Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Rodila jsem první dítě ambulantně, další doma s PA. Na PA oceňuju mimo jiné zařízení veškerých papírů pro doktory a pro matriku, jednání s matrikářkami bylo z porodu to nejhorší.
Pro mě osobně nemá porodní dům význam, stejně tam není doktor a zázemí jako v nemocnici, ocenila bych větší vstřícnost k ambulantním porodům.
…zajímavé, a nevíte, kdy bude konečně víc domů po republice?
ale odejít po porodu klidně z porodnice můžeš, né
podepíšeš revers a jdeš i s děckem
Já ti fandím mám sice už děti tři ale jsem hroznej srab a možná i trošku hysterka já jsem o tom taky uvažovala,jako rodit doma jen jsem neměla odvahu to tak nakonec udělat. Přeji ti moc štěstíčka a at jste oba v pořádku ![]()
Tak ja verim, ze pro spoustu lidi by porodni dum vyznam mel. Ja si treba moc nedovedu predstavit rodit u nas doma v panelaku (doma se tu zas tak necitim). Slyset je tu kdeco ![]()
Taky jsem o porodu doma uvažovala… Miminko se ale narodilo o 3 měsíce dřív, takže nevím, jak by to nakonec dopadlo… ![]()
Mě osobně by asi nejvíc vyhovoval porodní dům, anebo porodnice jako Vrchlabí… Když jsem byla poprvé těhotná (před 2 roky), tak jsem zjistila, že PD na Bulovce byl zrušen a ve Vrchlabí zrovna probíhaly změny, takže taková nejistá situace pro mě…
Tak jsem se radši předběžně domluvila na porodu doma, no…
Teď řeším stejný problém, ale zvolila jsem trochu jiný postup… Nejdřív jsem kontaktovala dulu, která doprovází i do Vrchlabí, jenomže ona mě od této porodnice trochu zrazuje, něco ve smyslu, že už to není, co to bývalo, tak jsem z toho opět nějak nemoudrá… ![]()
Jinak ze svého prvního porodu mám takové smíšené pocity… Pro mě to byl porod řekla bych hodně lehký, chápu, že situace byla vážná a pro personál hodně nestandardní, ale za mínus považuju absolutní nekomunikaci se mnou a tak nějak se obávám, že by to mohlo podobně probíhat i za „normálních podmínek“… ![]()
Anonymní píše:
Ahoj, já jsem doma rodila, celkem nedávnoVšechno šlo krásně, až na tu bolest
Ale moc jsem se natrhla, takže jsme nakonec museli jet na šití do nemocnice. Tam to ale proběhlo nečekaně hladce a po několika hodinách jsme zase šli domů.
Tak jestli tě něco zajímá, můžu se pokusit odpovědět
Tak to jste si asi s miminkem krásně užili prvních okamžiků?A rodila si s PA?Nemohla tě zašít ona?Jinak by mě zajímalo co sis všechno chystala?Osušky, deky, víc mě nenapadá…?
Mmch, v PD Čáp se rodit dá
Tak to jste si asi s miminkem krásně užili prvních okamžiků?A rodila si s PA?Nemohla tě zašít ona?Jinak by mě zajímalo co sis všechno chystala?Osušky, deky, víc mě nenapadá…?
Terem píše:
Rodila jsem první dítě ambulantně, další doma s PA. Na PA oceňuju mimo jiné zařízení veškerých papírů pro doktory a pro matriku, jednání s matrikářkami bylo z porodu to nejhorší.
Pro mě osobně nemá porodní dům význam, stejně tam není doktor a zázemí jako v nemocnici, ocenila bych větší vstřícnost k ambulantním porodům.
Hmmm, papírování asi není nic moc…Je pravda že když tady řekneš že chceš rodit ambulantně anebo doma tak se na tebe pak hodně lidí kouká skoro jak na vraha
A dětská doktorka se k vám přišla podívat po jak dlouhé době po porodu?
rébi píše:
Taky jsem o porodu doma uvažovala… Miminko se ale narodilo o 3 měsíce dřív, takže nevím, jak by to nakonec dopadlo…![]()
Mě osobně by asi nejvíc vyhovoval porodní dům, anebo porodnice jako Vrchlabí… Když jsem byla poprvé těhotná (před 2 roky), tak jsem zjistila, že PD na Bulovce byl zrušen a ve Vrchlabí zrovna probíhaly změny, takže taková nejistá situace pro mě…
Tak jsem se radši předběžně domluvila na porodu doma, no…
Teď řeším stejný problém, ale zvolila jsem trochu jiný postup… Nejdřív jsem kontaktovala dulu, která doprovází i do Vrchlabí, jenomže ona mě od této porodnice trochu zrazuje, něco ve smyslu, že už to není, co to bývalo, tak jsem z toho opět nějak nemoudrá…
Jinak ze svého prvního porodu mám takové smíšené pocity… Pro mě to byl porod řekla bych hodně lehký, chápu, že situace byla vážná a pro personál hodně nestandardní, ale za mínus považuju absolutní nekomunikaci se mnou a tak nějak se obávám, že by to mohlo podobně probíhat i za „normálních podmínek“…
Moje gyn. mi o Vrchlabí taky říkala že už to tam není nic moc. Rodit miminko doma o tři měsíce dřív bych taky určitě neriskovala. Jinak v té komunikaci je asi v těch porodnicích největší problém…
No porodních domů jen tak víc nebude a co vím tak i registrovaných PA co můžou rodit doma zatím určitě přibívat nebude.. Registrace se na to nevydávají, protože v podstatě aby PA splnila podmínky musela by mít místo provozování tak někde za vraty nemocnice, jinak by neobsáhla dojezdové časy v případě problému, navíc musí mít nasmlouvané různé odbornosti lékařů kteří kdykoliv dorazí do 15 min, na což se jí žádnej doktor pochopitelně neupíše.. Btw. není to jen o penězích a že by všichni rodily doma, i tak by takové ženy zůstali v menšině, je to o tom velikém riziku co z toho plyne, porod je sice přirozená věc, ale co si budeme namlouvat, jde tu o život..
Anonymní píše:
Ale myslím,že ideální řešení by bylo,aby porody byly víc domácí,ale v porodnici s lékařem a technikou za zády pro případ co kdyby…
Jenze napriklad me nejde o to,abych se citila doma, nemam problem s nemocnicnim prostredim. Me delaji problem vsechny ty pristroje, ktere maji lekari potrebu vyuzivat. Uz pripoutani na monitor na pul hodiny a mnohdy dyl je obrovsky zasah, ktery muze zasadne ovlivnit prubeh porodu. Nejaky vymalovany steny a gaucicky fakt nepotrebuju,me staci, kdyz mi daji pokoj a nechaji me rodit. A to se zkratka v porodnici nestane.
Gladys:A včem myslíš že je monitorování takový zásah?Jakože teda nebylo vůbec příjemné v kontrakcích ležet připoutaná k monitoru, ale vadilo mi to míň než to že mi šimonka cca po 20min odnesli umýt atd.....i když jsem měla v porodním plánu napsané že s ním chci být min. první dvě hoďky, jenže najednou se kolem sesypaly dětské sestry jak vosy, začly mi říkat 1000000 „chytrých“ důvodů proč ho musí odnést a já byla po tom 19hodinovém porodu zesláblá se tam s nima dohadovat. A teď mě to docela mrzí že jsem nedokázala víc bojovat… ![]()
Barush píše:
Byla jsem natržená hodně moc, takže mi to PA nemohla zašít (když jde jen o malé natržení, tak to samozřejmě zašít může
), takže jsme se s miminkem užili, ale cca 3 hodiny po porodu jsme museli do té nemocnice.
Měla jsem nachystané ručníky, stará prostěradla, stará trička, hodně nepromokavých podložek (jednorázových), pytle na odpad, a taky gumové rukavice naplněné vodou v mrazáku n chlazení.
A pak normálně věci na miminko, plenky oblečení, taky tašku o porodnice, vložky…
Registraci možná nemají, ale normálně se tam rodí, vím to přímo od zdroje😉