Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Tak přesně takový porod jsem si zažilá já. V jednu mi píchli vodu a začaly kontrakce po 2 minutách…téměř ihned. Do čtyř hodin jsem si chodila po porodním boxu, při kontrakcích jsem se opírala, rejdila zadkem, jak mi ukazovala dula, chodila do sprchy a šlo to. Pak mi udělali monitor a zjistili, že se miminku u kontrakcí zpomalují ozvy na nějakých 90-100, což je prý málo, no a od těch 16 hodin mě už z postele nepustili. Byly to muka, cítila jsem, že bych se „ráda“ prošla, přidřepla si, ráda bych pod sprchu, nepustili mě a já jako prvorodička měla strach se nějak ozvat. V 19 hodin mi řekli, že jsem otevřená a ať tlačím. Což jsem samozřejmě chtěla, ale…byl tu problém. Bolesti jsem měla už doslova nonstop a vůbec jsem nepociťovala nějaké tlačení na konečník, či něco podobného. Museli mi říkat, kdy tlačit. V 19:50 jsem už byla totálně grogy, od rána jsem nepila, nejedla, neměla jsem sílu. Malá se narodila 20:10 akutním císařem.
Taky my neustále vnucovali píchnutí vody…v tomhle jsem naštěstí neustoupila, typický příklad toho jak to doktoři dokážou svojí snahou vše urychlit taky pěkně posr…Nevím, vážně mě nenapadá proč tomu nedají volný průběh??Ušetřili by si i spoustu práce?
…tak mě se jí píchnout snažili - doktor furt řikal, že je vak blan nějak přischlej, či co, že mu fo píchnout pořát nejde, byla jsem ráda, že to vzdal, pak si posvítili a pořát se ptali, zda mi praskla voda
o ničem jsem nevěděla, nic neteklo, jak to všude mámy popisujou, že to nejde přehlídnout, že prý jí mám asi už prasklou.No a když jsem si pak malýho prohlídla, tak na zátylku měl pěkný krvavý škrábance od toho „píchání vody“
byl chudinka plešatej, tak se jim ta hlavička zdála jak ten vak
sem byla dost nas+a+á.
No to si děláš srandu?
To se ti nedivim že tě to vytočilo, být na Tvém místě tak si na ně snad někde za rohem počkám…!!! Jink já to pořád odmítala a pak mi PA porodila už tlačit takže jsem tu plodovou vodu vytlačila…no to byl proud…úplně to ze mně vylítlo a ohodila jsem tím PA i sestřičku ![]()
Ahoj Barush - už jsme se potkaly u deníčku. Jak se má Šimonek? Koukala jsem předtím i na diskuzi o otáčení na bříško. Leo se točí zatím jenom na bok…
Co se porodu doma týče, už jsem to asi psala tehdy - no rozhodně do toho chci jít, když bude ještě příležitost. Při posledním porodu to přítel moc nechtěl, tak jsem mu ustoupila. Ale když viděl, že to šlo vlastně hladce, řekl že doma by to bylo ještě krásnější. Protože bychom měli úplný klid a mohli být opravdu celou dobu spolu (v nem. ho sestra vyhodila na chodbu při monitoru)a nikdo nám mimčo neodnese. Docela na tom trvali, alespoň na zvážení a tak…
Fakt si to umím představit, komplikací se nebojím o nic víc, než při porodu v nemocnici. I tam je riziko. Třeba že to zvoře doktor, což se doma asi těžko stane.Akorát mi trochu dělá čáru přes rozpočet můj dr. předpovědí, že je zase veliká pravděpodobnost, že budu mít dvojčátka. A to bych teda doma už nedala. Tak uvidíme co a jak bude, až to přijde. Třeba se do té doba zase naše porodnictví posune kousek dopředu ku spokojenosti nás maminek.
PeBa píše: …tak mě se jí píchnout snažili - doktor furt řikal, že je vak blan nějak přischlej, či co, že mu fo píchnout pořát nejde, byla jsem ráda, že to vzdal, pak si posvítili a pořát se ptali, zda mi praskla vodao ničem jsem nevěděla, nic neteklo, jak to všude mámy popisujou, že to nejde přehlídnout, že prý jí mám asi už prasklou.No a když jsem si pak malýho prohlídla, tak na zátylku měl pěkný krvavý škrábance od toho „píchání vody“
sem byla dost nas+a+á.
Proboha, to jak fakt?
![]()
PeBa píše: …tak mě se jí píchnout snažili - doktor furt řikal, že je vak blan nějak přischlej, či co, že mu fo píchnout pořát nejde, byla jsem ráda, že to vzdal, pak si posvítili a pořát se ptali, zda mi praskla vodao ničem jsem nevěděla, nic neteklo, jak to všude mámy popisujou, že to nejde přehlídnout, že prý jí mám asi už prasklou.No a když jsem si pak malýho prohlídla, tak na zátylku měl pěkný krvavý škrábance od toho „píchání vody“
sem byla dost nas+a+á.
No tak teď mi konečně došlo, proč měl Míša taky 2 škrábance na hlavě. Nejdřív jsem myslela, že od toho, jak mi dělaly nástřih, ale vodu se mi snažili píchnout taky.
No teď to všechno zakážu a budu na tom trvat, už nebudu vystrašená prvorodička.
No to je sila, s tim skrabancem na hlavicce.
Jinak tedy - ja jsem porodila ted podruhy docela hladce, si myslim, no a kdyz vysla placenta, zacala jsem brutalne krvacet.
Doktori meli poplach, bylo jich kolem spousta, sla jsem i do narkozy (hrozilo, ze mi vezmou delohu, ale nastesti zabral Bacriho balonek, takze jsem „cela“),dostala jsem transfuzi. Ja necitila vubec, ze bych krvacela, mne bylo vylozene dobre, rekla bych az krasne, slo na me nadherny spani … no mela jsem namale. Drela na me i primarka z anestez.-resustitacniho.
Druhy den prisel prednosta kliniky (zensky na JIPce ziraly
), a rekl mi, ze takovy toco dlouho nemeli. Proste ja kdybych rodila doma, tak je dite bez maminky, o tom neni zadnych pochyb. Dalsi dite mi temer zakazal (no, neplanuju, je mi 40, dve stacej)
A takovej normalni porod to byl …
Omlouvam se, ze Vam to sem pisu, ale nedalo mi to
ale vubec nic nikomu nenutim, ja jen, ze pak je treba pocitat se vsim. Kdyz jsem zaslechla, ze z krevni banky (teda nazyvali to jinak, to uz si nepamatuju) prijedou AZ za 8 minut a videla, jak se po sobe divaji, pochopila jsem …
Nasim jsem to i zatajila, nastesti u me byla zrovna na navsteve jen segra, kdyz za mnou jeste po 3 dnech se prisla podivat ta pani dr. z anesteziologie s tim, ze na me bude dlouho vzpominat.
Ja na ne taky, mne zachranili zivot.
…no právě, porod může být úplně pohoda, ale velká komplikace je krvácení po.Já bych brala rodit si sama, ale kdyby něco, tak mít tu pomoc k dispozici.
na tu hlavičku jsem mu hooodně dlouho nesměla šáhnout, nechal se jen od čelíčka dolů.hodně dětí si nenechá šahat, ale tohle bylo fakt hodně, vždy začal šíleně ječet.
Vedaniga:Ahoj, Šimonek se má skvěle, akorát nám nějak začíná míň spinkat.Jj Leo je o den mladší, že?Však oni to škilové doženou. ![]()
Moc bych ti přála aby to s tím porodem vyšlo podle tvých představ…A jestli to budou dvojčátka tak zkus třeba si vzít sebou nějakou dulu, je to asi komplikovanější rodit dvojčátka ale i to jde přirozeně.
Jo s tím odnášením miminek se mi to taky vůbec nelíbí…přitom vážení miminka je absolutní banalita která se dá provést klidně tři, čtyři hodinky po porodu. ![]()
S přítelem to mám stejně, taky viděl že první porod kromě toho že se to docela protáhlo (což se mi asi pozastavil porod díky stresu z nemocnice) že to bylo docela v klidu tak snad až se propracujeme k tomu dalšímu mimi tak to zkusíme podomácku ![]()
A gratuluju k miminku, nebo miminkám ![]()
Příspěvek upraven 22.11.10 v 12:41
Gina108:Když jim řekneš že to zakazuješ tak se asi nebudou moc tvářit…já vše co jsem si nepřála jsem vždycky vyloženě řekla že prosím (aby mi tu vodu nepíćhali, aby mi miminko hned po porodu daly na břicho atd.) přitom vlastně co bych je měla prosit o vlastní dítě, že? ![]()
Jinak držím palce ať si dokážeš stát za svým v klidu a bez stresu ![]()
PeBa: Hmm, ono si člověk řekne že si děti nic nepamatují ale podle mě porod hovně ovlivní chování miminka, pokud ho zažije hodně stresující tak pak děti reagují nočním neklidem, bezdůvodným pláčem atd…
Jinak tedas těma škrábancema na hlavě jste mě dostaly, to by mě ani nenapadlo že se to může stát. Já to odmítla hlavně z toho důvodu že jsem to nechtěla urychlovat a taky aby náhodou můj maličký první co spatří nebyl nějaký hák…
Ahoj, cca pred dvomi rokmi som rodila doma (tretí pôrod). Mala som dve PA, komplikácie neboli žiadne, natrhla som sa len malinko, takže ma vôbec nešili (konečne!) ![]()
Ak by si niečo chcela ešte vedieť, rada napíšem ![]()
Gabika:Ahoj,a jak bys zhodnotila porod doma oproti těm v porodnici?Tam tě nastřihávali?A na kolik tě vyšly 2 PA?dík
pôrody v pôrodnici neboli síce úplne hororové, ale i tak mi tam spústa vecí a zbytočných zákrokov vadila. Predčasné pretrhnutie blán, zbytočný nástrih pri 2. pôrode…
Doma bolo jednoducho doma, bolelo to síce tiež ako čert
, ale empatická PA je proste poklad
Tiež sa mi veľmi páčilo, že som mala miminko hneď pri sebe, a nikam ju neodnášali ani na oné povestné 2 hodinky
Bola hneď po pôrode krásne kľudná a ako miminko plakala fakt málo.
Dve PA som mala preto, lebo som rodila v noci, a cestovali za mnou cca 100km, tak šli dve. Platila som ako za jednu, čiže nejakých 10.000-11.000 za pôrod a následnú starostlivosť