baby-cafe) je domorodek několik.
Problém je, že už od včera se nemůžu na ty stránky dostat, ale doufám, že se to zase rozchodí.
Tak teď jsem přišla na to, že adresa je jiná… vip.baby-cafe. ![]()
Příspěvek upraven 18.11.10 v 18:52
Mas moji podporu a drzim palce, at ti to vyjde podle predstav! Jinak nevim, jak je to tady s domporody, u sousedu (BC) je to provarene tema, kde se hodne dozvis!
Spíš doporučuji se kouknout na Baby-cafe, tam se to domarodkami jen hemží a určitě se dočteš spousty zajímavých informací.
Po prvním porodu bych nejradši taky zůstala doma, ale jsem srab, navíc mám trochu zdravotní komplikace, tak by si mě možná žádná PA k domporodu ani na triko nevzala ![]()
Gina108 píše:
Spíš doporučuji se kouknout na Baby-cafe, tam se to domarodkami jen hemží a určitě se dočteš spousty zajímavých informací.
Po prvním porodu bych nejradši taky zůstala doma, ale jsem srab, navíc mám trochu zdravotní komplikace, tak by si mě možná žádná PA k domporodu ani na triko nevzala
Hm, jsem na tom podobne a desne mne to mrzi. Me by si teda na triko nevzala urcite ![]()
Ahoj také mě zajímají odpovědi též jsem nad tím uvažovala,protože jsem chtěla porod vést já a né doktor a nakonec jsem byla v nemocnici a porod mi vyvolávali a malej se narodil po 38 hodinách.Držím palečky
Ahoj, taky jsem o tom uvažovala, ale neměla jsem na to náturu, i když porod v porodnici mě i malýmu zachránil život. Vše bylo podle doktorů v pořádku, ale ve skutečnosti nebylo. Doma bych ráda rodila, je to úplně o něčem jiném než v porodnici. Takže tobě i mimísku držim palečky, aby to dobře dopadlo a podle tvých představ.
Ahoj Barush, já jsem reagovala už u tvého deníčku. Před 1. porodem jsem zvažovala porod doma, ale neměla jsem pak tu odvahu. Pak v porodnici to pěkně zkonili a byl VEX.
Podruhé jsem šla do porodnice s vlastní PA, kterou jsem znala z předporodních kurzů. Byla obeznámená s porodním plánem a s historií 1. porodu a celý porod vedla. Upřímně říkám, že nebýt jí, zase by možná byly komplikace. Doktorka stála se založenýma rukama a znuděně říkala: Jste celá stažená, takhle tu neporodíte. Pomoc veškerá žádná. Já v tu chvíli pomalu nevěděla, kde mám ruce a nohy, natož které svaly mám uvolnit. Moje PA mi při vnitřním vyšetření v podstatě ukázala, co a jak, a malá se narodila za pár minut.
Kdybych rodila potřetí, vzala bych si tutéž PA a šla rodit ambulantně do porodnice.
Pokud chceš opravdu rodit doma, určitě s kvalifikovanou a zkušenou PA, které věříš a důvěřuješ. Podle mě dula nestačí. Ale zas si myslím, že PA, která pracuje v některé nemocnici, do toho nepůjde. Každopádně držím moc palce!
A jak píšeš v deníčku, že zvažuješ vzít si dulu do porodnice - určitě lepší než jen s manželem, který toho zas až tak moc nevybojuje, ale i tak počítej s tím, že ji nenechají nic dělat, fakt maximálně bude bojovat za naplňování tvého porodního plánu. Já jsem rodila s PA, která byla zaměstnankyní nemocnice, kde jsem rodila, takže jen díky tomu mohla porod i vést. Chtěla jsem do jiné porodnice, ale tam by ji pracovat nenechali, tak jsem ještě na poslední chvíli měnila porodnici.
teda holky, já vám všem držím palce.Já teda vím co a jak, kdyby prcek vykouk doma, nebo po cestě do porodnice, klidně bych do toho po druhý šla, kdyby k tomu konečně byl systém
.To, že chtěj ženský rodit jinak než v porodnici o něčem svědčí, né? Ale u nás se na to seje. Mě docela štve, že se pořát blokuje povolení porodních domů, do toho bych šla ihned a maminky se zastrašují.Nikdo nezaručí, že to v porodnici bude bez komplikací, ba jsem četla, že je tam riziko trochu vyšší(zásahy, léky)myslím u fyziologického porodu.
Já jsem pro právo volby - ať rodí kdo kde chce a jsou mu k tomu poskytnuté prostředky. ![]()
Dobrý večer holky!
já jsem u druhého uvažovala i o porodu doma a studovala info.
Nakonec jsem zvolila porodnici ve Vrchlabí
Byla jsem o 100% spokojenější než u 1.porodu! - doporučuji! Rodila jsem s manželem a PA. Doktor přišel po 12hodinách na posledních 5 minut. Ani se mě nedotkl, vlastně kontroloval našeho malého .. aspoň já to tak vnímala. Naštěstí nebyla žádná komplikace, ale psychika dělá hodně. Byla jsem v malém pokojíku, v klidu, v soukromí, ve tmě
.. mám příspěvek v rubrice „Porodnice“
Zakladatelce přeji ať vše proběhne podle jejích představ a hodně zdraví!
Holky, mile jste mě překvapily
…čekala jsem spíš reakce typu jaký blázen může chtít rodit doma…Jo a možná jsem to špatně napsala, teď ještě miminko nečekáme
teda vlastně možná
![]()
Gladys:Držím pěsti aby to vyšlo dle tvých představ
LucaLuca:Njn, mě se ten porodtaky nejspíše zpomalil kvůli tomu stresu, když jsem viděla to chování některých zaměstnanců.Holt takhle to asi v tom našem těle funguje…že na to potřebujem klid.
PeBa:A ty porodní domy to je co přesně??
Jsem zdravotník a tužíž na porod doma srab.Bohužel vidím komplikace,které mohou nastat.
Ale myslím,že ideální řešení by bylo,aby porody byly víc domácí,ale v porodnici s lékařem a technikou za zády pro případ co kdyby…Aby se maminka cítila jako doma.A hlvně aby byla diskuze mezi pacientkou a lékařem,aby si oba mohli sdělit přání a potřeby.
Prvně jsem rodila skoro před 20-ti lety a za tu dobu se ušel veliký kus cesty.Za prvé otec u porodu to bylo něco nemyslitelného.Ležela jsem na hekárně s vícero rodičkama,sestra chodila jen občas,ženský řvaly bolestí.Neexistoval epidurál,míč,žebřiny,vana…nic…jen holá postel,stísněné podmínky,nešlo ani pořádně chodit,nebylo místo.Sestra nás prohlídla a vždy někoho z nás vzala na sál-připadala jsem si jako když jdu na pořážku.
Takže z tohoto pohledu si říkám,že doba postoupila hodně kupředu a to je moc dobře.
Anonymní píše:
Ale myslím,že ideální řešení by bylo,aby porody byly víc domácí,ale v porodnici s lékařem a technikou za zády pro případ co kdyby…Aby se maminka cítila jako doma.A hlvně aby byla diskuze mezi pacientkou a lékařem,aby si oba mohli sdělit přání a potřeby.
Prvně jsem rodila skoro před 20-ti lety a za tu dobu se ušel veliký kus cesty.Za prvé otec u porodu to bylo něco nemyslitelného.Ležela jsem na hekárně s vícero rodičkama,sestra chodila jen občas,ženský řvaly bolestí.Neexistoval epidurál,míč,žebřiny,vana…nic…jen holá postel,stísněné podmínky,nešlo ani pořádně chodit,nebylo místo.Sestra nás prohlídla a vždy někoho z nás vzala na sál-připadala jsem si jako když jdu na pořážku.
Takže z tohoto pohledu si říkám,že doba postoupila hodně kupředu a to je moc dobře.
Tak takový ideální stav bych brala taky.
Bohužel je to o lidech (personálu) věřím, že přirozený porod s dobrou PA se dá prožít i v té nejzaostalejší porodnici.
Hmm, před dvaceti lety bych snad zůstala raději bezdětná
![]()