Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Teda já nestíhám číst.
Ivčo, hlavně, že vše dobře dopadlo
![]()
Mě zas Mišku chtěli po porodu upéct
, ještě, že tam byl tatínek (vypadlo jim totiž čidlo z toho ohřívacího boxu a pořád to topilo a ukazovalo 28 °C)
Boro, Tvůj příspěvek je dost zajímavý, ráda jsem si ho přečetla, konečně jsme se zbavily dohadování a mluví se k věci
.
Jsem moc ráda, že máš takové zkušenosti, které popisuješ.
Jenomže myslím, že se tady teda naráží na jeden podstatný problém. Ty jsi rodila v Rakousku. V Čechách jsou porody doma pořáda „ilegální“. Měla bych asi trochu strach, že budu, v případě, že dojde k nějakým větším komplikacím a budu přepravena do nemocnice, vystavena problémům s personálem. V Čechách se pořád „nosí“ porod v nemocnici. I když naštěstí ty porodnice už nejsou to, co bývaly za dob našich mamin. To už tady taky někdo poznamenal.
Já osobně si myslím, že by bylo mooooooc a mooooooc príma, kdyby byla podobná praxe „normální“ i v Čechách, protože si myslím, že má každá z nás právo si vybrat, jestli chce rodit doma nebo v porodnici, jestli chce rodit na stole, ve stoje, ve vaně apod. Mě osobně vyšli opravdu maximálně vstříc, ale byla to prostě nemocnice.
Tolik jenom k tomu tvému příspěvku.
Zdar všem nekomplikovaným porodům - ať domácím nebo nemocničním.
Ivča
Ivčo,ilegální bych neřekla ale vím co myslíš…nad:,–(ilas to ale máš pravdu v tom že okolí(zdravotníci,úředníci)se k tomu povětšinou staví odmítavě.
Je fakt že u nás v ČR jsou porody doma prozatím v plenkách,ale třeba se něco začne dít a budeme mít více možností..viz zmiňovaný ambulantní porod atd.
Gabka
Gabule - proto jsem to dala do uvozovek. Prostě jsem to chtěla dohnat do absurdity.
Jinak - ambulatní porod nabízí Apolinář v Praze. Ale bylo by príma, kdyby se v této problematice něco „hnulo“. To je pravda.
Ivča
Jojo chápu ![]()
Vím že někde jsou už ambulantní porody možné ale přece jen Apolináře mám z ruky(jsem z Ostravy).No snad i jednou tady poblíž něco bude ![]()
G.
Doufejme
, Ostravu jsem si tenkrát nezjišťovala, protože tam to mám trochu z ruky zase já
.
Myslím ale, že už je nějaká změna na čase.
Ivča
Ahoj,
nečetla jsem předchozí příspěvky, ale včera jsem byla v knihkupectví a zrovna tam na mě vykoukla knížka „Porod doma“ od nějaké české autorky, snad jsem ten název nezkomolila, stydím se, ale paměť selhává
Ale literatura existuje.
Pa,
Věrka
Tak je to Jana Doležalová, Porod doma. Našla jsem to třeba tady http://www.kosmas.cz/…/Porod-doma/
Věrka
Ivco_K
opravdu se na mě nezlob, byla bych raději, kdyby, to, že ambulantní porod nabízí Apolinář napsala jiná osoba, protože si myslím, že to není pravda ![]()
Nabízel, ale už delší dobu ne, tady je vyjádření jejich porodníka, který je velmi otevřený představám rodiček.
jeden loňský
http://www.porodnice.cz/poradny.asp?…
a jeden letošní
http://www.porodnice.cz/poradny.asp?…
Jinak tuším, že je ambulantní porod u nás non lege artis, stejně jako porod doma, není to protizákonné, jen proti pravidlům profesních skupin, tedy odborník, který se jich dopustí je vystaen sankcím těchto skupin, pokud ty na něj „dosáhnou“
Ale má zkušenost nenaplněná a zkušenost mé kamarádky naplněná je, že na Bulovce se pokud si zařídíte ambulantní porod tím, že podepíšete reverz, zbavíte tedy odborníky odpoědnosti, na ás nikdo křivě nedívá, jen rádi viděli potvrzení pediatra, že je ochoten pečovat o čersté miminko. Tedy pro přesnost, jednalo se o loňské jaro, před změnami na této klinice, jak je toi teď nevím.
pa Mia
Ahoj holky, taky nemůžu doporučit porody doma, nebýt doktorů, moje miminko by už nežilo. Neumim si představit rychlý převážení do nemocnice, když začaly být ozvy srdíčka mojí holčičky rýchle slábnout a to jsem měla naprosto pohodový těhotenství a dítě bylo spíš menší. Chápu maminky, kterým je nepříjemný nemocniční prostředí, ale ani se nedivim porodníkům a porodnim asistentkám, že se vyhýbají porodu doma. Pokud dítě umře, musí to být opravdu hroznej zážitek:(. Třeba lae takový Podolí je teď nově hrozně krásně zařízený, rodíš vlastně na pokoji. Myslim, že pokud se maminka domluví a porod jde hladce, může se potkat jen s vybranou porodní asistentkou.
v cesku porod doma neni nelegalni ani se nenachazi v jakesi trpene sede zone ![]()
legislativne je pa osobou, ktera fyziologicky porod doprovazet smi:
http://www.porodydoma.cz/?…
a neni omezeno kde. problem je v tom, ze v soucasnosti jsou ceske pa degradovany na neco mezi zenskou sestrou a sestrou na sestinedeli a tudiz nemaji znalosti a zkusenosti (ani ty legislativni znalosti ne), aby se osamostatnily.
ale prvni samostatne pa uz existuji, navic aperio.cz - spolecnost pro zdrave spolecnosti - pracuje na zmene legislativni dale smerem k normam eu, organizuje vzdelavaci seminare atd pro zdravotniky same apod. myslim ze nase deti uz budou moct volit naprosto svobodne ![]()
opra vdu sse deje dost, vim to, protoze spolupracuju ![]()
bora a viki .
Jen takovej dodatek.Ještě mě napadlo, že pokud se někdo rozhodne rodit doma tak by bylo dobrý se ujistit, že nemá miminko omotanej pupečník kolem krčku. Dotoři pokud tuhle informaci zjistěj, tak ji často nesdělujou, neboť to maminky akorát děsí a stejně se s tim nedá nic dělat. Rodí se tak cca 30% dětí, takže to neni málo. Doma by to ale mohl být problém. Bohužel ale ne vždy se to dá z ultrazvuku zjisit(tou informací si nejsem jistá).
ahojky, přeletěla jsem celou diskusi, BORO tvé zážitky jsou zajímavé:)
Taky bych nejaraději doma rodila, ale odvahu jsem nenašla.
Mě připadá super varianta ambulantní porod, to jsem si hne říkala po svém prvním porodu, kde na porodním odd. byli naprosto všichni super a na odd.6tinedělí katastrofa, mám depku ještě teď když si vzpomenu…:( a myslím si, že ambulantní porod taky není nelegální a měl by jít všude, nejen u Apolináře. Pokud je vše v pořádku, tak prostě podepíšu revers a jdu, samozřejmě , že personál bude vyhrožovat a podobně, ale právo na to každý má.
Vím, že jedna kámoška holky, co jsem s ní chodila do předporodního kurzu, to tak udělala ve Zlíně. Byla to prý dost ražoňka, celé těhotenství jezdila na kole „však co, já nejsem nemocná, jenom těhotná“
a dvě hodky po porodu sbalila mimino a šla:)
apropo LESINO-to by mě zajímalo, kde jsi rodila, že píšeš, že sis báječně v porodnici odpočala a vyspala ses…podle mě si v porodnici odpočinout nejde-furt tam někdo leze, ráno budíček, pak jedna vizita, druhá vizita, budit dítě i když spí, uklízečky, oběd, návštěvy…prostě hrůza…a do toho, když máš problémy s kojením a dítě řve permanentně celou dobu, pokud není u prsu, tak to je na mašli…zažila jsem vše:(((
K.
Mia - rodila jsem 29. 5. 2005, Apolinář tehdy ambulatní porod nabízel na svých internetových stránkách. OK, pokud jsem sem tuto info vkládala, měla jsem si to ověřit. Ale každý z nás je omylný, opravdu mě nenapadlo, že tuto „nabídku“ zrušili.
Omlouvám se, pokud jsem někoho mystifikovala, neměla jsem to v úmyslu.
Ovšem to, že se někdo druhý mýlí nebo by se mohl mýlit, lze sdělit i bez narážek, které z Tvého příspěvku cítím.
ad nelegální, ilegální atd. - jak jsem již psala, umístila jsem toto slovo do uvozovek, abych své sdělení vehnala do absurdity.
Mia - není to poprvé, co překrucuješ. Myslím, že k tomu již jednou v této diskusi došlo. Pokud máš tedy opravdu potřebu k výměně názorů s narážkami, bylo by možná lepší zkusit to v samostatné diskusi, protože není nutné, aby tím byly zatěžovány ostatní. ![]()
Boro, je fajn, že se v této oblasti děje, dle Tvého názoru dost. Ovšem já, jako laik, zatím žádný zá:,–(ní posun nezaznamnávám, bohužel ![]()
S touto diskusí končím, protože začínám mít pocit, že zatímco ty, které by porod doma neabsolvovaly, nijak nenapadají ty, které porody doma upřednostňují, tak ty, které chtějí rodit jen doma, napadají ty druhé
. Prostě tady cítím příliš mnoho dvojsmyslů. To, že někdo nemá pravdu nebo má jiný názor než, já se dá vyjádřit i pohodově. O což se celou dobu snažím a jsem přesvědčená, že se mi to i daří.
Ivča
Ivco_K
pokusím se to napsat jednoznačně, pokud se mi to nepodaří …
Po naší včerejší výměně názorů, která se ani z mé strany neobešla bez chyb, jsem předpokládala, že naše komunikace je poznamenaná. Mrzí mě to a doufám, že to tak nebude vždy. Zvažovala jsem tedy, jestli to, že Apolinář ambulantně nerodí napsat, abys to nebrala jako útok proti sobě.
rodila jsem 13. 2. 2005, tehdy jsem si to ověřovala, protože jsem se právě na internetových stránkách dozvěděla, že by to u Apolináře šlo, a dozvěděla jsem se, že nešlo, tak jsem informaci chtěla předat dál.
Proto jsem v úvodu psala: „opravdu se na mě nezlob, byla bych raději, kdyby, to, že ambulantní porod nabízí Apolinář napsala jiná osoba, protože si myslím, že to není pravda Smějící“. Tedy pokud cítíš z mého příspěvku narážky jde o omyl a nevím na co bych narážela.
Toto „Tuším, že je ambulantní porod u nás non lege artis, stejně jako porod doma, není to protizákonné, jen proti pravidlům profesních skupin, tedy odborník, který se jich dopustí je vystaen sankcím těchto skupin, pokud ty na něj "dosáhnou"". jsem psala jako dle mého příčinu toho, proč už také Apolinář neposkytuje AP jako nadstandardní službu, nic jiného, o tvém "legální - nelegální“ ani zmínka, já to myslím pochopila spráně, žes to psala proto, že se prostě u nás ze strany dr. „tolerují“ domácí porody, o ty myslím v tvém příspěvku šlo, s velmi zaťatými zuby.
Pokud budeš ochotná vyjasnit si naše stanoviska třeba prostřednictvím SZ, nebo e-mailu ráda to uítám.
Asi máme jinak nastavené hranice, já o žádných (dnes jistě Mrkající) narážkách na tvou osobu opradu nevím.
uf tak snad to vyjde
pa Mia