Porod po odtoku plodové vody

1803
5.11.12 11:42

porod po odtoku plodové

Ahojte, ráda bych se zeptala, asi už těch, které máte porod za sebou a možná podobný jako já, jestli tento postup v porodnici byl normální???
v noci mi odtekla voda, tak jsme jeli do porodnice. tam mě vyšetřili s tím, že si mě tam nechají, ale že porodní cesty nejsou stále otevřeny. vyšetřovali mě co 2-3 hodiny a stále nic. voda ze mě stále valila a začínala jsem mít docela dost velké kontrakce. dle dr.ale počkáme, až se přirozeně otevřu… takže to dopadlo tak, že mě nechali 24 hodin v bolestech a pak, když už asi viděli, že opravdu nemůžu, přišel doktor, propíchl zbytek vody a šli jsme na sál. tam mi řekli, že stále nejsem připravená a ještě počkáme… takže bolesti dále… po 24 hodinách utrpení na pokoji a pak 4 hodinách už na křesle na sále jsem tedy porodila. byl to záhul… už jsem neměla síly, ale prostě jsem to zvládla, asi jako každá. myslím si ale, že kdyby se mnou udělali něco dřív a nenechali v bolestech, nemusela jsem být tak „hysterická“ na sále… jsem prvorodička… od mé známé dcera měla stejný začátek a po 4 hodinách ji vodu propíchli a šup na sál a porodila dá se říct okamžitě… mě furt říkali, že to nechají přírodě, že to je lepší… ale stejně pak přišel dr a propíchl mi zbytek te vody.. tak nevím teda. ptám se i proto, protože zvažuju jinou porodnici při druhém dítku.. ale zajímají mě i vaše názory, pokud jste na tom byla některá stejně… děkuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35438
5.11.12 11:43

Řekla bych, že postup byl v pořádku. Nemůžeš soudit podle toho, že někdo jiný porodil rychleji nebo pomaleji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1803
5.11.12 11:45
@Makinaa007 píše: Řekla bych, že postup byl v pořádku. Nemůžeš soudit podle toho, že někdo jiný porodil rychleji nebo pomaleji.

no spíš jde o to, proč v jedné porodnici čekali na přírodu a v druhé ne… jako nakonec jsem ráda, že to bylo vše přirozeně, ale jen mě to prostě zajímá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
5.11.12 11:46

@evulkanov Nevíš, jak rychle se otvírala a jak bylo vysoko dítě a jak nasměrované, jaké měla stahy… opravdu je těžko soudit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16986
5.11.12 11:49

@evulkanov tak ja bych teda chtela rodit v te tve porodnici, kde brali prirodu v potaz. Prozradis kde, prosim? Sve porodnici zazlivam to, ze prirodu nebrali v potaz a vse umele hnali ke konci, tudiz vodu mi pichli bez optani a vysvetleni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3003
5.11.12 11:50

@evulkanov
Ahojky taky si myslím, že postup byl v pořádku miminko je zdravé a ty taky. A mám pocit, že plodovku mohou rupnout na sále když jsi alespoň na 1cm otevřená - aby se dovnitř dostal ten „háček“ - ale newím to jistě!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2249
5.11.12 11:52

Mi odtekla voda v 6 ráno, tak jsme jeli do porodnice. Neměla jsem vůbec žádné kontrakce a a ni jsem se neotvírala. Nechali mě tedy na observačním pokoji a co dvě hodiny monitorovali ozvy. Voda odtékala průběžně pořád. Po 10 hod mi píchli do žíly antibiotikum kvůli infekci a to jsem pak dostávala pravidelně. Ležela jsem tam do druhého dne a stále nic jenom sem tam poslíčci. A při nich se ukázalo, že si malý při kontrakcích asi přiléhá šňůru, protože ozvy šly dolů. Ráno už mi měli vyvolávat porod, ale ten den tam byl jeden porod za druhým a neměli volný box, tak mě sledovali a hned, jak se jim uvolnilo místo (cca v 10 hod) mi dali první vyvolávací tabletu, nezabrala, tak za hodinu druhou a pak už se to rozjelo. Před tím jsem ale musela podepsat i papíry na císaře, vzhledem k tomu, jak si malý přilehával tu šňůru, ale řekli, že nejdřív to zkusí vyvola a budou mě stále sledovat.

Zaráží mě u tebe jedna věc, že ti nedali po 10 hodinách ty antibiotika. Potkala jsem maminku, která rodila podobně a taky jí je nedali a malá musela do inkubátoru a nemohle ji mít u sebe, protože právě chytla nějakou infekci.

Podle mých informací od lékaře, by se po odtoku plodové vody, pokud nedojde samovolně k porodu musí po 10 hod podat antibiotika a po 24 hodinách vyvolat porod. Možná, že když jsi měla kontrakce a pomalu ses otvírala, tak tedy radši čekali. Je fakt, že co nejméně zásahů je asi nejlepší. No ale věřím, že to teda muselo stát za to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
5.11.12 11:52

Měla jsem to naprosto stejně, po odtoku vody a prvních kontrakcích jsem porodila po 48 hodinách. Byl to fakt záhul, já po příchodu na sál jsem začala panikařit, že jsem unavená, že to nezvládnu. Celou dobu mi říkali, ať se jen lehce nasnídám, naobědvám… kdyby se muselo jít na sál, skoro jsem nespala, pořád chodila, sprchovala se…bodejď bych sílu měla:-(. Taky mám na porod strašné vzpomínky, ale v nemocnici tvrdili, že je to běžný postup…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
527
5.11.12 11:53

@evulkanov Ahoj, přidám tedy moji zkušenost…i já byla stále zavřená a stále se nic nedělo, tak jsem měla naplánováno vyvolání v 40+5, v noci před vyvoláním mi praskla voda, po vyšetření a zjištění, že pořád zavřená, čípek dlouhý mi sdělili, že počkáme 2 dny, zda to nepůjde přirozeně, pak v průkazce zjistili, že mám pozitivního streptokoka, takže změna - vyvolání hned ráno…voda mi pořád valila, při porodu mi ji taky ještě píchli…no po dvou tabletách prostagladinu a jedné oxytocinu jsem v 18h porodila a byl to teda taky záhul…si teda nedovedu představit rodit déle… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6094
5.11.12 11:53

Hele já přijelav pátek do porodky s bolestma a porodila jsem až v neděli tak bud v klidu, oni nemůžou zasáhnout dřív než budeš připravená na porod-hrozilo by veliké poranění dělohy, pochvy atd…já jsem se neotevírala a vodu mi píchali celou na sále. V sobotu mi píchali něco, prý že se bud porod rozjede nebo to pomůže od bolesti ale nepomohlo to ani v jednom případě. A pak jak jsem se začala otevírat po X hodinách bolestí tak šup příprava, klystýr, oholit, spracha-nepomáhala a pak na křeslo…pak už to vidím rozmazaně, protože jsem byla tak unavená po 2 dnech v bolestech abez spánku že jsem usínala-děs, ale byli na mě milý, a to se divim pi tomjak hysterická jsem byla-řvala jsem tak žemě museli slyšet všude

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2249
5.11.12 11:57

@dituleska No jo, ale po odtoku plodové vody je to něco jiného, tam je při protahování velké riziko pro dítě i pro matku. V tomto případě se to urychlit musí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5436
5.11.12 11:58

Řekla bych, že postup byl správný a cituji z www.pdcap.cz:
Občas se stává, že plodová voda odteče samovolně někdy v průběhu otevírací fáze porodu ještě dosti dlouho před tím, než se stačí miminko prosoukat „tvrdými“ porodními cestami – tedy pánví. V takovém případě bude mít více práce a cesta pro ně bude těžší. Ale povětšinou to zvládne. Proč ale miminku ztěžovat život a cestu na svět uměle?

Je dobré brát v úvahu, že při průchodu porodními cestami se miminko musí složitě prosoukat velice úzkými prostory. Tak úzkými, že se těmto prostorům mnohdy musí přizpůsobit i tvar hlavičky děťátka. Vnitřní plocha vaku blan vlhčená plodovou vodou vytváří velice kluzký povrch, který miminku v průchodu porodními cestami hodně pomáhá. Třecí plochy jsou tak hladké a kluzké. Pokud je vak blan protržen, plodová voda sice prostory zvlhčuje, ale chybí právě ta hladká vnitřní plocha vaku blan a miminko má prostup úzkým porodním kanálem ztížen. Za normálních okolností a při normálním porodu praská vak blan samovolně ve chvíli, kdy hlavička doráží na dno pánevní. Tedy se v podstatě svou největší částí již prosoukala kostěnou pánví a obklopují ji jen měkké, lépe přizpůsobitelné tkáně porodního kanálu.

Protržení vaku blan za určitých okolností může závěr porodu urychlit. Jsou to ale velmi specifické okolnost, i a ten, kdo tento závažný zákrok provede, si musí být naprosto jasně jist, kde se žena v porodním procesu nachází, a jak připravené je k rychlému postupu dítě.

Předčasné protržení vaku blan může přinést nezměrné potíže, vynutí si spoustu dalších zásahů a může být prvním krokem k nutnosti provést císařský řez.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31291
5.11.12 12:01

No vidíš, a jiné holky by daly nevím co za to, kdyby se pokusily nechat jít porod přirozeně a vodu nepíchat…a jim to zase doktoři uměle urychlovaly a byly naštvaný.
prostě každá jsme jiná ;)
mě nechali od ruplé vody cca 15 hodin, otvírání pořád nic moc, chtěli tomu dát čas (a já byla ráda), ale pak sem měla nějaký špatný hodnoty v krvi, tak přistoupili k oxitocinu a píchnutí plod. obalů, vyvalila se další dávka vody a pakse to konečně rozjelo pořádně. Malej se narodil po dvou hodinách od podání ox.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
5.11.12 12:06

@alviola S těmi hodinami po plodové vodě nemáš pravdu, ani s těmi antibiotiky. Nic se urychlovat nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1803
5.11.12 12:07

Jo dali mi taky neco na tu infekci. vse bylo ok nakonec. jen proste jsem byla pak na sale opravdu hystericka:-) proste jsem nemela sily po tom dni bolesti, ale proste jsem se snazila jak jsem mohla…klystyr mi ani nedelali, takze kdyz jsem jim jeste rikala, ze proste mam tlaky na konecnik a ze se jim tam po,,,tak mi sestra rika, ze jsou na to zvyli tak co. no sice pak pohledy doktora byly vtipne ale co jako mam delat. ze zacatku jsem mela ostych, ale pres bolesti jsem na to kaslala a proste jsem se jim tam po… ted uz to beru s nadhledem, s malym jsme v poradku, jen proste na tom sale byl fakt mazec…pak jsem jim po porodu dekovala a omlouvala se a oni, ze jsou zvykli a ze pri druhem uz budu vedet co a jak:-) ale i tak, tesila jsem se, az budu doma. ale uklidnuje me, ze jsem nebyla „jedina hysterka“ sama:-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí