Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
A ještě chci dodat, že jsem celé těhotenství měla bezproblémové. Dokonce jsem už měla i domluvený termín na vyvolání porodu, protože jsem přenášela. Odhadovaná váha podle UZ byla 3800 g, nakonec se narodil cvalík 54 cm a 4400 g ![]()
díky za reakce k ambulantnímu porodu , zvlášť za odkaz na ty Sylvyiny stránky..je tam fakt hodně zajímavých informací. Třeba i to - heliku - že očkování tbc se provádí ze zákona 4.den až 6.týden života!tudíž není kam spěchat a zrovna tohle nemusí být problém - tedy pokud bude moje dr. ochotná dítko naočkovat. A toho se právě bojím - moje dr. je stará paní a nevím jestli jí tyhle „novoty“ budou vonět. Navíc ač to k ní mám 10min jízdy autobusem, tak je vlastně z jiného okresu (bydlíme úplně na hranici okresu..) a s tím dojíždením je to nějaký problém kvůli pojiš´tovně..:-(
A nevím, jestli když změním dr. zda si pomůžu - k další dr. to mám 10min na opačnou stranu, ale ta je prý dost ranařka..No a další dr. jsou až v Přerově - víc jak půl hodiny busem..Jo nevýhoda života v zapadákově..Ze stejného důvodu bych si netroufla na porod doma, neb ta porodnice je fakt trošku z ruky..Navíc nemáme auto a byli bysme odkázáni na sousedy nebo tchány..
No prostě by mi ten amb. porod nejvíc vyhovoval, ale bojím se, zda si ho dokážu pro:,–(it. A do jiné porodnice taky asi jet nemůžu - z výše uvedených důvodu - jsme závislí na odvozu (a sanitka by mě taky zavezla jen do té nejbližší..)
Jo a jak je to s vyšetřením kyčlí - to se tuším dělalo 3.den - je nějaký rozdíl v tom, kdyby se to udělalo hned? Krev na ty ostatní vyšetření to by asi odebrala pediatrička (pokud by se jí chtělo, že..) ale utz na kyčle má jen ortoped v Přerově..
podporu manžela mám, horší to bude s ostatní rodinou (máma mi bude hlídat malou a určitě se bude tvářit divně když přijdem „takhle brzy“ domů - že jsem citlivka a kdesi cosi - ona je totiž zdravotní sestra a navíc dost tvrďák
..) No a tcháni jsou taky doktoři, takže ti teprv budou v šoku..
Klaris
jo a a Čečetko - kdybych přenášela a byla předtím rozhodnuta rodit doma, tak bych své rozhodnutí určitě přehodnotila - navíc když ti odhadli malého tak velkého ![]()
Klaris
Klaris jen technická poznámka - TBC nenaočkuje dětský doktor, aspoň u nás ne. Očkuje se na kalmetizační stanici. Já půjdu do porodnice, ale TBC 4.den stejně nedám naočkovat, takže jsem se informovala.
Tak držím palce. ![]()
jo díky Sajso, to je důležitá informace, musím zjistit kde to tady u nás je..Někde v Přerově jsme byly s malou na kontrole s tou jizvičkou - myslíš že je to ono? A kdy vy půjdete očkovat - v jakém věku?
akorát jsem tedy zjistila (na www.aperio.cz) že všechny porodnice v okolí mají v popisu napsané - na výslovné přání může žena odejít dřív ale NEJDŘÍVE 72hodin po porodu..Jediná měla napsáno že může odejít už 2hodiny po porodu (Vsetín) a ta je od nás právě nejdál ![]()
Klaris
Klaris , myslím, že to bude ono. Mají na starosti i tyhle kontroly. Já chci dát očkovat TBC co nejdéle. Oficiálně je to v 6 týdnech.
V podstatě tě v porodnici nemůžou držet, můžeš podepsat revers. Problém ale prý bývá s dítětem. I když je to tvoje dítě a bez tvého svolení by ho tam držet taky neměli.
no na tom aperiu psali, že dítě můžou držet proti tvé vůli, jen pokud mu jde o život nebo zdraví, pokud je OK, tak za něj zodpovídáš ty a prostě si ho tam nechat nemůžou..(jo je mi jasný že jsou schopni o jeho stavu lhát - ale to by vlastně taky neměli, že?je to proti lékařské etice..)
dám sem odkaz na to co jsem našla:
http://www.aperio.cz/…/dotaz.shtml?…
http://www.aperio.cz/…/dotaz.shtml?…
http://www.tehulka.cz/view.php?…
Klaris
Klaris
to TBC bude tam, co kontrola Bianky, má to bát do 6 týdnů, většinou jsou ochotní k domluě páč odborná lékařská protituberácká společnost, je proti rannému očkování.
Druhá věc je screaning metabolických ad cca 3den, u toho jasno ještě nemám, tedy neporadím.
Potrzení od pediatra není nutné, ale je výhodou.
Stejně tak bych doporučoala mít domluvenou PA kůli tobě.
V porodnici bych s tím vyrukovala „až po porodu“ pokud k tomu bude důvod, pokud řekne pediatr, že je dítě Ok, tedy je možno Vás ze sálu převést na šestinedělí, nemaj legislatiní důvod … můžou remcat, můžou vyhrožovat Policií … pokud byk tomu přistoupili, je to pruda, ale volala bych prní, že mě omezují v mých právech.
Protože se dr. usnesli, že lege artis je 72hod pobyt, musíš je z této (dle mě zbytečné povinnosti, stačí se kouknout na západ, kde pojišťony platí efektivní věci) yázat, tedy zít riziko na sebe, tím, že podepíšeš reverz.
pa
Mio zdravím… Taky si myslím, že se TBC dá domluvit i jinak, záleží na konkrétním dr. Trochu na to spoléhám.
Dám sondáž a uvidím. Snad v těch šesti týdnech nebudeme mít rýmu, nebo tak něco.
![]()
Screening metabolických vad by mohl myslím nabrat i pediatr, to bych se zkusila domluvit. Přinejhorším se dá do porodnice ten třetí den zajet ambulantně.
Každopádně si myslím, že donutit tě k ničemu, bude-li vše v pořádku nemůžou. Ale jak píše Mia - počkala bych si po porodu. ![]()
No a kdyby tu rýmu měl, Sajso, tak to holt posunou ještě dál, přitom v osmém týdnu už jsou povinni udělat mu nejdřív test na protilátky, a ač to může znít paradoxně, asi 30 procent dětí je v osmém týdnu zčistajasna má, prostě se mu mezitím vyvinulo to, co dostal do imunitního vínku od maminky. (Informace od P.)
Mio díky..jejda ty jsi ještě vcelku?!tak přeju ať už TO brzy je ..:-)
Klaris
A reakce pro Tebe, Cecetko , když se maminka připravuje k domácímu porodu u zkušené porodní asistentky, PA pozná, jak je dítě velké podstatně přesněji než UTZ, mám to z vlastní zkušenosti, podle velikosti hlavičky a nejakých kostiček mi vypočítali mrňouse a on to bude asi celkem normální kluk, jen s menší hlavičkou, než je v tabulkách. Což moje PA poznala, protože mi celé těhu poctivě mimíska prosahává. A žádná poctivá zodpovědná PA ti nekývne na porod doma, kdyby to dítě mělo být moc velké a hrozil nějaký problém.
Fazole.
Fazole no, ono v zimě, kdy je každý nachcípaný fakt není problém tu rýmu chytit, že? Takže by se tomu nemohl ani nikdo divit.
Ne, že bych teda chtěla něco přivolávat…
![]()
a nemůžete mi teď nějakou poslat
![]()
ve středu máme jít na spalničky a spol..už se mi to úspěšně daří posouvat tři měsíce
(a vlastně 5 - má se očkovat v 15m a nám už bude 20m a nic
)
Klaris