Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky, blížíme se k druhému porodu a v porodnici se mě ptali jak chci rodit. Prvně to byl císař, ale až po 15hod. kontrakcí a 9hod. kontrakcí s oxytocinem. Od píchnutí oxytocinu příšerné bolesti jako by mi tank tancoval na břiše
. Mám pocit, že jsem se jen trápila díky tomuto hormonu a výsledek byl stejný. Dají se srovnat bolesti porodní s a bez oxytocinu? Mívala jsem silně bolestivou MS a právě do napíchnutí hormonu mi ji to připadalo - i jsem stejně začala mít porodní bolesti - špatně, průjem. Nemáte některá zkušenost, zda druhý porod po císaří spontálně proběhl normálně? Je lepší ten hormon odmítnout? Ptala jsem se samozřejmě v poradně a přišla jsem si jako histerka a koukali na mě stylem, ať rodím rovnou císařem.
Kdo má možnost srovnat, vždy říká, že s oxytocinem jsou bolesti mnohem horší. I když tak hodinku před porodem jsou bolesti kruté, to jo.
S císařem-záleží proč byl první císař. Nepostupoval porod, nebyla děloha připravená? Dítko nesestoupilo do pánve? Nebo byla omotaná pupeční šňůra? Švagrová rodila poprvé akutním císařem, podruhé přirozeně-ač císařem strašili celé těhotenství-porod byl hodně rychlý a pohodový.
Kdyby do mě chtěli cpát oxytocin, odmítla bych, raději bych v tomto případě císaře. I když vím, že to také není žádná procházka růžovou zahradou.
Zaprvé, odmítnout můžeš cokoliv, opravdu není povinnost rodičky nechat do sebe napíchat kdeco, nechat se rozřezat všude možně.
Doporučuju si přečíst něco o přirozeném porodu (momentálně je hezký článek na titulná stránce babywebu
).
Můžu srovnat dva porody, oba bez umělého oxytocinu (jinak si ho produkuješ sama, ale májednu výhodu - nekape do tebe bez rozmyslu a nějaké regulace, produkci řící nejlepší počítač na světě - mozek).
Podání oxytocinu může porod urychlit, bohužel sebou nese mnohá rizika, která jaksi zapomenou připomenout (špatná rotace dítěte, tíseň dítěte…)
Osobně bych nechala porod přirozeně plynout. Ať si je klidně delší, to ničemu nevadí. Důležité je, aby kontrakce byly co nejdéle subjektivně vnímané jako snesitelné.
Při dlouhodobém stejném nálezu může pomoct epidurál, který pomůže uvolnit svaly pánevního dna a tím nechat kontrakce pracovat.
Jinak k tomu srovnání dvou přirozených porodů, jednou jsem bolesti snad ani nevnímala jako bolesti, spíš taková síla, jako když se člověk dostane do černé díry a ta ho postupně silněji a silněji vtahuje. Podruhý poslední hodina bolela jak prase
![]()
A porodit po císaři přirozeně jde, jen to chce pečlivě vybírat porodnici, ne všude jsou nakloněni normálnímu přirozenému porodu…
Můj názor je takový: ppokud pro oxytocin není vážný důvod, tak rozhodně odmítnout
proč do něčeho zasahovat zbytečně…
Ja teda rodila jen bez oxytocinu, tak nemam srovnani, jen co rika teorie…
pokud prirozenemu porodu nic nebrani, sla bych do nej, oxytocin bych si take nedala pichnout jen tak. Telo si ho umi vyrobit samo a ty bolesti se stupnuji samy od sebe a mas tak cas (i dite), se na ne aklimatizovat. U oxytocinu to najede hned a jsou dost intenzvini…
Ja mela bolesti celkem snesitelne do doby, nez byly nonstop a pridaly se kycle a ja nemela chvilku oddechu, to se ale slo do finise. Jinak bych to s MS nesrovnavala, ja teda bolesti nemivam, ale tohle bylo silnejsi, ale dalo se to prodychat a pak si na chvilku odpocinout.
vis proc ti ho minule dali, pokud dobre pocitam, tak po sesti hodinach?
Porod nepostupoval, proto byl pak císař. V 5hod. ráno mi praskla voda, v 7,30 mě přijali v porodnici, že rodím, v 10hod. nic nového a tak mi napíchli oxytocin. Jenže synovi padala pak srdeční akce, ve 2hod jsem byla teprve na 4 a to mi dali epidurál, ve 4hod. jsem byla na 7, kontrakce jak něco, už připravovali sál na porod, pak se nic neměnilo, dávali mi kvůli synovi kyslík, cevkovali a měla jsem sondu na synovi vlastně od oběda, nesměla jsem z lůžka a před 8hod. večer jsem si už vybrečela císaře. Celá jsem se už klepala, neměla jsem už sílu ani dojít na sál operační. Hejbali se mnou už jako s mrtvolou. A při porodu doktor říkal, že syn byl modrý, že toho měl taky dost. Nešlo jen o kontrakce, ale mě bolelo už vše už ze samého ležení, že jsem se nesměla otočit, natáhnout nohy, jak jsem měla všude vývody celé odpoledne.
Nemám srovnání, rodila jsem jednou a s oxytocinem. Kolem 10 večer mi odtekla plodovka, takže tomu pomoci museli, čekali do rána, jestli se něco bude dít ale kromě pár občasných bolestí nic moc. Takže ráno jsem dostala kapačku s oxytocinem a bolesti byly během chvilky šílený, strašně silný, nepomáhala mi snad žádná poloha, takže jsem střídavě lítala po pokoji a věšela se na přítele. Po 5ti hodinách takových bolestí jsem byla pořád jen na 1 cm, takže mi PA doporučila píchnout epidurál, jakmile budu na 3 cm, že mi uleví a hlavně může porod urychlit. Takže ač jsem epi odmítala, nakonec jsem si ho píchnout nechala a jakmile začal působit, do 2 hodin byla malá na světě. Já moc neměla na vybranou, jakmile odteče plodovka, tak už je potřeba miminku pomoci ale pokud k tomu není důvod, oxytocin bych si dát nenechala..
@suik
Moje teorie je, že se snaží porody urychlit kvůli kapacitě sálů. Jako ty kontrakce ok s tím, ale pak potlačovat 4hod. ještě talčení do konečníku s bolestí, to mi nějak vzalo totálně sílu. A to, že jsem se nemohla hnout.
@Verca1989 no tak pokud odtece plodova voda a dite neni samozrejmne v nejake tisni, tak se nemusi porod vyvolavat nejak rychle…v cr mi prijde ze se neceka nejak dlouho. Me odtekla voda asi v 11.hodin vecer, cca po pulnoci jsme dorazili do porodnice, uz si nepaamtuju nakolik jsem byla otevrena, neco jo, kontrakce nebyly k porodu, rano jsem behala po schodech, pak nejake monitory a cekani, v podstate bez bolesti, pak bolesti byly, ale opet ne k porodu a nepravidelne. cely den jsem prochodila kolem nemocnice a kontrakce k porodu nastaly az kolem 12. v noci, v 7.30 se dcera narodila…a pry pokud by kontrakce neprisly do ranna, cca 9. hodiny teprve pak by to postouchli
, tolik praxe v nemecku…porod jsem mela krasny, az na ten finis, do bolelo teda fest
.
@Osmanka jako laikovi, ktery se o prirozene porody jen zajima mi prijde, ze mohli klidne pockat. To co se delo potom mi prijde jako nasledek oxytocinu - ze synovi padala akce, proste na to jeste nebyl pripravenej, no kdyz se nemuzes ani hnout
, uplne mi beha mraz po zadech, ja delala drepy, div ne stojky, lezet jsem nemohla ani minutu pri kontrakci......ten pohyb je taky dulezitej ![]()
tvoje teorie je asi spravna, ale za to bych jim teda nafackovala, to se neda urychlit a proc taky (pokud dite treba neni pridusene pupecnikem apod)
Příspěvek upraven 15.08.12 v 16:48
Měla jsem kontrakce už od středy a rodila jsem v sobotu. Tenkrát mi ve středu v porodnici 3krát dělali monitor - nejdřív klasická kontrola, pak jsem měla jít na oběd a vrátit se a pak jsem měla přijet večer. Bylo to po hamiltnově hmatu.
Jako nekdy ten oxytocin my smysl, to nerikam… jen mi to podle toho co pisete prislo brzo.
@suik no hlavně co porodnice, to jiný názor, co jsem tak slyšela. U nás v porodnici „musí“ být miminko na světě do 24 hodin od odtoku vody, jinde nechají i 48 hodin…kde je pravda netuším ![]()
@suik
Právě, že ty kontrakce jsem zvládala i s úsměvem, dělala jsem si z toho srandu, ale to, jak jsem musela ležet v klidu s nataženou rukou a dráty z vagíny a močáku to mi vzalo všechno a přišla jsem si jak 100letá a to mi vzalo asi celou odvahu, legraci a sílu pokračovat. Prostě i psychycky jsem se nějak tím zhroutila. A tím, že to nebylo hodinu, ale haldu hodin, tak bylo děsné. Fakt jsem se klepala jak v horečce se zimnicí a neudržela se pak už na nohouch.
A toto asi řekne vše - ta bolest jizvy druhý den po císaři mi přišla nulová proti samotnému porodu. Jakmile mi dali pryč epidurál, už jsem si nikdy nedala čípek, nic proti bolesti.