Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, potřebuji se s někým poradit. Koupili jsme před rokem auto v AAA. Auto je z roku 2007, najeto kolem 170 000 km, cena 110 000,–. Prvního půl roku bylo bez problému. Po půl roce začala blbnout spojka (hlavně při zařazování do 1 - prostě stálo a nechtělo se rozjet). Tak jel manžel ke známému automechanikovi (s prominutím velký amatér
) Ale manžel ho znal, tak jel k němu. Něco tam prý opravil/utáhl. Platili jsme 4000,–. Poté se to začalo dít po měsíci znovu. Reklamace. Oprava. Pak to vydrželo zhruba 3 měsíce. Jeli jsme na výlet a spojka úplně křupla a my stáli na místě. Spojka byla úplně měkká. Takže jsme volali odtah. Oprava a výměna nové spojky 20 000. Plus STK, letní gumy atd. Takže za rok nás to auto stálo třeba 40 000 ne-li víc. Pak auto fungovalo zase tak 3 měsíce. Až do doby, kdy jel manžel minulé pondělí do práce a při couvání se mu auto samo od sebe rozjelo do zadu a nebýt ruční brzy tak nabourá. To samé se stalo v úterý. Od té doby nám auto stojí na parkovišti a nevíme co s tím. Se synem jsme s tím autem už moc poslední dobou ani nejezdili, měli jsme z toho už pomalu paniku, co se zase stane.
Manžel jen do práce, teď už ani to ne. Jezdíme mhd. Peníze teď na další opravu rozhodně nemáme. Co myslíte? Má smysl jít k nějakému lepšímu automechanikovi ať to auto opravdu prohlédne? (Až si našetříme) Nebo prodat na součástky, jestli myslíte, že to auto je prostě neopravitelný krám? Nebo opravit a prodat?
Už opravdu nevím. Proto se obracím na Vás jestli máte třeba podobnou zkušenost.
Bez auta to nějak určitě snad zvládneme, já stejně neřídím a se synem se dopravujeme mhd kamkoliv. Manžel může taky. Jde hlavně o ty peníze, je v něm už přes 150 000..
Předem děkuji za jakoukoliv zkušenost nebo radu. ![]()
Inu zkušenost za 150 tisíc, že u zmetků se auta nekupují.
Ať auto zkontroluje někdo, kdo má zkušenosti s danou značkou.
Btw auto z roku 2007 těžko bude mít najeto 170.000km, spíš bych odhadoval tak 370.000km.
Příspěvek upraven 07.04.23 v 18:18
@Zumpa píše:
Myslíte teda, že nemá smysl auto znovu opravovat? Že je to prostě krám? ![]()
To ten opravář právě byl “profík” na danou značku. Ale dobrý opravář určitě není.
Jo ty najeté km nám přišly při koupi taky trochu mimo.
@Sofi183 píše:
Myslíte teda, že nemá smysl auto znovu opravovat? Že je to prostě krám?To ten opravář právě byl “profík” na danou značku. Ale dobrý opravář určitě není.
Těžko říct, ale nechce se mi věřit, že takhle staré auto má takhle málo najeto. Sežeňte si někoho, kdo se na to pořádně podívá, takhle od stolu těžko soudit.
Co se týká AAA a AutoEsa, tak mám s nimi katastrofální zkušenost to jsem chtěl auto prodat. Celkem šokující informace mám od lidí, kteří tam pracovali.
@Zumpa prodavali jsme ted auto v AAA, najeto do 50K, cca stejne stary, takze mozny to je ![]()
Svoje předposlední auto jsem prodala za cenu auta na náhradní díly. Dost jsem prodělala, ale už jsem toho měla dost. Furt se tam něco s.ralo. Holt jsem si vzala půjčku a koupila si nový auto. Mám ho teď tři roky a mám klid.
Z Áček jsme kupovali auto kdysi, fakt šílený, málem nedojelo ani domů. Já se divím, že tam lidi pořád ještě ty auta kupujou.
@Zumpa tak každý nenajede moc, jedna moje kolegyně má Volvo a jezdí s ním pouze do práce 10 km daleko a jednou za dva týdny ke své matce to je asi tak 15 km jiným směrem, když jede kamkoli jinam, tak jedou autem přítele, ten má také Volvo, ale na firmu - takže když ho bude ona někdy prodávat, tak bude mít také velmi malý nájezd, ale pravdivý
@Zumpa píše:
Těžko říct, ale nechce se mi věřit, že takhle staré auto má takhle málo najeto. Sežeňte si někoho, kdo se na to pořádně podívá, takhle od stolu těžko soudit.Co se týká AAA a AutoEsa, tak mám s nimi katastrofální zkušenost to jsem chtěl auto prodat. Celkem šokující informace mám od lidí, kteří tam pracovali.
Jsem Pražák a auto mám jen na chalupu i výlety mám raději vlakem, dovolená letadlem. Všechen pohyb po městě mhd. (OK, párkrát za rok je potřeba něco někam vzít autem, priznavam). Na Slovensko jezdíme autem tak, že ho naložíme na autovlak a vyložíme v Tatrách.
takže já jsem hlásím jako poctivý majitel s málo km. Ale v životě bych teda neprodávala přes Aaa ![]()
Podle mě vám nezbyde nic jinýho než auto opravit za svý, protože si aspoń ušetříte nervy. Na neřády v týhle zemi nejsou pořádný páky. My takhle kdysi koupili auto v malém bazaru, než jsme dojeli domů cca 20km rozsvítila se kontrolka teploty, nakonec se z toho vyklubala prasklá hlava, majitel bazaru byl arogantní, tvrdil že je jen sprostředkovatel a nemusí se s námi bavit, chtěli jsme tedy kontakt na majitele, na to nám řekl že nám ho nemusí dávat, měli jsme s ním tahanice hrozný, manžel se s ním hádal, nakonec jsme to vzdali a auto opravili na svý náklady hlavně i z toho důvodu že jsme ho nutně potřebovali a na jiný nebyly peníze.
@Zumpa píše:
Ať auto zkontroluje někdo, kdo má zkušenosti s danou značkou.
Btw auto z roku 2007 těžko bude mít najeto 170.000km, spíš bych odhadoval tak 370.000km.Příspěvek upraven 07.04.23 v 18:18
Máme auto 14 let a ujeli jsme s ním 60 tisíc, takže né všechno je stočený.
@-Blanch- píše:
Podle mě vám nezbyde nic jinýho než auto opravit za svý, protože si aspoń ušetříte nervy. Na neřády v týhle zemi nejsou pořádný páky. My takhle kdysi koupili auto v malém bazaru, než jsme dojeli domů cca 20km rozsvítila se kontrolka teploty, nakonec se z toho vyklubala prasklá hlava, majitel bazaru byl arogantní, tvrdil že je jen sprostředkovatel a nemusí se s námi bavit, chtěli jsme tedy kontakt na majitele, na to nám řekl že nám ho nemusí dávat, měli jsme s ním tahanice hrozný, manžel se s ním hádal, nakonec jsme to vzdali a auto opravili na svý náklady hlavně i z toho důvodu že jsme ho nutně potřebovali a na jiný nebyly peníze.
No to máte taky hroznou zkušenost.
My přemýšlíme jestli to má vůbec smysl, protože auto bylo opravované za poslední rok 3×, z toho spojka byla vyměněna nová. Takže pak kde je problém? Jestli není to auto prostě neopravitelný. Pokud ho teď opravíme za několik tísíc až desetitisíc a pak za půl roku zas. To už když si sečteme tak bude lepší pomalinku šetřit na nové. ![]()
@Sofi183 píše:
No to máte taky hroznou zkušenost.My přemýšlíme jestli to má vůbec smysl, protože auto bylo opravované za poslední rok 3×, z toho spojka byla vyměněna nová. Takže pak kde je problém? Jestli není to auto prostě neopravitelný. Pokud ho teď opravíme za několik tísíc až desetitisíc a pak za půl roku zas. To už když si sečteme tak bude lepší pomalinku šetřit na nové.
tohle dilema mám také - loni jsem do auta na opravách dala 31 tisíc, myslela jsem, že bude chvíli pokoj - ovšem začala odcházet palubovka, na budíku rychlosti je občas 0
Mam taky auto z Acek a taky rok 2007 a najeto necelych 170 tis…
Mam ho necele 2 roky, koupili jsme ho teda s vadnou prevodovkou, coz teda zjistil az muj bracha automechanik, kdyz jsme auto privezli domu…ale jinak zadny problem…prevodovka mi teda odesla uplne pred par mesici na dalnici
Ale tak to byla ma chyba, ze jsem to podcenila a neopravila driv…ted uz je opraveno a auto zcela v poradku. Kdybych to mela ale poruchove jako vy, ze kazdou chvili neco, tak se na to vyprdnu. Z tech bazaru je to vzdycky risk. Bracha rikal, ze jsem tenkrat mela stesti, ze to auto tam bylo cerstve vykoupene a jeste ani nebylo umyte, bylo tam par hodin…takze tam vlastne nestalo a nestihli z nej vymontovat dily, ktere by se jim mohly hodit
Coz je pry bezna praxe…
![]()
2004, 240 000 km najeto námi ![]()
Jako druhý auto. Šlape tedy naprosto ok.
Jinak my máme i dobrou zkušenost s velkým autobazarem. Jestli to bylo víc o štěstí než výběru těžko říct. ![]()
Děláte z komára velblouda. Koupili jste za hubičku staré auto, takže s opravami jste museli počítat. Filtry, kapaliny, rozvody a brzdy jsou u neznámého auta samozřejmostí, ojeté gumy jste při koupi viděli, termín STK jste věděli, se spojkou, tlumiči, baterkou a dalšími různými drobnostmi se také dalo počítat. Neděje se nic neočekávatelného. Popis poslední poruchy je nesrozumitelný. Spíš to vypadá na vadnou úvahu. Pokud si nemůžete z nějakého důvodu takovéto opravy udělat svépomocí, tak je koupě tak starého auta špatnou volbou.