Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@eva333 ono kdyz se neco vlozi vicekrat tak to jde od posledního prispevku mazat, dokud nekdo dalsi nereaguje to jen pro informaci..
A k iniciativam, aby vzniklo prostredi asi tolik…odpor tech, kteri broji proti domacim porodum je natolik silny, ze diky tomu stale neni v CR jediny funkcni porodni dum a ze toho snazeni uz bylo hodne…
Domaci porod jako takovy podporuji jako moznost volby pro vsechny nizkorizikove rodicky, ktere si to preji. V posledni dobe hlavne proto, aby konecne vznikl v CR system primarni pece a vse dostalo sva pravidla, protoze to co se ted kolem DP deje mi prijde velmi nestastne…
Problém v ČR dle mého názoru je, že kdokoliv jen naznačí, že porod není v cca 95% medicínská, ale čistě přírodní záležitost, takže lékaře netřeba a stačil by porodní dům pod patronací nemocnice, tak je okamžitě uklován lékařskou lobby, označen za šarlatána, špaldu a tím diskuze končí ![]()
U druhého dítěte bych si porod doma přála, ale vzhledem k tomu, že první šlo císařem (protože nepostupující porod, jinak dítě, ozvy, vše OK), tak si to netroufnu. A celkem mě pobavil místní názor, že hlučet s porodem v paneláku je špatné. Já si prostě nedokázala zahlučet v porodnici, 3 propojené pokoje, kudy neustále leze jakýsi personál a jsou tam další rodičky… tak tam mi to bylo strašlivě trapné. Doma v paneláku bych si zařvala s chutí a nejspíš by mi to pomohlo a ulevilo.
@quinny píše:
@eva333 ono kdyz se neco vlozi vicekrat tak to jde od posledního prispevku mazat, dokud nekdo dalsi nereaguje to jen pro informaci..A k iniciativam, aby vzniklo prostredi asi tolik…odpor tech, kteri broji proti domacim porodum je natolik silny, ze diky tomu stale neni v CR jediny funkcni porodni dum a ze toho snazeni uz bylo hodne…
Domaci porod jako takovy podporuji jako moznost volby pro vsechny nizkorizikove rodicky, ktere si to preji. V posledni dobe hlavne proto, aby konecne vznikl v CR system primarni pece a vse dostalo sva pravidla, protoze to co se ted kolem DP deje mi prijde velmi nestastne…
Kdyby porodní dům, v ČR neexistuje (až na malé výjimky) ani možnost kontinuální péče jednou PA, která by ženu doprovodila do porodnice a při porodu jí asistovala… I proti tomu se brojí a když se zeptáte proč, když si neustále stěžují na nedostatek personálu, tak se dozvíte, že by nebyla jsitota, že je dostatečně kvalifikovaná
Vždycky jsem myslela, že ve všech zdravotních profesích existují nějaké profesní standardy, tak v čem by byl problém…
@A666 hlavni problem je prebujela sit gyndr kteri se boji o svoji praci a na to navazuji pojistovny, ktere nevidi duvod proc platit PA, kdyz uz plati ty gyndr.
Diky tomu neexistuje fungujici primarni pece PA. A tak se k tomu hrnou lide, kteri by se k tomu nikdy nedostali pokud by byla nejaka funkcni pravidla. A stat porad nechape, ze dela svym obcanum medvedi sluzbu…
Já teda zastáncem domácích porodů nejsem, ale samotné mi vadí, že maminky, které si to přejí nemají možnost volby. Stát, lékaři i pojišťovny jsou jak dinosauři, nechtějí ani připustit či vyzkoušet a hlavně vymyslet nějaký systém, kde by byla skopojenost na obu stranách.
Na druhou stranu existují nějaké věrohodné statistiky ohledně domácích porodů?
Zastanu se i lékařů, představte si, že rodíte doma, nastanou komplikace, a než dorazí záchranka, převoz, na sál, tak uběhne spousty času, mamince nebo miminku se něco stane, a kdo bude popotahovaný? Lékař, nemocnice, to není zrovna dobrá reklama pro lékařské zařízení
a zbytečně zmařený život.
@Maty80 proc by mel byt popotahovany lekar?
Zdravotnici u nas si uz konecne potrebuji uvedomit jednu vec. Jsou odpovedni jen a pouze za svoji praci, za poskytnutou peci. Ne za vysledek. Na ten ma totiz vliv mnoho veci, vcetne informovaneho rozhodnuti samotneho klienta/pacienta.
Az nam vsem tohle v CR dohrabne, bude z velke casti vyhrano ![]()
@A666 píše:
Kdyby porodní dům, v ČR neexistuje (až na malé výjimky) ani možnost kontinuální péče jednou PA, která by ženu doprovodila do porodnice a při porodu jí asistovala… I proti tomu se brojí a když se zeptáte proč, když si neustále stěžují na nedostatek personálu, tak se dozvíte, že by nebyla jsitota, že je dostatečně kvalifikovanáVždycky jsem myslela, že ve všech zdravotních profesích existují nějaké profesní standardy, tak v čem by byl problém…
Problém je v tom, že není zaměstnancem dané nemocnice… když si vezmete, co vše při nástupu do zaměstnání musíte podepsat a čím by vás měli proškolit…BOZP, požární ochrana, veškeré náplně práce…jakmile není zaměstnancem, je logické, že jí tam nemohou pustit, jako bývalý HR manager bych to také neudělala…něco se stane a vy nemáte páky na ni a ona také není nijak krytá pro případ pracovního úrazu atp. Inspektorát práce by si smlsnul…
I kdyby hypoteticky dostala DPP na tento výkon, je to stejně složité… v nemocnici pořád probíhají změny, akreditace atp., není v silách nikoho proškolovat PA, která tam přijde jednou za čas, když ji ale neproškolíte, těžko si ji do takto zásadního provozu můžete pustit…
@quinny píše:
@A666 hlavni problem je prebujela sit gyndr kteri se boji o svoji praci a na to navazuji pojistovny, ktere nevidi duvod proc platit PA, kdyz uz plati ty gyndr.
Diky tomu neexistuje fungujici primarni pece PA. A tak se k tomu hrnou lide, kteri by se k tomu nikdy nedostali pokud by byla nejaka funkcni pravidla. A stat porad nechape, ze dela svym obcanum medvedi sluzbu…
Myslím, že gynekologové mají práce ažaž, je jich pořád nedostatek… naopak si ještě oni mohou vybírat pacienty…těhotné neberou atp. kdyby jich bylo moc, nepochybuji, že pojišťovna by s nimi velmi rychle (a ochotně) přestala uzavírat nové smlouvy…
@eva333 píše:
Myslím, že gynekologové mají práce ažaž, je jich pořád nedostatek… naopak si ještě oni mohou vybírat pacienty…těhotné neberou atp. kdyby jich bylo moc, nepochybuji, že pojišťovna by s nimi velmi rychle (a ochotně) přestala uzavírat nové smlouvy…
Jenze tady jde o to, ze cely system je nastaven spatne od pocatku a draze. Nizkorizikova rodicka ma byt v ramci primarni pece u PA. Jenze pokud jako PA oslovite pojistovnu, smlouvu nedostanete a dozvite se, ze maji dostatecnou sit gynekologu, tak k cemu PA. Ta lobby tech lekaru je stale prilis silna..
@quinny Ano, to je logické, není podle mne upravena trestněprávní odpovědnost PA ve zdravotnickém zařízení, za porod tam, jak se domnívám, zodpovídá lékař. PA nemůže mít smlouvu na něco, za co není zodpovědná.
@eva333 to je prave chyba a je pptreba to vyresit, kazdy musi odpovidat za svuj dil odvedene prace..
@Evulina Mám doma od té doby už tři odrostlá miminka
ale děkuji. Jinak další dva porody proběhly ambulantně, v té době probíhal zrovna hon na čarodejnice a byl problém sehnat PA, která by do domporodu šla. A odrodit to bez PA jsem neměla odvahu.
@Barush píše:
Ahoj holky, zajímají mě Vaše zkušenosti s porody doma, kdo jste doma rodily, jeslti byly nějaké komplikace apod…Jinak vy co se vám porody doma nezdají prosím ani nepiště. Nezajímá mě diskuze o tom zda porody doma ano či ne, ráda bych pouze načerpala zkušenosti.Anebo piště holky vy co o tom rodit doma alespoň přemýšlíte či se chystáte. Já rodila v porodnici, ale kvůli docela nepěkným zkušenostem pro příště jsem už docela rozhodnutá být doma.
Zdravím, vždycky jsem neměla ráda doktorský přístup, měla jsem stres z doktorů, léků a všeho podobného. Dokonce jsem se během těhotenství přestěhovala do zahraničí, kde preferují ženy epidurál, císař, kde se moc tvz. přírodní typ porodu nepreferuje. Pak zde jsou ženy silné, stabilní, odhodlané a odvážné jít do domácího porodu. Tento porod mě vždy fascinoval a až do poslední chvíle mého těhotenství jsem byla z doktorů tak vystresovana, jelikož stále hledali medikace, které více méně, jsou normální, jak se později ukázalo. Šlo o přirozené reakce těla. Ano může se namítnout co by kdyby jak by. Ale ten kdo rodí doma říká, že ten klid je k nezaplacení. Mě dokonce každý říkal pořídíte dřív. Máte velké dítě to neodpovídá tabulkám- druhý syn jako první 3,79 v 37 tydnu. Hrozně mě štvali ty soudy. Ty jejich tabulky. To, že mě nenechali na pokoji. A já byla hodně citlivá a o Mimi začla mít i strach a ještě poslouchala výhrůžky císařem i když první syn 4 kg šel přirozeně. A co se při porodu, který by byl mega rychlý - největší bolesti 1 h!!! A byl venku. Distokie ramínka, která dopadla bez následků!!!. Nevím co by bylo kdybych byla doma. Asi bysme tu oba nebyli. Osud to věděl a rozhodl za mě!!!? A já za to děkuju!
@Anonymní píše:
Zdravím, vždycky jsem neměla ráda doktorský přístup, měla jsem stres z doktorů, léků a všeho podobného. Dokonce jsem se během těhotenství přestěhovala do zahraničí, kde preferují ženy epidurál, císař, kde se moc tvz. přírodní typ porodu nepreferuje. Pak zde jsou ženy silné, stabilní, odhodlané a odvážné jít do domácího porodu. Tento porod mě vždy fascinoval a až do poslední chvíle mého těhotenství jsem byla z doktorů tak vystresovana, jelikož stále hledali medikace, které více méně, jsou normální, jak se později ukázalo. Šlo o přirozené reakce těla. Ano může se namítnout co by kdyby jak by. Ale ten kdo rodí doma říká, že ten klid je k nezaplacení. Mě dokonce každý říkal pořídíte dřív. Máte velké dítě to neodpovídá tabulkám- druhý syn jako první 3,79 v 37 tydnu. Hrozně mě štvali ty soudy. Ty jejich tabulky. To, že mě nenechali na pokoji. A já byla hodně citlivá a o Mimi začla mít i strach a ještě poslouchala výhrůžky císařem i když první syn 4 kg šel přirozeně. A co se při porodu, který by byl mega rychlý - největší bolesti 1 h!!! A byl venku. Distokie ramínka, která dopadla bez následků!!!. Nevím co by bylo kdybych byla doma. Asi bysme tu oba nebyli. Osud to věděl a rozhodl za mě!!!? A já za to děkuju!
Z mého pohledu je porod doma risk, především v zemi, jako naší, kde jsou soukromé porodní asistentky nejen nepodporované, ale pohlíží se na ně okem státu skoro jak na kriminální živly. V takovém prostředí se opravdu porodu doma bojím, ač vím, že pokud by proběhl normálně, tak by to byl nádherný zážitek a pro dítě krásný klidný příchod na svět. Nicméně v ČR je potřeba tlačit jiným směrem - za vstřícné porodnice, za porodní domy nalepené na porodnice. To by se rozhodně mělo stále zlepšovat a zlepšovat. Já rodila před 3 lety v porodnici skoro 250 km vzdálené, protože ta jediná splňovala to, co dle mého opravdu vstřícná porodnice splňovat má a kde celý porodní personál ví, co znamená přirozený porod v celé jeho šíři. A přitom, kdyby byl problém, lze okamžitě zasáhnout i klasickými invazivními metodami. Nelituju, že jsem tak krkolomnou cestu podstoupila, nicméně člověk nad tím kroutí hlavou, že takových porodnic už dávno není v ČR ve 21. století víc.