Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
AHoj.
Tak koukam ze jediny kdo ma tady z nas vsech zkusenost - osobni- s porodem doma je Bora. ![]()
Kdyz jsem otehotnela tak me to tema taky tak nejak nadchlo. Pro cloveka jako jsem ja ,ktery nikdy nebyl v nemocnici dele nez 30 minut na prohlidce,predstava jak nekde bude rodit v „cizi okachlickovane mistnosti nekomu pred oblicejem“ byla NEPREDSTAVITELNA!!! Jenze kdyz pak o tom clovek premysli do detailu tak narazi na ruzne rozpory…
Proto se chcu zeptat tech co chteji nebo by rady rodily doma..Co je presne ten duvod?? Ztrata intimity? Nebo strach z naruseni neceho prirozeneho?? Nebo neduvera v lekare?
Ja myslim ze v dnesni dobe uz jsou porody na docela vysoke urovni,intimita se da i v nemocnici navodit a diky porodnim planum a moznosti vzit si k porodu svoji PA nebo dulu prece lze zajistit prirozeny porod..
Me se libi myslenka ambulantniho porodu ale z vlastni zkusenosti vim ze i toto ma obrovska uskali. Maly mel po porodu silnou novorozeneckou zloutenku,kterou rano nemel ale k veceru uz byl na slunicku…jak bych to doma zjistila? kdo by mi ho zmeril? co potom? stejneho by ho odvezli a co ja doma bez neho? a takovych situaci muze nastat milion…
Urcite vas co jste doma rodily nebo chcete obdivuju za zrejme obrovskou dusevni viru v to ze vse bude OK. Ale spise si myslim ze by se mela neustale zlepsovat situace v porodnicich a porodnich domech tak aby se vychazelo rodickam vstric co nejvic - aby se doma rodit nemuselo ze strachu ze v nemocnici to bude hrozne,neintimni atd..
kazdemu preju krasny porod dle svyhc predstav at uz doma,nebo v nemocnici.
nat
Nat, mě k tomu vedlo to, že podle mě je porod přirozený, stejně jako početí, péče o dítě..... Prostě je to přirozená věc, kterou milardy žen v minulosti zvládly sami, doma, s porodní bábou (neříkám, že dřív nebylo víc úmrtí novorozenců, ale to nesouviselo tak úzce s porody doma X pordnicemi…).
Doma jsem doma, jsem tu v pohodě, jsem tu ráda, cítím se tu nejbezpečněji z celého světa, je to prostě mé zázemí. Doma můžu mít u sebe klidně manžela, svou sestru, maminku, PA i kamarádku, když je všechny budu „potřebovat“, v porodnici často jen jednu osobu - což znamená i volbu PA X manžel, málo kde dovolí dvě osoby. I to byl pro mě důvod, původně jsem chtěla rodit v Motole - právě kvůli JIp, jak jsem zmiňovala, tam jsem nemohla mít oba, tak jsem PA ani nedomlouvala. Nakone cbyl Motol zavřený, Bulovka dovoluje dvě osoby, ale to už bylo pozdě… A určitě tím, že je to moje nejbezpečnější místečko, s nejhezčí atmosférou, tak se určitě uvolním lépe, než v porodnici, možná by porod postupoval lépe, nabyl by tak dlouhý… Tak asi tak jsem o tom uvažovala já.
A ke žloutence - právě proto je potřeba mít podpis od pediatra, že převezme novorozeně do péče, musí asi (myslím si to tak) docházet domů, nebo rodiče jet tam?? a prohlížet dítě, pokud by se mu nezdálo, tak testy na bilirubin i cokoliv jiného může udělat nebo zařídit on. Takže se neboj, že by se žloutenka neprojevila. A navíc většinou dítě nemusí být na těch spešl světlech (namůžu si teď vzpomenout, jak se tomu říká, říkali prostě " nasvícení"), ale stačí sluníčko, to se dá vyřešit i doma. Jasně, někdy je ta fototerapie (jsem si vzpomněla( potřeba, pak by mimčo třeba do nemocnice muselo - možná by ale stačilo jen pár hodin denně, a i kdyby ne, nemůžeš mít záruku na všechno, určitě by se žádná maminka, co rodila doma, nabránila hospitalizaci, když by k tomu byl důvod.....
Tak to je můj názor.
Tak já se taky musím trošku zastat Mii - je fakt cennější, když se tu objeví hlavně zkušenosti těch, které doma rodily nebo se na to chystaly nebo aspoň třeba dobře znají někoho, kdo doma rodil a do podrobna to s ním probírali, zkrátka čím víc bude debata k věci, tím líp. Ale chápu, že tohle je dost kontroverzní téma a k takovým tématům má každý potřebu se vyjádřit. Je ale určitě lepší, když si člověk o tématu nejdřív něco zjistí (nebo se na to třeba tady může zeptat, že jo. Od toho tu tak diskuse konec konců je.)
Už si nepamatuju, kdo to tu na začátku diskuse popisoval svůj porod, ale jen bych doplnila k otázkám typu „co by kdyby“ - pokud někdo začne rodit předčasně, žádná PA mu k domácímu porodu nepřijede a místo toho ho šupem pošle do porodnice.
Stejně tak pokud přenášíte a porod se bude vyvolávat - bude se to dít v porodnici, žádná PA vám doma porod vyvolávat nebude (moje PA říká, že jakmile si rodička bude chtít vzít během produ i třeba jen „paralen“ odkamžitě ji odvelí do porodnice, protože je to zásah do organismu zvenčí a ona už se nemůže spolehnout, že tělo bude reagovat přirozeně a všechny případné blížící se komplikace stihne včas rozeznat)
Takže takovéhle případy a všechny komplikace s nimi spojené se prostě při domácím porodu neřeší. Chápu, že to každému diskutujícímu hned nedojde (zvlášť když má docela jinou zkušenost s vlastním porodem), ale je dobré si to uvědomit, když přemýšlíte o tom, jak by váš nečekaně se zkoplikavší
porod vypadal doma. Ty komplikace mají prostě někdy na svědomí zásahy, které vám PA doma neudělá. (Tím nechci říct, že ty zásahy nejsou někdy nutné, jen že se prostě doma nedělají a pokud nutné jsou, zkušená PA to většinou včas pozná a pošle vás do porodnice).
Snad jsem se vyjádřila jasně a nikoho neurazila. Stejně jako Boru i mě moc těší, že si tu nikdo sprostě nenadává a debata se vede na úrovni. S Rodinou.cz se to nedá srovnat (i když pro zájemce, kteří jsou schopni prokousat se těmi ošklivostmi, je tam spousta cenných informací a autentických zkušeností. Ale chce to trpělivost.)
Taky jsem chtěl rodit doma - ale manžel řekl, že u toho nebude. A pak moje vybraná PA otěhotněla taky, takže to padlo… Muž se s tím nakonec i smířil…
Nakonec jsme rodili ve Vrchlabí (to byla pro mě jediná alternativa porodu doma) a bylo to docela fajn. Zejména muž si to pochvaloval. Mě pak vadilo, že jsme nemohli být hnedka pořád spolu, poněvadž nebyl volný nadstandard - 2 noci ze 4…
Moje důvody pro porod doma:
Sestra přítelkyně mého švagra doma rodila, tak se jí na to chystám pořádně vyptat. O dalším porodu stále uvažuji jako o porodu doma.
Ještě by mi tak vyhovoval ambulantní porod. Ale vím, že bych neměla sílu se s někým hádat, aby mě i dítě pustil domů…
Mám tak 2 roky čas (doufejme), takže budu sbírat informace a snad…
Bumbi
Ambulantní porod bych chtěla taky tak se třebas něco u nás změní a půjde to nebo alespoň jen 24h být v nemocnici, pak je tam ženská sama s mimčem- kort u prvního jsem pořádně nevěděla co a jak a ještě jsem byla totálně nevyspalá v noci pochodovala po pokoji s brečícím dítětem, sic jsem slyšela, že takto ponocuje víc mamin z vedlejších pokojů, ale přeci jen, když by byl člověk doma tak se může prostřídat s manželem:-)
Holky budeme si držet pěstičky, aby tato varianta tak do 2-3let nastala:-)
Ale jinak už i těch 72hodin jde přežít, nevím co bych tam dělala týden:-((
Pa HL:-))
PS:A porod doma je každého soukromá záležitost, já sama bych to nezkousla a myslím, že u mě by probíhal mnohem hůž než v nemocnici, jelikož bych se pořád bála a co když nastane tohle a co tamto. Ikdyž jak jste psaly ani lékař není 100% záruka že vše půjde hladce.
Jenom k tomu ambulantnímu porodu, asi je nejlepší předem se v porodnici zeptat, jak se k tomu staví,a snažit se vybrat takovou, kde s tím nemají problém, právě, aby se člověk hádat nemusel.
A samozřejmě mít domluveného pediatra, který je ochotný postarat se o miminko dříve než za ty 4 dny, co se obvykle chodí z porodnice. A neškodí domluvit se taky s PA, která by párkrát přišla zkontrolovat maminku i mimi a taky případně poradila s péčí o novorozence. Několik mých kamarádek za poslední rok a půl porodilo tímhle způsobem Na Bulovce a pohoda (porod i odchod). Ale uznávám, že mám možná zkreslenou představu a ne všude je možné to, co v Praze. ![]()
O porody doma už se zajímám pár let a tady je něco z toho, co jsem vypátrala. Budu psát spíš všeobecně a nejsem zdravotník, tak odborníci doufám prominou
.
Porody doma jsou v cizině zabezpečené mnohem jednoduššeji, než si většina lidí myslí. Mají hodně dobře zvládnutou předporodní přípravu, během které se ukáže, jestli si maminka porod doma může „dovolit“. Něco podobného u nás naprosto chybí, tj. vytvořit předporodní přípravu pro „domorodky“ a stanovit ROZUMNÁ pravidla, za kterých je možné doma porodit - např. zdravotní stav matky a dítěte, poloha dítěte, dostupnost porodnice atd. Při porodu doma v zahraničí přijede k rodičce PA svým autem (žádné speciální sanitky s operačním sálem neexistují
). Pak je rodička pod její neustálou kontrolou.
Bezpečí domácího porodu je zajištěné zkušenými PA, které dokáží i z maličkostí poznat, že něco neprobíhá tak, jak by mělo. Většinu umí vyřešit samy, ale HLAVNĚ spolupracují s porodnicemi.
Což je u nás asi největší problém - porodnice z nějakého naprosto neznámého důvodu odmítají s terénními PA spolupracovat.
Důvody pro porod doma (rodila jsem doma
) - podle toho, jak mě co napadne, ne podle důležitosti:
Ještě doplním Sylvin seznam o další důvod (ještě mě možná něco napadne):
jinak těm, koho to zajímá, bych doporučila knížku Zuzany Štromerové o porodech doma, vyvrací tam různé mýty typu „operační sál na kolečkách parkující před domem“ ![]()
tak ja jsem rodila jednou ambulantne, ale to uz jsme o porodu doma premysleli, jen jsem nevedela, kam vystrnadim spolubydlici, ty jsem u toho nechtela, takze porodnice.
porod doma proto, ze
az po trech porodech vim, jak by mela v mem pripade vypadat predporodni priprava (ta uplne prvni) - hlavne se naucit poslouchat vic, co mi rika me telo a mimi v brisku, nez co rekne jednou za mesic doktor na zaklade stresove situace (hodinove cekani po pulhodinove ceste busem atd)
i ve spitale nenechat usnout matku-tygrici
hrozne blbe se to formuluje, neznamena to bojovat nebo kousat, spis nenechat se zviklat. a hlavne pripravit manzela, aby -kdyz zrovna nemuzu mluvit- komunikoval nasim jmenem s personalem, aby se on nenechal zmanipulovat.
asertivita, to jsem asi chtela rict. naucit se komunikovat o svych potrebach a pocitech, a veskere zasahy si nechat vysvetlit, pripadne nektere hlasky personalu klast na vahu apod.
(tim nemluvim o kritickych situacich kdy je treba jednat rychle, tim myslim treba vypovedi typu: lehnete si, ve stoje zadne kontrakce poradne nevyrobite. nebo: pani, vy se neotvirate, tak bude oxytocin. nebo: slabe kontrakce, musime neco podniknout. NO A? pokud jsou ozvy miminka v poradku, tak proste pockame. devet mesicu to spelo vyborne k porodu, proc by se ted najednou nemelo hrdlo otevrit? a slabe kontrakce? to je nabirani sil pred vrcholnym vykonem… kazdy svym tempem a je mi jedno, jestli chce pa na obed nebo doktor na dovolenou
jo a nejlepsi hlaska: pani, vy ale nechcete rodit na ctyrech =) jo, chtela jsem, a pozdeji si i dohledala, ze to je nejlepsi poloha pro miminka rodici se oblicejem nahoru ![]()
rozohnuju se, nezlobte se, ale jak dojde na tema, nemuzu skoncit…
Boro, jen se rozohňuj
tvoje příspěvky jsou myslím hrozně přínosný
no, ja misto rozohnovani radsi zustanu u tech praktickych veci.
pokud mate opravdu dost obhajovani a potrebujete prakticke veci, pojte se potkavat:
http://groups.google.com/…p/porodydoma
(psat muzou jen clenove, anonym si ani neskrtne ![]()
bora a banda
ja bych se porodu doma bala- bala bychs e toho, co se stane kdyby…
Toho, ze si budu jendou vycitat, ze byt v nemocnici, molo byt me dite v poradku. sama jsme do porodnice prijela jako prvorodicka uz jen s lemem, rikali, ze porodim coby dup a a nakonec z toho byla akutni cisař (az do te doby vse bylo v poradku, bez problemu)spatne ozvy ditete, po narozeni jeho velmi těžká žloutenka a byt doma tak nemam to stesti, co mam ted..
Znam jednuco doma rodila, moc si to chvali,a le nejak se jim nepodarilo porodit placentu a museli kvuli tomu jet do nemocnice… ani si neuvedomuje, jake mela stesti, ze nevkrvacela a nemela zadne jine komplikace s tim souvisejici.
porod doma je fajn, kdyz je vse naprosto O.K., ale staci jedna komplikace a mate zkazeny zbytek zivota, postizene dite atd.. a to bych si nikdy na sve triko nevzala.Jinak samozrejme rozhodujte se, jak to kdo citi, ale mejte na mysli i mozne komplikace a ze jsou situace, kdy rozhoduji minuty- potize doma, pridusene dite pri porodu a cely zivot se vam zmeni behem okamziku- prece jen ta casova prodleva nez prijedte k lekari muze byt velmi podstatna.
A po pravde receno neverim, ze pro porod doma by byla jedna jedina matka, ktera jiz zazila porod s komplikacemi, ci videla postizene dite, klere se pridusilo behem porodu, nebo tehulka, ktera dlouho nemohla otehotnet a má " vymodlene" dite…
je to nejen o odvaze( z meho hlediska spise o nerozvaznosti) ale hlavne o stesti- a u nas opravdu nejsou podminky k tomu, aby se dalo rodit doma bez rizik..
Anonymní,
myslím že za to cos napsala se nemusíš stydět.Klidně jsi tam mohla připojit svůj podpis ![]()
Ač s tebou tak úplně nesouhlasím,přesto jsem ráda že se dokážeme bavit normálně a bez urážek.
Gabule
Milá anonymní,
tak mezi ty matky, které nevěříš, že existují, patřím například já (dokonce ve všech třech kategoriích
) a jedna z mých kamarádek (ta nakonec doma rodila)
Mám holčičku z asistované reprodukce, chtěli jsme rodit doma (což nakonec nevyšlo, protože jsem tři týdny přenášela, takže byla indukce…). Lehkou komplikaci jsem měla, neodlučovala se placenta, takže jsem skončila v narkóze. Jiné komplikace jsem sice na vlastní kůži nezažila, nicméně jsem si dětí postižených během porodu několik let užívala v práci. Přesto se znovu chystáme na to, že pokud bude vše v pořádku, chtěli bychom na podzim rodit doma.
Zdravím,
tak se také přidám s důvody proč rodit doma.
Pro mě je to především zodpovědnost , za sebe i za druhého, pro mě delegování této zodpovědnosti na odborníky nefunguje, tím nikomu neupírám tuto možnost jako správnou.
Já dle sebe předpokládala, že pokud někdo řekne, že uvažuje/val o porodu doma je si plně vědom rizik, a motivací je vlastní zodpovědnost, mýlila jsem se, ale u mě to tak prostě je. Porod doma i porod v porodnici pro mě mají pozitiva a negativa a je na mě, abych se informovaně rozhodla, co je lepší. Pro mě je zá:,–(ní třeba být v intimní chvíli s lidmi, které znám, kterým důvěřuji, kteří znají mě (jedna PA celé těhu) a to prostě porodnice nejsou ochotné akceptovat ani jako nadstandart.
Boro
Zcela souhlasím s tvou „matkou tygřicí" ve mně usnula minulé těhu dvakrát, jednou jsem jí vyhnala provinilými pocity, že se nešetřím a brala magnezko a podruhé únavou usnula, když jsem souhlasil s vyvoláváním, přestože dle utz i srdce bylo mimi ok a já to tak také cítila, v obou případech to byla chyba.
Čokoládovko
Nesouhlasím:lol:
já mám termín v listopadu tak bych chtěla dřív
![]()
No tak hlásím, že se přesouvám na groups.google.com, pokud tedy projdu ![]()