Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Vše kolem porodu - doktoři, PA, vybavení i průběh - super. Tedy na to, že malej byl moc malej a já byla v celkem komplikovaném zdravotním stavu, kvůli čemuž se musel porod vyvolávat o tři týdny dřív. Nemůžu vynachválit, včetně šití, který jsem necejtila skoro ani druhý den po porodu. A jsem moc vděčná, že doktoři nepodlehli rizikovostzi mého stavu a nechali mě to odrodit přirozenou cestou.
Co se týče pobytu, tak vzhledem k tomu, že malej byl v inkubátoru, tak jsem byla sama na gyndě (ne na šestinedělí) a tam to byla pohoda, jen jsem byla hůř informovaná a strava je teda fakt humus (strávila jsem tam deset dní a už se tpo fakt nedalo). Ale personál super.
Na neonatologii milí doktoři, sestřičky jak která, člověk se musel hodně ptát, sami nic moc neřekli, což mě deptalo. Líto mi bylo, že malýho krmili z flašky střídavě nutrilonem a mým odstříkaným mlíkem, kterýho teda moc nebylo, přiložení jsme zkoušeli až šestý den. Nějaká snaha o dokrm stříkačkou teda nebyla, ale bylo to na JIP a je jasné, že tam je fofr. Každopádně doma jsme se do toho kousli a po hodinách bojů u prsa teď plně kojíme, dokonce už i bez kloboučku, takže dohnat se to dá…
Jo a jinak - super prostředí - nadstandardní pokoj nemluvim, ale i normální v pohodě, dvoulůžák s vlastním WC a sprchou, pěkně vymalováno, elektrický postele ![]()
Zdravím čerstvé nastávající maminky. Za poslední týdny jsem také intenzivně přemýšlela, do které porodnice se zaregistruju. Nakonec zvítězil Liberec. Jsem prvorodička, takže nemám srovnání a vlastně jen tuším, co mě čeká. Ale uzavřela jsem to asi následovně:liberecká porodnice odvádí v kraji nejvíce porodů (s tím předpokládám jde ruku v ruce personální a přístrojové vybavení), kritiku jsem četla hlavně na sestry - minimálně na na doktory, což je pro mě zásadní. Na mě ať jsou jaké chtějí, ale dceři ať na svět pomohou, jak nejlépe dovedou. A pak, jednu zkušenost už mám. Cca v 28. tt jsem měla pocit nedostatečných pohybů a tak jsem o víkendu mazala na porodnickou pohotovost v lib. porodnici. Přišla pro mě PA, naměřila monitor, celou dobu byla velmi milá, trpělivě a dlouho měřila, pak přišla Dr. Gavendová, která mě vyšetřila vaginálně i ultrazvukem a ve výsledku mě uklidnily, že je vše v pořádku a že je dobře, že jsem přišla. Prý: "lepší přijít 10× zbytečně než 1× pozdě. Pak se mi omluvily, že po mě budou chtít 90Kč
a (ubrečená z obrovské úlevy) jsem šla domů.
V liberecké porodnici jsem rodila na začátku října 2012 a mohu ji všem vřele doporučit. Chování personálu od přijetí až po propuštění bylo perfektní. Velmi bych chtěla poděkovat paní doktorce Gavendové a por. asistentce L. Nové za jejich lidský a profesionální přístup. Díky nim jsem bez problémů porodila zdravého kluka. Sestřičky na oddělení šestinedělí byly rovněž milé. Dětské sestry mi ochotně odpověděly na všechny dotazy a pomohly s kojením. Prostředí porodního sálu je příjemené, téměř nepřipomíná nemocnici. Jídlo je ucházející. Z mého pohledu libereckou nemocnici doporučuji, příště bych šla rodit opět tam.
V únoru 2013 jsem porodila první dceru ve zdejší porodnici. Personál na porodních sálech naprosto perfektní - jmenovitě MUDr. Krausová, PA si bohužel nepamatuji, ale obě byly skvělé. Na oddělení šestinedělí zrovna tak milý personál. Sestřičky z novorozeneckého mi první den připadaly protivné, druhý den trochu míň, třetí den jsem si říkala, že toho mají fakt dost a při odchodu z porodnice jsem byla ráda, že moje miminko bylo právě v jejich péči, protože fungují jako dobře namazaný stroj. Laktační poradkyně Kirchhofová a Hájková taky fajn, informace se mi scházely od každé něco a postupně a časem jsme to kojení nakonec vybrousily. Paní doktorka z novorozeneckého bylo doslova skvělá. Příště bych šla rodit opět sem, třebaže jsem v průběhu těhotenství zvažovala Jablonec. A strava? No vždyť o to nakonec přeci nejde. Zpětně bych řekla, že nejkrizovější chvilky mi připravily vlastní hormony a prsa ![]()
Ahoj holky! V květnu se chystám rodit v Liberecke nemocnici. Chci se zeptat na odsávacku mléká. Dá se půjčit v nemocnici a nebo musím mít svoji?
@maranafa ahoj, musíš mít svoji. resp. 15 měsíců zpátky mi žádnou nepůjčili a řekli, ať mi ji někdo donese ![]()
Přesně tak, v Lbc nemocnici nepůjčují. Nejčerstvější miminko kamarádky - měsíc staré - a taky musel taťka donést koupenou z domova.
Já jsem v Liberci rodila z důvodu spontálního odtoku plodové vodz ve 32. týdnu, kam mě převezli z Jablonce nad Nisou… 48 hodin jsem ležela na porodních sálech, kde mi kapačkou podávali kortikoidy a antibiotika, aby miminku dozráli plíce, absolutně si nemůžu stěžovat na tamější personál, příjemní doktoři i sestřičky, kteří mě neustále uklidňovali, že všechno bude v pořádku, protože jsm stále brečela (strach o mimi)… Nakonec jsem tedy císař proběhl večer, akutněprotože se malé začalo nějak nelíbit v bříšku… Sestry na JIP. kde jsem pté ležela byli taky úžasné, oddělení gynekologie taky. Miminko jsem měla na dětské JIP (neonatologie) protože byla nedonošená a tam to byla naprostá katastrofa (shodly jsme se tam všechny maminky)… K dceři jsem mohla trapné dvě hodiny denně, poprvé jsem si ji chovala až po týdnu, kdy jednu ze tří milých sestřiček tam napadlo, že bych o to stála. Malá byla v inkubátoru jen pár hodin, pak už ve vyhřívané postýlce a nakonec jen v obyčejné postýlce. Pokus o kojení proběhl až osmý den a to byla taky hrůza, mléka jsem měla minimum a o ten drtek co jsem odsávala jsem přišla a řekla bych, že to bylo tim hrozným stresem a naprosto příšerným chováním některých sestřiček tam (tři byly výborné, ale měly službu jen občas).. Nicméně doktoři a doktorky i paní vrchní byli příjemní a vstřícní lidé, bohužel ti se na oddělení vyskytovali minimálně v době návštěv… Takže rodit ano ale ne nedonošenečka
![]()
@petusofi a za jak dlouho vas pak pustily domu? Platily jste pak za pobyt miminka v nemocnici?
14.dní tam malá byla a pak mě přijmuli k ní a sní jsem tam byla 3 dny, to jsem k ní teda mohla chodit každé 3 hodiny na krmení… Za malou jsem neplatila, mě by to až tak nebolelo ale byla tam miminka déle jak měsíc… Platila jsem jen za sebe ty tři dny ![]()
Jsem ted v 32tydnu a strasne se bojim porodit predcasne.Jsem z Liberce. A jak se dari malinke?
Není vůbec žádný důvod se bát, mě ani ve snu nenapadlo, že bych mohla rodit předčasně, těhotenství probíhalo téměř ukázkově.. Teď mi gynekolog provádí nějaNení ké vyšetření krve na jakýsi trombogen, nedokáže si vysvětlit ten předčasný porod, infekci mi také nezjistili. Malinká je skvělá, narodila se dvoukilová a teď už má 3,5 kg, je jí 7 týdnů. Žádné problémy nikdy neměla (ťuk ťuk ať to nezakřiknu
).
A koupila jsem si odsávačku, tzn. vyhozené peníze..
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.