Porody doma

Napsat příspěvek
Velikost písma:
17026
18.3.06 14:05

ahoj holky,
teda ..tady se to rozjelo trosku spatnym smerem :?
Jen bych souhlasila s Ivcou,myslim,ze upozorneni,co se muze stat pri porodu a proc tedy prave ona by doma nerodila-do tehle diskuse patri.A to docela hodne :) Vyjadrila to slusne a proste vecne..
Verim,ze Mia se do toho jen zbytecne zamotala.Bohuzel psane slovo je bez „vyrazu“,z oci do oci byste si to jiste vyrikaly lip..

K porodum doma.Ja osobne bych doma nerodila.Neodsuzuju nikoho,kdo doma rodil,ci by rodit chtel.Kdyby s tim prisla ma kamaradka,vyhledala bych ji pro i proti,nabadala bych ji aby si zjistila co nejvice info,byla „proskolena“a pod.A klidne bych s ni jako psych.podpora zustala.
Ale ja za svou osobu bych na to byla velky posera.Jednak me tehotenstvi bylo rizikove(ale to by asi nikdo neuvazoval o porodu doma,doma rodi jen zdrave rodicky pri bezproblemovem tehu..-tedy si myslim a doufam) a jednak ja osobne jsem potrebovala jistotu.Jistotu lekarske pece pro me dite.
Jednu mensi porodnici(asi 900porodu za rok)mam pet minut od domu,presto jsem tam nerodila,a zajela jsem si o kousek dal do vetsi porodnice(asi 2500-3000porodu/rok),kde jsem mela jistotu vyborne JIP.Pro me to bylo dulezite,abych si mohla vklidu „uzivat“porod :) A z me zkusenosti vim,ze ne vzdy se ve velkych porodnicich rodi „neosobne“,ba prave naopak,i kdyz to byla druha nejvetsi porodnice v CR,jednali se mnou velmi jemne a vzorove,chlapa dr.jsem potkala jen na prijmu a po te uz se kolem me motaly jen zeny(PA i dr..),a to jen kdyz bylo potreba,jinak jsme s manzelem cely cas stravili sami jako doma:).Pravda,primar za mnou taky dosel,ale i pri tom vysetreni provedla PA.
I kdyz z nemocnic mam strach,z tehle jsem nemela,me uklidnovala ta jistota,ze kdyz se bude neco dit,odbornici jsou hned za dvermi..
Jenze kazda jsme jina,pro jinou je jistota prave sveho domova a sve vlastni postele.Do hlavy a srdce nam nikdo nevidi.Neodsuzovala bych proto nikoho-na to taky ani nema nikdo pravo.

Kdyz jsem prvne uvidela tuto debatu,ani jsem ji nechtela otvirat :) ,natoz prispet :D ,protoze jsem jednou cetla debatu o domacich porodech na Rodine.cz a to co se tam strhlo…mi totalne vzalo naladu.Hazeli po sobe spinu,plival se tam jed…fuj.A bylo to z obou stran,od mamin co rodily doma i od tech,co rodily v porodnicich..
Doufam jen,ze emimino diky sve vysoke urovni :wink: nikdy k takovym debatam neklesne.

Hezky den

Any

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
986
18.3.06 14:09

Jenom jsem chtěla dodat, že jsem přijala „výzvu“ Mia a k vyjasnění potíží mezi námi dochází formou SZ, abyste to nemusely číst :wink: :lol: Ivča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
197
18.3.06 14:14

juhuuuu :lol:
to je zatim ta nejlepsi diskuze k tematu, kterou znam!!
hrozne me to tesi :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mia
18.3.06 14:27

Any

děkuji za dobrou víru :lol: S tím, že si myslím, že do této diskuse nepatří dvody proč ne porody doma jsem asi osamocena, přijímám, to se stává.

A prosím, v rámci SZ s Ivčou, za což jsem ráda, jsem pochopila, že si někdo může mtslet, že jsou pro mě ty, které jsou proti porodům doma „divné“ nejsou, nikdy jsem to nenapsala a jedna z mých nejlepších kamarádek je proti porodům doma.

A ještě, že když jsem psala „pokud jsem se tě dotkla, beru zpět“ omlouvala jsem se tím, Ivco_K OMLOUVÁM SE.

Boro
Boro jsem ráda za tvé hodnocení

Pa Mia

• Citovat
  • Upravit
986
18.3.06 14:32

Považuji za svoji povinnost Tvoji omluvu přijmout, Mio, tudíž:
MIO, PŘIJÍMÁM TVOJI OMLUVU
Ivča :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6954
18.3.06 15:40

Porody doma

Ahoj všem,

tuto diskuzi čtu již pár dní. Musím se přiznat, že co se týká toho, co sem patří a nepatří, souhlasím spíše s Miou. Zakladatelka diskuze Akadka ve svém úvodním příspěvku mimo jiné psala:

A tak jsem se chtěla zeptat, vy kdo jste doma rodily a máte zkušenosti jak to děláte (blbě řečeno ), jak to máte ošetřeno.

Myslím, že až na Boru napsaly maminy, které doma nerodily, případně by nechtěly. Osobně znám pár žen, které doma rodily, zvládly to absolutně v pohodě a mají můj obdiv. Já bych si na to nejspíš netroufla ( z mnoha důvodů ), ale přesto svým kamarádkám celkem závidím, protože si umím představit lepší zábavu po porodu, než se s někým dohadovat o tom, jestli mi někdo odnese mé dítě (za předpokladu, že je vše OK) atd. Rizikovou maminku by žádná PA u domácího porodu nedoprovázela a je celkem jisté, že spoustu komplikací můžeme přičíst právě zásahům do fyziologického procesu.

Omlouvám se Akadce, i já jsem přes své předsevzetí nepřispívat k tématům, ke kterým praktické zkušenosti nemám, přidala odpověď, která na její otázku neodpovídá. Pouze jsem chtěla říci Mie , že není osamocena. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
321
18.3.06 17:10

Ahojky.
Chtěla bych všechny varovat před poorody doma. Je to hrozný hazard. Vím o čem mluvím, tedy píšu, jsem gynekolog. U porodu do poslední minuty nevíte, jak to dopadne. Můžete mít zcela bezproblémové fyziologické těhotenství, ale u porodu pak náhle mohou nastat situace, které bez okamžitého zásahu mohou skončit velmi špatně. Jak pro Vás, tak pro Vaše miminko. Nespočetně krát jsem na sále viděla, krásně rozběhlý porod, ale najednou nastala nečekaná komplikace a miminko pak zachránil okamžitě provedený císařský řez, kleště, atd…Nebo může být zcela bezproblémový porod, do doby než se má porodit placenta, která třeba nejde odloučit, nebo se neodloučí celá, nastane opravdu masivní krvácení, kdy rozhodujou opravdu minuty. Kdo to nezažil neuvěří… Vím, že argumentem při porodech doma je, že při komlikacích je možno rodičku odvést do porodnice. Ale to nějakou tu minutu trvá a to jsou zpravidla ty minuty, které rozhodují.
 Verča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
914
18.3.06 18:18

Ahoj!

Já jsem doma taky nerodila,takže zkušenost nemám :( ,ale vím,že na Praze 4 v Dolnokrčské 14 je PORODNÍ DŮM U ČÁPA.

Na www.porodydoma.cz je i ceník za péči před porodem,bezproblémový porod ,následná péče.
Taky bych si netroufla,ale držím všem,které se tak rozhodnou palce. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
157
18.3.06 18:35

Verčo, teď si to prosím neber nijak špatně, ale co víš o porodech doma? Byla jsi u nějakého? Četla jsi například nějakou knihu od Odenta? (nevím, jestli Ti to jméno něco říká, podotýkám, že je to lékař - porodník, původně dokonce chirurg) nebo knížku od Z. Štromerové Porod doma? Slyšela jsi někdy přednášet nějakou zahraniční PA o porodech doma? Kdysi jsem měla názor na domácí porody stejný (dělám v poreodnici, pravda, nejsem lékař, ale dělala jsem mj. na dětské JIP), ale časem jsem ho změnila - po té, co jsem se o porodech dozvěděla něco víc (ne jen fámy :-) ). Netvrdím, že doma vůbec žádné riziko nehrozí, ale není takové, jak se snaží většina porodníků tvrdit. Komplikace nastat můžou, i takové, které skončí smrtí rodičky nebo dítěte, všechny domorodky, co znám s tím počítaly… Ale jak často tyhle, doma opravdu neřešitelné komplikace nastanou? (řečnická otázka…) (nemyslím tím neodlučující se placentu, to je opravdu dost času dojet do porodnice…) Samozřejmě pro porod doma se může rozhodnout jenom zdravá těhotná po 37. týdnu, bez jakýchkoliv komplikací, s PA a porodnicí v rozumné dojezdové vzdálenosti atd. atd… Pokud chce mamina doma rodit bez PA a do porodnice to má přes půl republiky, to už by se dalo mluvit o nezodpovědnosti.

Jinak - Porodní dům funguje, ale zatím se tam bohužel rodit nemůže :-( Takže zatím jenom předporodní kurzy, cvičení, těhotenská poradna.

Pupeční šňůra - No, ultrazvukem to nejde odhalit vžy a krom toho to moc nemá cenu - ono se to totiž během chvíle může zase změnit, že… Krom toho, když se mimi rodí a má šňůru kolem krku (což se stává relativně často), tak se prostě odmotá. Myslím, že to by mohl zvládnout i tatínek, asistujícího u překotného porodu doma - kdyby měl za sebou kvalitní předporodní kurz :lol:

A konečně - vybavení PA k porodu doma - teď teda budu mluvit konkrétně kl Zuzaně Štromerové a Janě Menčlové, protože u nich to vím jistě, předpokládám, že podobně vybavená ja i Ivana Konigsmarková, u ostatních (což už moc není…) nevím. Takže - Doppler k měření srdečních ozev, kyslík, nějaký ten oxytocin, šití plus tuším (a teď to možná napíšu blbě) nějaký roztok na doplnění objemu krve. Snad jsem na nic podstatného nezapomněla (psala jsem jenom ty „největší“ věci).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
157
18.3.06 18:42

ambulantní porod

ještě jsem zapomněla - ambulantní porod, co vím, zkoušel zavést u Apolináře MUDr. Čepický, ale „pro malý zájem rodiček“ od něj upustili…
Ale na jednu stranu teoreticky není nic jednoduššího, než se zeptat, jestli je mimi v pořádku, a pokud řeknou, že jo, tak poděkovat za péči, podepsat reverz a jít domů. Nikdo vás tam držet nemůže (nesmí). Je ale praktické mít předem dohodnuté (a napsané na papíře…), že ten a ten pediatr převezme novorozence do péče, mít s ním domluvené odběry (potíž muže být s papírky, na které se ty odběry dělají) a kalmetizaci - ta by měla být zajištěná do šesti týdnů na kalmetizační stanici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
18.3.06 18:43

Loni byla do Krce privezena rodicka s miminkem, ktere zachranili, ale bude poskozene. Maminka , ktera pochazi z doktorske rodiny se rozhodla rodit doma no a nezvladla to . Dite bylo pridusene a jeste dalsi komplikace. Ja bych se hrozne bala vzit na sebe takove riziko, ze se neco prihodi. Od nas do porodnice je to dobrych 20km.Moje kamaradka dostala po porodu trombozu a diky tomu, ze byla v porodnici ji zachranili zivot. Nejednalo se o minuty, ale o vteriny. Je samozrejme kazdeho vec co chce delat, ale jaky je zivot vedet, ze se diteti neco stalo a nemuselo?! Nora

• Citovat
  • Upravit
157
18.3.06 18:57

Noro, jak jsem psala, tohle musíš mít srovnané už dopředu… Pproblém může nastat i v porodnici, někdy bohužel i vinou zdravotníků :-( To pak taky není o co stát. Takže tohle bych moc jako argument nebrala. Jsou některé věci, které by vyřešili v porodnici, jsou zase některé věci, které by se doma narozdíl od porodnice nestaly.
Akorát se mi nelíbí ta formulace „nezvládla to“ :-( Co nezvládla?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
18.3.06 19:13

Dianko, maminka se neotvirala tak jak by mela . Miminko melo problem dostat se ven a kdyz uz se dostalo tak bylo pridusene a take dalsi problemy. Ja take posuzuju podle meho porodu. Doktoru se nebojim a na porod jsem se cele tehotenstvi tesila. Vubec jsem se nebala. Mam super osetrujici doktorku. Cele tehu ok no a porod nic moc. Bez medikamentu a lekarske asistence ani nechci pomyslet jak by vse dopadlo. Nora

• Citovat
  • Upravit
mia
18.3.06 19:19

Sajso

děkuji, potěšilo mě, že to vidíš stejně :lol:

pa Mia

• Citovat
  • Upravit
5555
18.3.06 20:32

Ahoj.
Tak na úvod - nerodila jsem doma, ale hodně, fakt hodně jsem o tom uvažovala… Chodila jsem na kurs k PA Ivaně Konigsmarkové, takže možná i to sehrálo svou roli… No, nakonec jsem byla srab, představa, že by něco neklaplo a já jela do relativně vzdálené porodnice v dopravní špičce přes půl Prahy to nějak odsunula. Pak jsem dlouho zvažovala ambulantní porod, rodila jsem na Bulovce, která ho umožňuje (umožňovala), ale prošvihla jsem to, protože mimčo se těšilo na svět o deset dní dřív a já jsem hrozný „flákač“ a neměla jsem domluvenou pediatričku, že mimi převezme do péče, plus k tomu hrozící infekce (steptokok ode mě), takže odběra krve dvakrát denně a sledování, tak jsem to ani nedoháněla po telefonu, jak sjem o tom původně uvažovala. Jo, můžu si za to sama…

Pro příště: Pro porod doma bych se rozhodla asi jen tehdy, pokud bych měla porodnici tak 3-4 bloky od domu, nejlépe s novorozeneckou JIPkou, jsem fakt srabík. No, tady se asi žádná stavět nebude, stěhovat se asi taky nebudeme.
A tudíž mi z toho vyplývá následující: Pokud nebude v provozu žádný porodní dům se vším všudy, jak ho znám z popisu představ PA Konigsmarkové, což bych byla nejraději ( i když je trochu smutné, že zdr. pojišt. jejich péči, jako i péči PA nehradí :x ), tak jsou pro mě přijatelné dvě varianty. A to porod buď ve Vrchlabí, i když toje trochu z ruky, nebo CAP. A nejlépe jen ambulantní, myslím, že příště budu mít vše potřebné zajištěno všas :oops: . Můj manžel, který byl u porodu, který moc nepostupoval, se mnou souhlasí, oba si myslíme, že doma by vše mohlo být jinak… Samozřejmě s PA, nejlépe Ivanou, kterou osobně znám, popřípadě jí doporučenou „kolegyní“.

Jo, bylo to trochu mimo téma, ale teď z toho, co vím: Pro porod doma bych určitě volila péči zkušené PA, zkus třeba Aperio (www.aperio.cz), s nimi spolupracuje i I.K.
Pak musíš mít asi zajištěného i toho pediatra, že mimi převezme do péče, to je myslím stajné jako u ambulantního porodu. Jinak pro přesnější info bych se obrátila právě na PA, ta s tebou probere vše potřebné - ohledně možnosti porodu doma vzhledem ke vzdálenosti od porodnice, průběhu těhu..... Prostě se v tom vyznají, poradí i s formalitami…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí